Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jan van der Ben, G. Sevenhuysen:

"Er hadden veel meer uien weg kunnen gaan"

Tholen - Het Nederlandse uienseizoen loopt op zijn eind. "Het is nog een enkele container die nu nog weggaat, maar dat mag geen naam hebben. Veel pakstations zijn al gestopt. Het is heel moeilijk om goede uien te vinden, wat er nog weggaat aan goede handel is met een lampje te zoeken", vertelt exporteur Jan van de Ben van de firma Sevenhuysen uit Warmenhuizen.

Terugblikkend op het seizoen valt hem vooral de tegenvallende export in de tweede helft van het seizoen op. "Er hadden veel meer uien weg kunnen gaan, maar de telers hebben opnieuw het seizoen bepaald. Als je de neerwaartse prijsontwikkeling ziet met prijzen rond de 17 cent in de baal zullen de telers zich toch wel achter de oren krabben. Nu zijn er nog veel onverkochte partijen en gaat er veel veldgewas voor 5 cent naar Polen toe, die niet meer geschikt zijn voor export overzee."

Inmiddels is het vizier gericht op het volgende seizoen. Jan houdt zijn hart vast. "Kijk naar buiten en je ziet warmte en water. Tel dat bij de areaaluitbreiding op en we zullen heel wat uien moeten verkopen. Ik denk dat je al snel naar de 1,5 miljoen ton gaat. Voor welk prijsniveau dat gaat gebeuren, is grotendeels afhankelijk of de telers het zien zitten. Afzetbestemmingen zijn er genoeg, al kunnen we sommige landen erg goed gebruiken. Zo misten we dit jaar Braziliƫ dat maar een derde afnam van het volume van vorig jaar."

Voor meer informatie:
G. Sevenhuysen V.O.F.
Nijverheidsstraat 5
1749 DR Warmenhuizen
Tel.0226-320224
Fax.0226-316166
info@sevenhuysen.nl
www.sevenhuysen.nl