Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uienareaal komt uit op 32,9 duizend hectare

Nederlands uienareaal met 4 procent toegenomen in 2016

In 2016 is het uienareaal groter dan in 2015. Dit meldt CBS op basis van de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2016.

Weer meer uien
Het areaal uien is met 1,2 duizend hectare gestegen en komt uit op 32,9 duizend hectare. Dat is 4 procent meer dan in 2015 en zelfs 65 procent meer dan in 2000. Vooral de oppervlakte zaaiuien is toegenomen. Het grootste deel van de geteelde uien is bestemd voor de export.



Uienexport bijna half miljard euro
In 2015 exporteerde Nederland voor 484 miljoen euro aan uien, 3 procent meer dan een jaar eerder. In de jaren hiervoor fluctueerde de exportwaarde tussen 573 miljoen euro in 2010 en 238 miljoen euro in 2005.

Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zijn de belangrijkste afnemers van uien uit Nederland. Naar Duitsland exporteerde Nederland voor 64 miljoen euro aan uien, het Verenigd Koninkrijk was goed voor een exportwaarde van 52 miljoen euro. Ook landen zoals Belgiƫ, Senegal, Frankrijk, Rusland en de Ivoorkust staan doorgaans in de lijst van de 10 belangrijkste exportbestemmingen. Rusland viel in 2015 buiten deze top 10, Braziliƫ is een nieuwe binnenkomer en kwam met een exportwaarde van 30 miljoen euro direct terecht op plaats 5.

Bron: CBS
Publicatiedatum: