Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Delphy zet in op verbetering bodemvruchtbaarheid en precisielandbouw

De bodem blijft het belangrijkste fundament onder het agrarisch bedrijf. Om productie zowel qua kwantiteit maar zeker ook qua kwaliteit op peil te houden is een goede bodem noodzakelijk. Afgelopen jaar (2015) was het jaar van de bodem waarmee ook een mooie start was gegeven voor meer aandacht voor dit thema.

Daarnaast is een belangrijke ontwikkeling die we kunnen waarnemen de verbetering van sensing technieken binnen de precisielandbouw. Afgelopen twee jaar is er veel inzet gepleegd binnen Zeeland waarbij bleek dat variatie in biomassa binnen percelen veelal juist niet te verklaren waren door stikstof en zeker niet te repareren met stikstof maar juist toe te rekenen waren aan complexere verschillen in de bodem. Hiervoor heeft Delphy ook het instrument 'Bodemspiegel' ontwikkelt dat momenteel al operationeel is. Correcte interpretatie wordt cruciaal.

Ook in 2016 wil Delphy samen met de provincie Zeeland aandacht schenken aan het thema bodemvruchtbaarheid en precisielandbouw. Delphy wil investeren in demonstraties op Proefboerderij Rusthoeve. Daarbij zullen activiteiten plaatsvinden die verder reiken dan alleen groenbemesters. Delphy wil aandacht vragen voor dieperliggende knelpunten en de verbinding leggen met moderne techniek (sensing) door deze dienstbaar te maken aan bodemvruchtbaarheid.

Centraal punt is een perceel waar we verschillende variabelen aanleggen en deze met verschillende technieken gaan scannen en monitoren. Hiervoor wil Delphy een tweetal grondbewerkingsobjecten combineren met 7 groenbemesters, eventueel gevarieerd in N aanbod met een maximum van 3 N trappen. Dat resulteert in maximaal 42 plots. Er komen hier geen herhalingen.

Het is geen wetenschappelijk onderzoek maar de velden zijn dusdanig groot dat door middel van boorputten op verschillende plekken de variabiliteit van bodem aangetoond kan worden. Dit geeft dan mooi beeld met betrekking tot de ontwikkeling van bewortelbare zone, wat de verstoringen zijn en welke invloed we hier op hebben. In dit perceel zit ook al een verdichting. Die is niet overal even sterk aanwezig maar kan zeker worden opgespoord en in de communicatie een interessante rol spelen. 
Publicatiedatum: