25 juni: Open Dag 'Week van de Akkerbouw'
Dan bezoeken duizenden mensen akkerbouwbedrijven in heel het land. Er hebben zich nu al 65 bedrijven aangemeld. Dat is bijna twee leer zoveel als in de eerste editie van deze week die in 2013 plaatsvond. Aanmelden kan hier.
De bedrijven die aan de Open Dag meedoen, zijn geclusterd in elf 'Akkerspots' in alle belangrijke Nederlandse akkerbouwregio's. Zo'n Akkerspot bestaat uit minimaal vijf akkerbouwbedrijven en een toeleverend en verwerkend bedrijf in een straal van zo'n 30 km.
Inspirerende Akkerspots
"Op dit moment realiseren we Akkerspots in alle belangrijke akkerbouwregio's", zegt Matthé Elema, directeur van de Brancheorganisatie Akkerbouw. "Van Noord- en Oost-Groningen, Noord-Friesland, de Veenkoloniën, de Noordoostpolder en Flevoland in het noorden en midden van het land, tot de Kop van Noord-Holland, Haarlemmermeer, de Zuid-Hollandse Eilanden/Hoeksche Waard, West-Brabant en Zeeland in het westen en zuiden. Het is inspirerend om de verschillende activiteiten in de Akkerspots te zien. Zo organiseren drie akkerbouwbedrijven op Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld samen met de VVV een fietsroute en heeft één van hen meer dan 20 bedrijven rond het thema 'Duurzaam Ondernemen' met kraampjes op zijn erf uitgenodigd. Bedrijven in de Veenkoloniën bundelen hun krachten juist op twee bedrijven, terwijl in de Haarlemmermeer bezoekers bij meer dan tien bedrijven terecht kunnen, van telers van aardappelen, granen, suikerbieten en uien tot een aardappelhandel, zorg- en proefboerderij."
Ook leveranciers en verwerkers kunnen aanhaken Het is voor het eerst dat naast akkerbouwers ook andere bedrijven uit de akkerbouwsector bij de Open Dag kunnen aanhaken. Elema: "We zijn verheugd dat in bijna elke Akkerspot bezoekers ook een toeleverend of verwerkend bedrijf uit de akkerbouwsector kunnen bezoeken. Op die manier zien bezoekers niet alleen de gewassen op het veld, maar ook bijvoorbeeld het bewerken en sorteren van zaaizaad, sorteren en verpakken van uien en aardappelen of de verwerking van aardappelen tot frites en aardappelpuree. Bezoekers kunnen zo zelf ontdekken dat de Nederlandse akkerbouwsector veel van ons dagelijks voedsel produceert."