Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Brian Knudsen, Frigaard

Deens uien- en rabarberseizoen in volle gang


In Denemarken, is het uien- en sjalottensezoen momenteel in volle gang. De grootste volumes zijn bestemd voor de Scandinavische markt en Europa.

Tot op heden verloopt het seizoen goed, met gemiddelde temperaturen en droge weersomstandigheden. "Het droge weer heeft tot dusver niet voor problemen gezorgd en geen schade aan de gewassen veroorzaakt. Toch zou een beetje regen zeer welkom zijn," vertelt Brian Knudsen, van Frigaard, uit Denemarken. De temperaturen liepen enkele weken geleden op tot 30 graden, maar zijn inmiddels gezakt naar zo'n 18 graden. De temperatuurschommelingen hebben echter geen problemen voor de uien opgeleverd. 

Dit jaar werd er pas laat gezaaid om het gat tussen de seizoenen, van januari tot juni, te vullen. Frigaard oogstte in oktober van het voorgaande jaar.



"We zijn goed in het telen van sjalotten en het groeiseizoen loopt van april tot half augustus. We zijn de grootste producent van Deense sjalotten en hebben al twintig jaar ervaring met het Deense klimaat. Hoewel de sjalotten technisch gezien niet biologisch zijn, komen ze wel  in de buurt, voor zover mogelijk, gezien de strenge eisen voor de toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in Denemarken," vertelt Brian. 

Het bedrijf huurt eveneens een teeltlokatie in Portugal, waardoor het in staat is de productie van elk gewenst gewas op elk moment uit te breiden. Brian legt uit dat de regelgeving en mogelijkheden in Portugal enorm afwijken van die in Denemarken. 
 


Hoewel de productiekosten aanvankelijk hoger zijn, zaait Frigaard robuuste sjalotten- en uienrassen die tot wel 12 maanden lang bewaard kunnen worden, waardoor er jaarrond aanvoer is. In andere landen worden uien geplant. Hoewel de kwaliteit tijdens het oogsten gelijk is, hebben deze uien de neiging na 8 tot 10 maanden zacht te worden, afhankelijk van de oogstomstandigheden.



Rabarber
Naast uien en sjalotten, wordt momenteel ook Deense rabarber geoogst. De vraag is goed dit seizoen en het bedrijf heeft zijn hele productie af weten te zetten. Voor seizoenen waarin de vraag achterblijft bij de productie, heeft Frigaard een procedé voor koudgeperst rabarbersap ontwikkeld, zodat de gehele productie alsnog verkocht kan worden. De rabarberstengels worden hierbij onder hoge druk uitgeperst waarbij het product niet verhit wordt, hierdoor blijven alle vitaminen behouden.  





Voor meer informatie:
Brian Knudsen
Frigaard
Tel: +45 65 37 27 57 
Email: brian@frigaardgroent.dk
frigaardgroent.dk
www.facebook.com/Frigaard

Publicatiedatum: 22-6-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

19-7-2017 Populariteit Italiaans knoflook in de lift
11-7-2017 The Garlic Farm uitgeroepen tot beste Britse leverancier 2017
9-6-2017 Biesheuvel Knoflook mikt op verdere groei met nieuwbouw
8-3-2017 Geen ruimte voor Deense uienexport
27-1-2017 Fotoreportage excursie Van Meir Uien naar Nieuw-Zeeland
30-11-2016 Bostock Nieuw-Zeeland klaar voor de uienoogst
31-10-2016 Brits uienseizoen had dit jaar twee gezichten
1-7-2016 15% meer rode uien uit het Italiaanse Cavasso
10-6-2016 Uien als voorvrucht voor aardbeienplanten
29-4-2016 Rivapak introduceert roze ui in Australië
25-3-2016 Toch bijtelling voor auto die naar uien stinkt
14-3-2016 "Goede exportvraag naar Indiase uien"
6-10-2015 "Per afzetland werken we met één retailer en importeur"
17-7-2015 Aanpak overlast van uien in Steenbergse loods
30-6-2015 Franse Anjou sjalotten krijgen binnenkort Beschermde Geografische Afkomst
18-5-2015 Polen: Subsidiefraude uien- en worteltelers: 49 miljoen euro
16-2-2015 VS: Uienareaal blijft stabiel
12-2-2015 Geen stinkende adem en tranen door ui
3-12-2014 River Point Farms verdubbelt productiecapaciteit met nieuw uienpakstation
18-11-2014 India: Comité van toezicht monitort uienprijzen