Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Procesoptimalisatie

Hacken met Farmhack

Deze zomer organiseert FarmHack.NL vier hackathons bij de teler. Hackathons zijn competities waar multidisciplinaire teams in korte tijd oplossingen bedenken voor specifieke vraagstukken. Het gaat om slimme combinaties van data, software, technologie en design. Het doel is om oplossingen te vinden voor data- en technologievraagstukken van telers en het vinden van spannende nieuwe toepassingen van landbouwdata.

Daarbij worden teams van domeinexperts, coders, developers, data crunchers, landschapsarchitecten en planologen gemobiliseerd om in echte bedrijfssituaties rond vraagstukken van de teler prototypes te ontwikkelen.

Een FarmHack duurt 32 uur en vindt plaats op een teeltbedrijf. Tijdens de FarmHacks doneren deelnemers hun tijd, creativiteit en vaardigheden. Iedere FarmHack levert een winnend concept op. FarmHack.NL biedt het winnende team onder meer ondersteuning in het doorontwikkelen van het concept. Alle deelnemers krijgen een ultieme FarmHack beleving: een unieke locatie, lekker eten, een fijne sfeer en een slaap-/kampeergelegenheid. Bovendien biedt het de mogelijkheid om met andere disciplines samen de kansen van digitalisering in de landbouw te verkennen.
 
Smart Farming
De landbouwsector in Nederland - en wereldwijd - staat voor grote uitdagingen die in de organisatie van ons voedselsysteem een plek moeten krijgen, zoals schone lucht, gezonde bodems en schaarste van grondstoffen. De oplossing ligt wat FarmHack.NL betreft voor een belangrijk deel in het maken van crossovers tussen landbouw en de creatieve sector. In creatieve disciplines, van ruimtelijk ontwerpers tot maatschappelijk betrokken hackers, schuilt veel creatief vermogen, en een grote betrokkenheid op de landbouw. Via FarmHacks wordt getracht overtuigende prototypes leveren, die praktische problemen van telers oplossen met bestaande data en technologie.

Aan de hand van nieuwe technologieƫn, zoals Internet of Things en Blockchain, zal landbouw verkend worden. Er wordt gebrainstormd over slimme manieren om landbouwdata her te gebruiken voor maatschappelijke opgaven en het ontwikkelen van innovatieve ruimtelijke scenario's.

Het doel hiervan is om een bijdrage te leveren aan het optimaal benutten van de kansen van digitalisering in de landbouw en het verbinden van de creatieve industrie aan de agrifoodsector.
 
Voor iedereen toegankelijk
FarmHacks zijn geschikt voor iedere teler, of je nu net begint met precisielandbouw of een doorgewinterde datateler bent. En ook voor iedere 'data partner' van een teler, van toeleverancier tot afnemer, van loonwerker tot waterschap. Na deze eerste serie hackathons wordt het FarmHack format 'open source' beschikbaar gesteld. Zodoende kan elke teler vanaf dan zijn eigen FarmHack kan organiseren.
 
Achtergrond
Telers genereren steeds meer data. Slimme sensoren, drones en robots zorgen voor een explosie van gegevens. De capaciteit voor het verwerken en analyseren van data neemt razendsnel toe. In de toekomst wordt het data-aanbod alleen nog maar ruimer, meer realtime, gedetailleerder en bedrijfsspecifieker.

De mogelijkheden van data en technologie in de landbouw worden onderbenut. Dat komt omdat nog veel wordt gewerkt aan het optimaliseren van bestaande processen en structuren, of juist omdat te veel gekeken wordt naar de technologische haalbaarheid, in plaats van de behoefte vanuit de praktijk. Telers hebben over het algemeen nog een ambivalente houding ten opzichte van data, terwijl de positie van de teler in de keten daar structureel beter van wordt.

Een belangrijk uitgangspunt van Farmhack.NL is dat hoe meer verschillende typen gebruikers met landbouwdata kunnen werken, hoe rijker, interessanter en meer toegepast de applicaties worden die op basis van deze data worden ontwikkeld.
 
De teler centraal
FarmHack.NL draagt bij aan het creƫren van ruimte om met telers na te denken over slim hergebruik van landbouwdata. De vragen van de teler staan hierbij centraal, zoals het automatisch loggen van gegevens in de cloud, of het zelfstandig aanpassen van instellingen in standaard pakketten. Pas als de teler met specifieke data of technologie kan en wil werken, gaan we ook in bredere zin de vruchten plukken van digitalisering in de landbouw. Er liggen veel maatschappelijke opgaven die we met slimme inzet van data en technologie kunnen vertalen naar innovatie kansen voor de teler.
Publicatiedatum: