Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Alle landen op aarde verbonden door herkomst voedingsmiddelen

Weet u werkelijk waar uw eten vandaan komt?

De dagen dat de teelt van bepaalde groente- en fruitsoorten exclusief voorbehouden was aan specifieke regio's zijn al lang voorbij. Uit een recent onderzoek/study van de Royal Society, blijkt hoe mondiaal onze voedselvoorziening geworden is. Wereldwijd is de voedselvoorziening en agrarische productie afhankelijk van een grote verscheidenheid aan gewassen die hun oorsprong hebben in verschillende primaire zones met elk hun eigen specifieke diversiteit. Dit wijst er op dat het wereldwijde voedingssysteem onderling verbonden is wanneer het aankomt op de geografische herkomst van gewassen. 

 
Klik hier voor een vergroting

Dit fenomeen wordt al eeuwenlang in kaart gebracht. Honderd jaar geleden, kwam de Russische wetenschapper N.I. Vavilov al tot de conclusie dat men beter kon spreken over  'centra van diversiteit' dan over 'centra van origine' om te verklaren waarom grote concentraties van bepaalde gewassen en diersoorten niet altijd aangetroffen worden op de plaats waar zij het eerst geteeld of gedomesticeerd werden. Sinds dit eerste onderzoek, hebben een groot aantal wetenschappers zich toegelegd op het onderzoeken van de herkomst van de verschillende groente- en fruitsoorten, waardoor er informatie over gewassen en de bestrijding van ziekten verkregen is.

Vaak blijken groente- en fruitsoorten die typisch zijn voor bepaalde landen, hun oorsprong te hebben in een totaal andere regio. Neem bijvoorbeeld bananen, die van origine uit Zuid-Oost AziŽ afkomstig zijn, maar die nu op grote schaal in Zuid-Amerika geteeld worden. Denk aan ItaliŽ, dat onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met de tomaat, die zijn herkomst kent in de Zuid-Amerikaanse Andes. Klik hier/here om een door CIAT ontwikkelde interactieve kaart te bekijken waarop de onderzoeksresultaten staan weergegeven. 

Geografische grenzen vervagen steeds verder. Gewassen zoals aardappelen, bonen, tomaten en bananen zijn steeds belangrijker, waardoor wereldwijd de productie sterk toegenomen is en voedingspatronen van de landen onderling meer op elkaar zijn gaan lijken. Meer dan twee derde van de gewassen waaruit deze voedingspatronen bestaan, komen van origine uit een andere regio, in veel gevallen zelfs van ver weg. De laatste vijftig jaar heeft deze trend zich versneld.

Wereldwijd, bestaat 69% van de voedselvoorziening in de verschillende landen uit uitheemse gewassen. 


Volume (tonnen) van nationale landbouwproductie van gewassen die een afwijkende primaire herkomstregio hebben van het land waar ze geteeld worden (uitheemse gewassen). Schaal waarop uitheemse gewassen geteeld worden,(1 = 100% gebruik van uitheemse gewassen).

Regio's met een geÔsoleerde geografische ligging gebruiken het vaakst uitheemse gewassen voor hun voedselvoorziening, zoals OceaniŽ, het CaraÔbisch gebied, het zuidelijk deel van Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Noord-Europa. In gebieden waar inheemse gewassen nog op grote schaal geteeld en gegeten worden, lijkt er minder behoefte aan buitenlandse gewassen te bestaan. Dit is het geval in grote delen van AziŽ, het Zuidelijke en Oostelijke Middellandse Zeegebied en Westelijk Afrika.Publicatiedatum: 15-6-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-1-2018 Waarom worden bananen bruin?
10-1-2018 Avocadonut?
9-1-2018 Handel in quinoa afgelopen vier jaar verdrievoudigd
8-1-2018 Stijgend aanbod aan groentenaroma's
4-1-2018 Waarom je groenten en fruit niet in plastic moet bewaren
22-12-2017 "Misleidende etiketten irriteren meer dan 65% van de consumenten"
21-12-2017 Trends in het Verenigd Koninkrijk
18-12-2017 "Adsorberende korrels vertragen rijpingsproces groenten en fruit"
12-12-2017 'Veggipedia' database uitgebreid met Paarse Spruiten en Kalettes
5-12-2017 Wat zijn dť decembergroenten van het moment?
5-12-2017 Daarom prikt je mond als je ananas eet
29-11-2017 Er zijn minstens nog 10.000 soorten planten die je kunt eten
15-11-2017 Feit of fabel: dit moet je weten over gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit
9-11-2017 In de koelkast of niet: het optimaal bewaren van AGF
9-11-2017 Bewust groenten en fruit kiezen in de maand november
7-11-2017 "Belgen vertrouwen voeding steeds minder"
6-11-2017 Heel Holland van de kook
19-10-2017 Wereldrecord zwaarste wortel verbroken
13-10-2017 Nieuwe chilipeper ontwikkeld
2-10-2017 Zo snijd je fruit zonder veel weg te hoeven gooien