Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijsbrecht Gunter, comité uienhandel GroentenFruit Huis:

"Ui door de jaren heen één van de best renderende gewassen"

Tholen - In het seizoen 2015/16 exporteerde Nederland een recordvolume van 1.035 miljoen kilo uien naar 119 landen. Bij BNR ging Gijsbrecht Gunter, voorzitter van het comité uienhandel van GroentenFruit Huis vanmorgen in op het succes van de Nederlandse ui. "De laatste 10 jaar groeit de Nederlandse uiensector met jaarlijks 2 tot 4% in volume. De totale export komt neer op een kleine 20.000 ton per week. Daarmee is de ui het grootste Nederlandse AGF-exportproduct."

Gijsbrecht verklaarde de groei onder meer door de stijgende wereldbevolking, met name in de landen waar veel uien worden geconsumeerd. "Daarnaast hebben we de mogelijkheid om jaarrond uien te sturen naar alle delen van de wereld. Met de havens van Rotterdam, Vlissingen en Antwerpen in de nabijheid kan de ui heel de wereld over. Veel containers komen naar Europa, worden gehergroepeerd en dat biedt voor de uien grote kansen om tegen een concurrerende prijs mee terug te gaan naar bestemmingen als Azië en Midden-Amerika.

Diversificatie
Volgens de voorzitter van het comité Uienhandel is er steeds meer sprake van diversificatie in de vraag naar uien. "Brazilië wil bijvoorbeeld een mooie, grote blanke ui en Afrika wil juist weer een klein uitje, omdat ze daar per stuk worden verkocht. Het Verenigd Koninkrijk gaat meer voor een bronskleurig uitje en Duitsland heeft daarentegen weer de voorkeur voor een middelformaat tot grote blanke ui. Dat zijn zaken waar Nederland op in kan spelen."

Op de vraag of er een goede marge op de uien zit, antwoordt Gijsbrecht: "De uienteelt is gegroeid van 15.000 naar 25.000 hectare en dat is natuurlijk niet van armoede. Maar je moet de rendementen wel over een aantal seizoenen bekijken. Het ene jaar kan heel slecht zijn, maar het andere jaar ook heel goed. Gemiddeld genomen over de jaren heen is de uien één van de best renderende gewassen. Maar het is wel van groot belang om de kwaliteit vast te houden, want dat is onze belangrijkste troef!"

Klik hier om de uitzending terug te luisteren
Publicatiedatum: