Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Hoge prijzen bij IJslandse discounters

De discounters doen het goed in IJsland. Bonus, een supermarktketen in deze categorie, heeft het grootste marktaandeel. Deze keten met een symbolisch spaarvarken in het logo is echter niet de enige discounter. Ook Kronan opereert in dit segment. Daarnaast is er ruimte in de markt voor een grote hypermarkt Hagkaup en specialistische, kleine supermarktketens, zoals Vidir. Daarnaast zijn er ketens die alleen buiten de hoofdstad te vinden zijn. Het IJslandse supermarktlandschap is net zo afwisselend als het land zelf. Tijdens een bezoek aan Reykjavik bezochten we een aantal supermarkten.


klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Met drie filialen is Vidir een kleine keten. Twee van de drie winkels zijn te vinden in de IJslandse hoofdstad, de derde in een dorp tegen Reykjavik. De keten focust op verse groenten en fruit. Importeurs raadden aan om beslist een kijkje te nemen bij deze keten. Hoewel we aan het einde van de dag de winkel binnenstappen is het AGF-schap inderdaad goed gevuld. Wat echter opvalt is de kwaliteit van de producten. Witte champignons die bruin kleuren, lekkende doosjes aardbeien en verrimpelde paprika's. De presentatie van de groenten en fruit is wel mooi.


In de supermarkten zijn veel meloenen te vinden, die ook in stukken worden aangeboden. klik hier om de fotoreportage te bekijken.

In het overdekte winkelcentrum Kringlan in Reykjavik zijn zowel een Hagkaup als een Bonus te vinden. Hoewel de winkels aan de voorkant concurrenten van elkaar zijn, zijn beide formules in handen van Hagar. Dit bedrijf is eigenaar van een aantal supermarkten en groothandels in IJsland, Zweden en Denemarken.

Exoten en cross selling
Bij de ruim opgezette Hagkaup liggen de producten mooi gerangschikt in het schap. Voor de presentatie worden onder andere manden gebruikt. Daarnaast ligt er opvallend veel biologisch product, gewoon tussen de conventionele groenten en fruit. Het aanbod is breed, met ook ruimte voor exoten als pitahaja, kumquats en chayotte. Ook is er ruimte keuze in IJslandse producten en importproduct. Van bijvoorbeeld de aardbeien liggen import en binnenlandse teelt naast elkaar.

Met de chocolade en slagroom direct naast de aardbeien en de dorito's chips naast de verse guacamole is er sprake van cross selling. Voor de convenience markt zijn er bijvoorbeeld halve en parten meloen en kool verkrijgbaar, maar ook groentemixen. Toppunt van convenience is de saladebar, waar de klant zelf een salade kan samenstellen.


Bij hypermarkt Hagkaup wordt duidelijk werk gemaakt van de presentatie en is volop ruimte voor exoten. klik hier om de fotoreportage te bekijken.


Het AGF-eiland ligt prominent in de winkel. klik hier om de fotoreportage te bekijken.

Chiquita bij discounter
Hoewel bij discounter Bonus de Chiquita bananen in het schap te vinden zijn, is het aanbod groenten en fruit beperkter dan bij Hagkaup. Ook de presentatie is minder uitbundig. De AGF ligt in een grote 'inloopkoeling'. Het assortiment is smaller, maar de producten die er liggen zijn vergelijkbaar met het assortiment bij Hagkaup. En hoewel de presentatie misschien niet optimaal is, is ook hier sprake van cross selling: de sladressing ligt naast de gesneden sla.


Naast de aardbeien ligt de slagroom. klik hier om de fotoreportage te bekijken.

In het aan Reykjavik grenzende Hafnarfjordur bezoeken we een Kronan. Ook een discounter, maar duidelijk ruimer opgezet dan de Bonus in het winkelcentrum. Producten liggen in grote volumes in het schap en ook hier is ruimte voor halve meloenen en ananas. Een deel van het schap oogt netjes, de presentatie in de koeling oogt echter donker en rommelig. Het assortiment is breed, met ook ruimte voor exoten en biologische producten. Met vers gesneden fruit en groenten speelt de discounter in op de convenience trend.


De AGF-afdeling bij de Bonus ligt in een grote koeling.

Hoge prijzen
De belangrijkste vraag is natuurlijk wat de prijs is voor al die producten in het hoge noorden. Met een wisselkoers die rond de 140 ISK voor 1 euro schommelt blijkt dat de groenten en fruit aardig prijzig zijn. Abrikozen voor bijna 10 euro per doos bij discounter Kronan, Granny Smiths bij Hagkaup voor 2,15 euro, een emmer blauwe bessen bij Bonus kost bijna 11 euro en bij Vidir betaal je 3,50 voor een IJslandse komkommer.

Publicatiedatum: 16-6-2016
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-11-2017 Minder ruimte voor vrije handel in komende jaren
23-11-2017 Ketensamenwerking verduurzaamt AGF-schap AH
23-11-2017 Ocado gebruikt robots en cloud-technologie
23-11-2017 Aantal betaalmethoden gaat snel groeien: wat betekent dit voor de retailer?
23-11-2017 Britse supermarktketen Tesco mag fuseren met Booker
22-11-2017 Spar verdubbelt mogelijk winkelnetwerk in Albanië
21-11-2017 Documentaire: Zo koopt een supermarkt verse producten in
21-11-2017 SPAR wil meer franchisenemers werven
21-11-2017 Prijs AGF-hardlopers flink omhoog
21-11-2017 Alibaba investeert 2,5 miljard in Auchan-dochter Sun Art Retail Group
20-11-2017 Spar opent vestiging in Wales
17-11-2017 Spar introduceert gezondheids-app
16-11-2017 "Jumbo City doet het in korte tijd al beter dan AH To Go"
16-11-2017 Britse supermarkt-inflatie op hoogste niveau sinds 4 jaar
16-11-2017 Lokaal, Max Havelaar en bio in Zwitserse supermarkt
16-11-2017 "Online verkoop supermarkten faalt"
15-11-2017 Jumbo opent eerste gemakswinkel op station Eindhoven
15-11-2017 Arrestatie na spelden tussen groenten bij Vomar
15-11-2017 Carrefour stelt investeerders gerust over herstelplan
15-11-2017 Albert Heijn Dronten beste Elstar-supermarkt