Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
High Tech Farming op de Open Dag CZAV en Proefboerderij Rusthoeve

De ontwikkelingen om ons in heen op het gebied van technologie gaan razendsnel. Smartphones, robots, drones en tablets zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven en ook in de agrarische sector kijken we hier niet meer van op. High Tech Farming is inmiddels een bekend begrip.

Dit jaar is er tijdens de jaarlijkse Open Dag van CZAV en Proefboerderij Rusthoeve dan ook veel aandacht voor technologie in de agrarische sector. Wat zijn de ontwikkelingen en wat is er op de markt? En vooral: wat kun je ermee? De keuze is breed maar de kunst is om gegevens en hulpmiddelen op een juiste manier in te zetten om teelt te optimaliseren en bodemvruchtbaarheid, rendement en duurzaamheid te verbeteren. Wat er op dat gebied al is bereikt en hoe Rusthoeve en CZAV alle mogelijkheden onderzoeken, ervaart en ziet u op de Open Dag met onder andere aandacht voor bodemscans, beelden maken met een drone en autonoom trekker rijden.

Naast de aandacht voor High Tech Farming bieden CZAV en Rusthoeve ook weer een programma met rondgangen langs de proefvelden, workshops en een jongerenprogramma. Uiteraard is er ook volop gelegenheid om vakgenoten en leveranciers te ontmoeten op de uitgebreide infomarkt.

Dit jaar zijn er zes rondgangen langs de proefvelden. In de rondgang graan liggen rassendemo's van o.a. wintergerst en wintertarwe en is er aandacht voor groeiregulatie en wordt een uitgebreide bemestingsproef toegelicht. Voor de aardappeltelers is de rondgang aardappels interessant, met bijvoorbeeld aandacht voor het Calciumprogramma van CZAV en Nedato en  het toepassen van bodemverbeteraars. In de proefvelden met uien is o.a. een onkruidbestrijdingsproef aangelegd en liggen diverse bemestingsconcepten.

Na het succes van afgelopen jaar is er ook dit jaar weer een apart Bietenplein aangelegd, waar diverse rassenproeven te zien zijn en aandacht is voor teeltmaatregelen die moeten leiden tot 18 ton suiker per hectare! 

Nieuw dit jaar is het Cichorei Innovatie Platform, met uitgebreide aandacht voor teelt van cichorei. Er is een demo zaaibedbereiding te zien en er worden bemestings- en herbicidenproeven getoond. Daarnaast zijn er rassendemo's aangelegd en wordt uitleg gegeven over machinale onkruidbestrijding en de mogelijkheden op het gebied van versnelde beginontwikkeling.

Tot slot kunnen bezoekers deelnemen aan de rondleiding Veehouderij, met o.a een mais- en grassendemo en aandacht voor eiwithoudende gewassen zoals soja en (winter)veldbonen en Smartgrass.

In samenwerking met ZLTO biedt het programma ook weer de mogelijkheid workshops te volgen. Er is keuze uit drie onderwerpen: Het effect van bodemverbeteraars, Data delen en Bodembeheer met climate smart farming. 

In samenwerking met HAS Hogeschool en ZLTO organiseert ZAJK ook dit jaar weer een programma voor de jongere bezoekers. Het thema is dit jaar "Weer of geen weer: (extreem) weer en gewasbescherming". Het weer heeft immers veel invloed op de manier van telen en ook op gewasbescherming en iedere teler heeft te maken met de weersomstandigheden en de klimaatverandering. Aanmelden voor het programma kan via info@zajk.nl.

Jaarlijks bezoeken zo'n 2500 ge´nteresseerden de Open Dag en ook dit jaar verwachten CZAV en Rusthoeve weer een grote belangstelling. Het evenement is na ruim 15 jaar uitgegroeid tot een begrip in Zuidwest-Nederland en is voor veel agrariŰrs een jaarlijks terugkerend fenomeen. Ruim voor de Open Dag wordt het themamagazine met daarin het volledige programma van de workshops en rondleidingen op de mat gevallen.

Publicatiedatum: 3-6-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Man uit Kuirne raakt bedolven onder vracht uien
5-3-2018 Jongste generatie Moerdijk slaat eerste paal MSP Onions
12-2-2018 Speciaal boekhoudprogramma voor telers
23-1-2018 Nieuwe clamshell voor uienspecialiteit
19-1-2018 Nathan Rommens versterkt afdeling inkoop Waterman Onions
10-11-2017 Nieuwbouw Waterman Onions klaar en in gebruik
25-8-2017 Fotoreportage Landelijke Uiendag
16-8-2017 De lancering van Onion Today
7-7-2017 Revolutionaire uienfabriek MSP Onions wordt eind 2018 opgeleverd
3-7-2017 Reststroom uienschilfabriek als poeders naar ingrediŰntenmarkt
23-6-2017 "Met de volledige Nieuw-Zeelandse uienproductie kunnen we China slechts drie dagen voeden"
15-5-2017 Tachtig trucks en meer bij 15e Gehandicaptendag op terrein Jonika
2-12-2016 "Tibo Compactor oplossing voor reductie uienafval"
28-11-2016 "Veel vraag naar glutenvrije uiensmaakstof"
22-11-2016 Brand in loods uienbedrijf Nieuwdorp
6-7-2016 Joossen Agro wil omvormen tot uienverwerker
22-1-2016 AB Texel en Butter gaan verder als AB Agri Transport
28-9-2015 Drie buren tegen uitbreiding Arjazon
21-9-2015 Brand bij Onion Specialties in Kruiningen
16-7-2015 150.000 euro subsidie voor raffinage waardevolle stoffen uit uienreststromen