Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Alle landen op aarde verbonden door herkomst voedingsmiddelen

Weet u werkelijk waar uw eten vandaan komt?

De dagen dat de teelt van bepaalde groente- en fruitsoorten exclusief voorbehouden was aan specifieke regio's zijn al lang voorbij. Uit een recent onderzoek/study van de Royal Society, blijkt hoe mondiaal onze voedselvoorziening geworden is. Wereldwijd is de voedselvoorziening en agrarische productie afhankelijk van een grote verscheidenheid aan gewassen die hun oorsprong hebben in verschillende primaire zones met elk hun eigen specifieke diversiteit. Dit wijst er op dat het wereldwijde voedingssysteem onderling verbonden is wanneer het aankomt op de geografische herkomst van gewassen. 

 
Klik hier voor een vergroting

Dit fenomeen wordt al eeuwenlang in kaart gebracht. Honderd jaar geleden, kwam de Russische wetenschapper N.I. Vavilov al tot de conclusie dat men beter kon spreken over  'centra van diversiteit' dan over 'centra van origine' om te verklaren waarom grote concentraties van bepaalde gewassen en diersoorten niet altijd aangetroffen worden op de plaats waar zij het eerst geteeld of gedomesticeerd werden. Sinds dit eerste onderzoek, hebben een groot aantal wetenschappers zich toegelegd op het onderzoeken van de herkomst van de verschillende groente- en fruitsoorten, waardoor er informatie over gewassen en de bestrijding van ziekten verkregen is.

Vaak blijken groente- en fruitsoorten die typisch zijn voor bepaalde landen, hun oorsprong te hebben in een totaal andere regio. Neem bijvoorbeeld bananen, die van origine uit Zuid-Oost Azië afkomstig zijn, maar die nu op grote schaal in Zuid-Amerika geteeld worden. Denk aan Italië, dat onlosmakelijk verbonden lijkt te zijn met de tomaat, die zijn herkomst kent in de Zuid-Amerikaanse Andes. Klik hier/here om een door CIAT ontwikkelde interactieve kaart te bekijken waarop de onderzoeksresultaten staan weergegeven. 

Geografische grenzen vervagen steeds verder. Gewassen zoals aardappelen, bonen, tomaten en bananen zijn steeds belangrijker, waardoor wereldwijd de productie sterk toegenomen is en voedingspatronen van de landen onderling meer op elkaar zijn gaan lijken. Meer dan twee derde van de gewassen waaruit deze voedingspatronen bestaan, komen van origine uit een andere regio, in veel gevallen zelfs van ver weg. De laatste vijftig jaar heeft deze trend zich versneld.

Wereldwijd, bestaat 69% van de voedselvoorziening in de verschillende landen uit uitheemse gewassen. 


Volume (tonnen) van nationale landbouwproductie van gewassen die een afwijkende primaire herkomstregio hebben van het land waar ze geteeld worden (uitheemse gewassen). Schaal waarop uitheemse gewassen geteeld worden,(1 = 100% gebruik van uitheemse gewassen).

Regio's met een geïsoleerde geografische ligging gebruiken het vaakst uitheemse gewassen voor hun voedselvoorziening, zoals Oceanië, het Caraïbisch gebied, het zuidelijk deel van Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Zuid-Afrika en Noord-Europa. In gebieden waar inheemse gewassen nog op grote schaal geteeld en gegeten worden, lijkt er minder behoefte aan buitenlandse gewassen te bestaan. Dit is het geval in grote delen van Azië, het Zuidelijke en Oostelijke Middellandse Zeegebied en Westelijk Afrika.Publicatiedatum: 15-6-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

26-4-2018 Het mysterie van het ontbrekend fruit
24-4-2018 Eenvoudige trucjes om je producten langer vers te houden
23-4-2018 Mythes over de magnetron: wat mag wel en niet?
20-4-2018 "We willen dichter bij de klant staan"
18-4-2018 Varieer met groenten en fruit op de barbecue
18-4-2018 Nieuwe Duitse databank online over vergeten groenten
12-4-2018 Wat doe je met de andere helft van een avocado?
10-4-2018 Nieuw b2b platform voor VLAM
9-4-2018 Japanner snijdt fantastische creaties uit groenten en fruit
6-4-2018 "Kinderen weten niet meer hoe echte aardbeien smaken"
3-4-2018 Handige truc om appel vers te houden
26-3-2018 Prei wassen doe je zo
23-3-2018 "Voorkomen verspilling klasse 2 niet alleen ethische kwestie"
21-3-2018 Waarin onderscheiden aardappelen zich van zoete aardappelen?
13-3-2018 De beste hybriderassen op een rij
5-3-2018 Lodders: bij extra eisen ook extra geld voor teler
28-2-2018 Groenten en fruit voor stralend witte tanden
15-2-2018 Franse telers voeren MRL-vrij predicaat in
15-2-2018 Voorouder sinaasappel had dikke schil en was zuur
14-2-2018 Sadra maakt muziek met fruit