Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Robots klaar voor het werkveld

Geavanceerde technologie kan de oplossing zijn voor de duurzame intensivering van landbouw. Experts in robotica van de Universiteit van Cambridge, Universiteit van Lincoln en de Harper Adams Universiteit bespreken 11 oktober de nieuwste ontwikkelingen tijdens het Agri-Tech East's 'Pollinator' evenement.

Wat is een robot?
Dr. Andre Rosendo, wetenschappelijk medewerker aan de Universiteit van Cambridge, is van mening dat er twee kritische factoren zijn die een robot onderscheiden van een machine. Een robot werkt autonoom of wel handelt met een zekere mate van beslissingsvermogen en drijfveer wat de machine in staat stelt zijn omgeving te veranderen.

"Wij maken gebruik van onze kennis van zachte robotica om manipulatoren of 'handen' te maken zodat ze fragiele producten als broccoli, aardbeien en paddenstoelen kunnen manipuleren. Momenteel werken we aan een Vegebot, een oogstrobot welke ijsbergsla kan manipuleren en snijden met dezelfde zorg als mensen."


Vegebot oogst ijsbergsla - foto universiteit van Cambridge.

Meerdere taken
Professor Tom Duckett, verantwoordelijk voor het Lincoln centrum voor autonome systemen aan de Universiteit van Lincoln zegt dat agrarische robots voordelen brengen als lagere loonkosten, economische duurzaamheid, minder afval en een beter gebruik van natuurlijke hulpbronnen. De technologie kan op elk moment van de dag worden ingezet en de productiviteit verbeteren.

Het Lincoln team, onderdeel van het Universiteit van Lincoln instituut voor de agro-food technologie, heeft gewerkt aan meerdere projecten op dit gebied met inbegrip van 3D mapping technieken voor het verbeteren van de precisie van agrarische sproeiers en een nieuw project in 3D-beeldvorming voor het oogsten van broccoli, dat goede resultaten laat zien en al de belangstelling trekt van eindgebruikers.

Prof. Duckett: "We kunnen agrarische robots al meerdere taken laten uitvoeren. Met verwisselbaar gereedschap zou het kunnen switchen tussen taken als zaaien, grondbewerking, spuiten en oogsten. "Robots voor landbouw en voedselproductie kunnen ook tijdens de uitvoering van hun primaire taken op de boerderij of in de fabriek andere nuttige taken uitvoeren zoals bewaking/monitoring van het gewas, vee en landbouwmachines."



Robot oogst broccoli - foto universiteit van Lincoln.

Beleggers
Een aantal landbouwmechanisatie bedrijven investeren in de technologie. Een project in 3D-beeldvorming voor robotica onkruid wieden wordt momenteel uitgevoerd met een lokaal bedrijf, Garford landbouwmachines, wereldleiders in geautomatiseerde onkruidverwijderingsmachines.

Prof. Duckett is van mening dat de onderliggende technologie voor robotica waarneming, leren en handelen al het vereiste niveau van volwassenheid heeft behaald om de onderzoekslaboratoria te verlaten. Dus moeten er stappen genomen worden om de overgang van het laboratorium naar het werk op de boerderij of in de fabriek te maken. "Het is nu de uitdaging hoe de overstap van ontwikkeling van bruikbare prototypes van onderzoekers te maken naar de massale productie van landbouw robots die beschikbaar zijn voor de boer" zegt hij. "Er moeten de beleggers naar voren komen, om de boeren te laten zien dat de robuuste en efficiënte machines echt het werk kunnen doen."

Het is belangrijk om een beter begrip te kweken tussen alle partijen: "Er wordt vaak gezegd dat academici alleen geïnteresseerd zijn in het publiceren van documenten, maar het onderzoek kan concurrentievoordeel opleveren voor eerste toepassers. Wij zijn dan ook geïnteresseerd in een gesprek met bedrijven die een meer strategische voordeel zien in de ontwikkeling van potentieel baanbrekende technologieën.


Een vegebot oogst ijsbergsla - Foto universiteit van Cambridge

Robot helpers
Prof Duckett is van mening dat volledige automatisering niet noodzakelijk is; hij ziet een toekomst met milieuvriendelijke robothelpers. Robothelpers zullen de productiviteit en de levenskwaliteit van de werknemers in de landbouw verhogen en helpen bij de duurzame intensivering van de landbouw die nodig zal zijn de groeiende bevolking van voedsel te voorzien, met een minimale impact op het milieu. Smart robots die werken op accuvermogen in plaats van fossiele brandstoffen kunnen een deel van de oplossing zijn voor een schonere, groenere toekomst.

Dr. Belinda Clarke, directeur van Agri-Tech East: "We hebben nu de mogelijkheid om robotica te gebruiken in de landbouw. Dit is niet langer een ski-fi concept, maar werkelijkheid." De huidige status en de laatste technologische ontwikkelingen zullen tijdens de komende Pollinator vergadering worden besproken.

"Professor Duckett, dr. Rosendo en professor Simon Blackmore van Harper Adams Universiteit zullen spreken op het Agri-Tech Oosten 'Pollinator' evenement in Cambridge op 11 oktober 2016 : 'Robo-Cropping – The Potential for Precision Robotics in Agriculture'.

Voor meer informatie:Dr Belinda Clarke
Director of Agri-Tech East
Publicatiedatum: