Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jim Hoogzand: "We zetten in op arbeidsbesparing en kwaliteitsverbetering"

Hoza investeert in optische uiensorteermachine ERC/OTA

Tholen - Het bleef een tijdje stil op het gebied van optische sorteertechnologie in Nederland voor het grote publiek, maar daar kwam vanmorgen een einde aan. Uienveredelaar Hoza uit Oudenhoorn legde namelijk haar investering in een optische uiensorteermachine van ERC / OTA contractueel vast. Voor Jim Hoogzand was het een weloverwogen beslissing: "Wij proberen in ons bedrijf het hele proces in eigen hand te houden. Uien stromen bij mij door het bloed. Mijn vader Kees komt op leeftijd en ik hoop met deze investering meer ruimte en tijd vrij te kunnen maken. Met een optische sorteermachine realiseren we naast arbeidsbesparing een kwaliteitsverbetering, waarmee we naast ons bedrijf ook de sector op een hoger plan willen brengen."

Hoza zal de optische uiensorteermachine inzetten voor de selectie van het plantmateriaal. Omdat de machine - tweebaans met zes uitgangen naar de kistenvullers - enkele maanden per jaar wordt ingezet, hebben ERC/OTA alle tijd om de nieuwe sorteertechnologie verder te ontwikkelen. "Afgesproken is om de opgedane kennis voor 100% te delen met uiensorteerbedrijven die zich committeren in de investering van onze optische sorteertechnologie. Hoza vormt een testcentrum om de optische sorteertechniek van de grond te krijgen. Het mooie van Hoza is dat het als zaadveredelingsbedrijf geen concurrent is voor Nederlandse uienverwerkers", vertelt directeur Gerard van der Knijff van ERC.


Gerard van der Knijff, Rutger Keurhorst, Jim Hoogzand en Diederick Kloppenburg

Rutger Keurhorst pleit voor een realistisch verhaal. "We hebben de afgelopen jaren al de nodige ervaring opgebouwd en starten dus niet vanaf nul, maar matchen ons aan de huidige technieken met support van bijvoorbeeld de cameraleveranciers. Maar we beloven geen dingen die we niet waar kunnen maken. Alle ontwikkelingen in de optische uiensorteermachine zullen we de komende zeven jaar op deze machine toepassen. Bij de ontwikkeling zijn drie aspecten van groot belang, namelijk een robuuste mechanisatie, de cameratechniek en dataverwerking. Modesta draagt zorg voor de stofafzuiging en reststofverwerking. Door het implementeren van goede oplossingen voor verwerkingslijnen vermindert de vervuiling op de lijn en verbeteren de arbeidsomstandigheden. Onze uitdaging is om de losse componenten die het nu veelal zijn te integreren tot ťťn systeem."

"We hebben de laatste weken alle Nederlandse uienpakstations benaderd om mee te doen in deze investering. Een aantal hebben al aangegeven in te stappen. Niet iedereen zal meedoen, maar de reacties zijn overwegend positief. Het besef is dat men elkaar nodig heeft", vertelt Gerard. Dat het juist een relatief kleiner bedrijf is dat nu investeert in de optische sorteermachine, verbaast hem niet. "Grote bedrijven denken vaak binnen vaste kaders, we zien juist dat de laag daaronder als luis in de pels klaar is voor deze investering."

Jim heeft veel vertrouwen in deze technologie. "Het lijkt misschien dat we elkaar niks gunnen in de uienwereld, maar uiteindelijk willen we wel gezamenlijk verder. Jaar op jaar proberen wij ons proces te verbeteren en nu is dat in de optische sorteertechnologie. Daarbij wil ik voor de toekomst liever investeren in de ontwikkeling van een machine, dan mensen die je jarenlang moet opleiden en waarvan je niet weet of ze vervolgens ook nog bij je aan het werk blijven. Ik weet dat ik investeer in een ontwikkeling, maar ik hoop als het ware met deze investering de machine verder te 'veredelen'."

www.hoza-uienzaad.nl
www.ercmachinery.nl
www.oniontechalliance.com/nl


Publicatiedatum: 20-5-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Branden en etiketteren van grillige groenten met groente-bander
17-1-2018 Automatische fruitlabelmachines en voedselveilige labels
16-1-2018 Chinese sorteerlijnen in Middellands Zeegebied.
16-1-2018 Smart Drier van Haith maakt groentenverwerking veiliger
16-1-2018 Beter (af)snijden met nieuwe groentensnijmachine
10-1-2018 ďWeegoplossingen van 0,1 gram tot 60 tonĒ
9-1-2018 Spaanse uienverpakker investeert in weeg- en verpakkingsmachines
8-1-2018 Interne kwaliteit: kansen om de markt te verbeteren
22-12-2017 Nieuwe geavanceerde sorteermachine voor blauwe bessen
19-12-2017 Packaging Automation demonstreert nieuwe traysealer op Fruit Logistica
15-12-2017 Nieuwe naam, logo en kantoor voor Optimum Sorting
13-12-2017 "IndustriŽle sappers werkt volgens mild pers-principe"
7-12-2017 Grimme en Tomra bundelen krachten voor betere sorteeroplossingen
6-12-2017 "Projecten in Mexico schieten als paddenstoelen uit de grond"
5-12-2017 Oplossing voor groeiende vraag naar groentenrijst
4-12-2017 Pouchfiller binnen AGF in opmars
1-12-2017 Zwager Techniek vertegenwoordigt Reepack op Nederlandse markt
30-11-2017 "Met de nieuwe lijn verpakken we 400 bussels in 13 minuten"
22-11-2017 Aspergesteekmachine die kan oogsten in alle weersomstandigheden
21-11-2017 Hongaarse diepvriesproducent verhoogt verwerkingscapaciteit