Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Installatie voor aardappelen en uien verwerkt 30 ton per uur"

Het bedrijf van Jan en Ben Ham in Nieuw Vennep telt circa 120 ha. Dat is ongeveer 30% minder dan een paar jaar geleden. De toenmalige eigenaar van wie ze grond huurden, bood het destijds weliswaar te koop aan, maar volgens Jan was dat voor hen geen haalbare optie. "We wilden wel groter, maar als je in de Haarlemmermeer zit, weet je wat dat financieel betekent.'' De beide broers kozen toen voor verbreding van het bedrijf waarbij ze minder grondgebonden wilden worden. Zo werd er een handelstak in aardappelen gestart. De oude tennishal in het dorp werd in 2014 gekocht, gedemonteerd en verplaatst naar het erf van de boerderij. Deze biedt nu volop ruimte voor het wassen, sorteren en verpakken van aardappelen.

Veel kennis

"Onze toegevoegde waarde is dat we veel kennis van de teelt van aardappelen hebben. Die kunnen we door vertalen naar de handel'', aldus Jan Ham. 70 aardappelroutes geven enorme flexibiliteit. De complete installatie voor de verwerking van aardappelen en uien, is geleverd door DT Dijkstra. Hoe die eruit moest komen te zien, wist Jan van te voren eigenlijk ook niet. Maar tijdens de voorbereidende gesprekken met DT Dijkstra werden de contouren steeds duidelijker zichtbaar. Uiteinde­lijk resulteerden de gesprekken in een technisch ontwerp waarin onder meer een wasser, een sorteerder en zes bunkers zijn opgenomen. Een bunker is voor opslag van veldgewas product dat vanuit de vrachtwagens wordt aangevoerd.



Drie bunkers worden ingezet voor op maat gesorteerd product en twee bunkers zijn voor de tussenopslag van af te zakken product. De talrijke transportbanden maken de installatie compleet. "We hebben de mogelijkheid uit 70 productroutes waarvan er vier gelijktijdig kunnen draaien'', aldus Jan Ham. De afzak­installatie verpakt in zakken van 5, 10 en 25 kg. Daarnaast levert Ham gesorteerd product in big bags en kisten. 30 ton per uur. Het instellen van de installatie gaat volgens een logische en gebruiks­vriendelijke programmering. Ham legt uit dat het een soort matrix is waarvan je de begin en eindbestemming kiest. Vervolgens maakt hij de keuze uit de verschillende tussenstappen zoals sorteren, inspecteren, tussenopslag en verpakken.

De totale installatie heeft een capaciteit van 30 ton per uur. Op dit moment benut Ham de installatie voor circa 50%. ,,We weten dat er groei in zit. Die willen we ook wel gaan benutten. Maar belangrijker is dat we de installatie eerst goed leerden kennen. Het vernuft zit niet alleen in de techniek, maar veel meer in de logistiek. Hierdoor zijn we zeer flexibel en kunnen we efficiënt en snel inspelen op de snel wisselende vraag van onze afnemers. DT Dijkstra heeft goed geluisterd naar de behoeften van ons bedrijf, waardoor de lijn niet alleen aansluit op onze specifieke wensen, maar ook al rekening is gehouden met de toekomstige groei van ons bedrijf.''

www.dtdijkstra.nl
Publicatiedatum: