Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Dalende uienprijzen wegens wereldwijd overschot

Op dit moment is de oogst aan de gang van uien die bestemd zijn voor bewaring op de middellange termijn. In Castile-La Mancha, het grootste teeltgebied van Spanje voor uien, wordt binnenkort begonnen met de oogst van uien die voor langere tijd worden opgeslagen. De uien zijn dit jaar van betere kwaliteit en hebben grotere maten dan vorig jaar. Er is echter een gebrek aan balans tussen vraag en aanbod waardoor de prijzen sinds juli zijn gaan dalen. Op dit moment zijn de prijzen gemiddeld vrij laag. "Het is nog geen crisissituatie, maar het is wel ernstig," zegt Luís Fernando Rubio van Procecam, de vereniging van uientelers in Castile-La Mancha.

Het areaal voor uien is ten opzichte van het seizoen van 2015/2016 gegroeid met ongeveer 4%. Dit heeft in combinatie met goede weersomstandigheden geleid tot een toename in productievolume van 8% tot 10%.

In de rest van de wereld is er sprake van een soortgelijke situatie, die is ontstaan door een toename in areaal en opbrengst. Nederland en Duitsland hadden een seizoen dat eerder plaats vond. Spanje heeft daardoor in tegenstelling tot andere jaren geen toegang kunnen krijgen tot dit tijdsraam in de markt. "Het Verenigd Koninkrijk is samen met Duitsland de belangrijkste markt voor Spaanse uien, maar ook dit land verwacht zelf een grotere oogst," legt Luís Fernando Rubio uit.

Senegal heeft een handelsblokkade opgeworpen voor de import van Nederlandse uien om de eigen uienproductie voor zijn binnenlandse markt te beschermen. "Hoewel Nederland zijn productiepiek nog niet heeft gehad, zijn de eerste Nederlandse oogsten hierdoor in Europa gebleven. Dat zorgde voor directe concurrentie met Spaanse uien, terwijl we in Spanje de logistieke voordelen missen die Nederland wel heeft. Gelukkig kan Nederland binnenkort weer naar Senegal exporteren."

Er zijn ook problemen met de Braziliaanse markt. Deze was vorig jaar erg belangrijk voor Spanje. In het vorige seizoen importeerde Brazilië veel Spaanse en Nederlandse uien wegens problemen met de eigen productie. "Dit jaar heeft Brazilië zijn areaal uitgebreid en is er een veel hogere opbrengst bereikt. Hierdoor zijn de prijzen gaan zakken. De prijs van Braziliaanse uien is tien keer zo laag in vergelijking met het vorige seizoen. Ondanks de Olympische spelen is hierdoor de import afgenomen."

"Zonder Brazilië of enige alternatieve markten is er sprake van zware druk op de markten. We weten niet hoe we van zo'n groot volume aan uien af moeten komen. We werken aan alternatieve markten buiten Europa, maar dat is niet makkelijk. We exporteren uien naar Noord-Afrika en er zijn misschien mogelijkheden in andere Afrikaanse landen. Ook is onlangs de Taiwanese markt opengegaan voor zowel uien als knoflook. Deze markt heeft goede vooruitzichten," hoopt Luís Fernando Rubio.


Meer informatie:
Luís Fernando Rubio
Procecam
02600 Villarrobledo
Albacete. Spain
T: +34 638103910
info@procecam.es
comercial@procecam.es
http://procecam.es/
Publicatiedatum: