Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Lokale Colombiaanse vervangen door Peruaanse uien

Colombiaanse uien uit Ocaña, ofwel Ocañera-uien, zijn vervangen door Peruaanse uien. De producenten uit Ocaña hebben besloten hun gewassen te vervangen omdat Peruaans zaad een veel grotere opbrengst oplevert dan de lokale uien. Een hectare beplant met Peruaans zaad produceert drie keer zoveel als wanneer het beplant zou zijn met Ocañera-zaad.

Volgens de producenten kan een pond Peruaans zaad tot 130 bundels uien opleveren. De Peruaanse uien hebben een goede kwaliteit en dus geloven de producenten dat ze er ook goede winst mee kunnen maken. Dit is echter niet het geval, doordat de in Peru geteelde Ocañera-ui moet concurreren met de Peruaanse ui die in grote getale wordt geïmporteerd. Het gevolg was een enorme daling in de vrachtprijzen.

De hoogtijdagen van de Ocaña-uien zijn nu slechts een herinnering. In de afgelopen jaren, na de ongecontroleerde aankomst van geïmporteerde uien, leden producenten niets dan verliezen. Luis Hernan Plata, producent uit Aspasica: "Het land is niet langer geschikt om er Ocañera-uien op te telen, misschien vanwege de klimaatverandering. We moeten met de Peruaanse ui concurreren met precies dezelfde Peruaanse ui als tegenbod."

De oorzaak is tegelijkertijd simpel en ingewikkeld. De Peruaanse uien werden bekend in de regio, omdat hun ongecontroleerde aankomst de lokale uienprijzen omlaag brachten. Gesmokkelde vrachtwagenladingen Peruaanse uien zorgden voor een oneerlijke concurrentie voor de uienproductie in deze regio van Norte de Santander. Het Peruaanse product had een veel lagere prijs dan het nationale product.

Het gevolg is dat veel producenten en distributeurs het moeilijk vinden hun geld te verdienen met de uienverkoop. "Momenteel kan iemand een lading uien kopen voor 60.000 pesos, waarmee telers niet eens de vrachtprijzen kunnen betalen", aldus uiendistributeur Federico Vega Galeano.

De Peruaanse uien die in plaatsen als Ocaña, Abrego en La Playa de Belen worden geteeld, worden verpakt op de markt van Ocaña. Ramon Elias Guerrero, uienproducent uit Bucarasica: "Het transporteren van de uien kost 12.000 pesos. Ik heb zo'n 500 hectare beplant met uien, waarin ik ongeveer 10 miljoen pesos heb geïnvesteerd en ik heb maar 3 miljoen pesos ontvangen voor de uien die ik naar Ocaña bracht. Ik kan mijn werknemers niet eens betalen." Geraamd wordt dat de uiensector van Ocaña 7 miljard pesos heeft verloren met de komst van de Peruaanse producten. Telers staan op het punt zichzelf failliet te verklaren en hun producten weg te gooien.

Amado Duran, voorzitter van de Vereniging voor uienproducenten in Aspasica, zei dat de traditionele uiensector van de regio op z'n einde loopt, vanwege de ongecontroleerde aankomst van Peruaanse uien. "Er was een tijd dat de Ocañera-ui geen concurrentie had, maar nu is het onmogelijk te concurreren met uien ui Peru, omdat ze te goedkoop zijn", vertelt Encarnacion Ballesteros, een andere getroffen handelaar. Volgens hem wordt er voor twee bundels uien uit het gebied 280.000 of 300.000 pesos betaald, terwijl er een gebrek is aan Peruaanse uien. "Als de Peruaanse ui arriveert, daalt de prijs van de Ocareña-ui naar 40.000 pesos, waardoor producenten verlies lijden."

Om de situatie te verbeteren, heeft het ministerie van Plattelandsontwikkeling van Ocaña vijf projecten ingediend bij het ministerie van Landbouw, om de inheemse cultuur van rode uien in de regio voort te zetten en de marketing te stimuleren via een directe marketingstrategie die de Ocañera-ui de erkenning zal geven die het ooit had. Ondertussen wachten producenten en distributeurs uit Ocaña, die ondanks de verliezen uien blijven telen en verkopen, nog op antwoord van de nationale overheid.
Publicatiedatum: