Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Rusland interessant voor leveranciers uitgangsmateriaal en verwerkingslijnen

Het ministerie van EZ heeft 48 afdelingen op Nederlandse ambassades waar landbouwraden en -attaché(e)s actief zijn. Maak kennis met het nieuwe landbouwraadslid voor Rusland en Kazachstan, Meeuwes Brouwer.

Rusland lijkt gezien alle ontwikkelingen een uitdagend land om als landbouwraad actief te zijn?
"Dit is precies één van de redenen waarom ik besloten heb om naar Moskou te gaan. Door de complexe politieke situatie, sancties en markttoegang, devaluerende roebel en beperkte financieringsmogelijkheden is het lastig opereren in Rusland. Desalniettemin is Rusland voor de Nederlandse land- en tuinbouw na de VS en China met circa €1,5 miljard nog altijd de derde grootste afzetmarkt buiten de Europese Unie. Onder meer landbouwmachines en genetisch materiaal vinden hun weg naar dit land."

Wat is uw persoonlijke drijfveer als landbouwraad?
"Moskou is mijn derde post (eerder Oekraïne en Roemenië, Bulgarije en Griekenland). Het meest aantrekkelijke van de functie landbouwraad is de intermediaire en faciliterende rol die je samen met de andere collega's van de economische afdeling van de Nederlandse ambassade vervult richting de overheid en het bedrijfsleven. Teamwork is de basis van ons succes. Op het specifieke terrein van teelt en natuur werk ik vooral samen met de landbouwattaché Erik Smidt en landbouwassistenten Anastasia Golovanova en Natalya Nekhaeva."


Landbouwteam Rusland: Anastasia Golovanova, Natalya Nekhaeva, Meeuwes Brouwer en Erik Smidt

Waar zijn naar uw idee mogelijkheden voor Nederlandse bedrijven gezien de Russische sancties?
"Rusland voert een nieuwe strategie van importvervanging en lokalisering. Dit betekent dat de Russische autoriteiten de eigen productie met eigen middelen zoveel mogelijk stimuleren. Dit echter biedt kansen voor Nederlandse leveranciers van onder meer plantaardig uitgangsmateriaal, vries-, koel- en opslagfaciliteiten, stalinrichting, sorteer- en verpakkingsapparatuur, machines, verwerkingslijnen en tuinbouwkassen, inclusief de inrichting ervan."

Op welke gebieden kunt u het Nederlands bedrijfsleven daarbij terzijde staan?
"Onze taak is het bedrijfsleven via verschillende kanalen, waaronder AgroBerichten Buitenland, zo goed mogelijk te informeren. Bedrijven zijn ook van harte welkom om met ons op de ambassade een gesprek aan te gaan. Verder kunnen wij bedrijven informeren over interessante beurzen die de komende weken in Rusland plaatsvinden, zoals de Golden Autumn, Word Food, Flowers Expo en AgroProdMash. Mijn streven voor de komende periode is om voor de (sub)sectoren, die voor het Nederlands bedrijfsleven veel kansen bieden, marktstudies uit te laten voeren en op Rusland actieve Nederlandse bedrijven te ondersteunen."

Rusland werkt hard aan zelfvoorziening voor wat betreft de voedselvoorziening. Kunt u iets zeggen over de voortgang van dit streven?
"Rusland is de afgelopen paar jaar succesvol geweest in het opvoeren van de eigen productie in de varkens- en pluimveehouderij. Een soortgelijke ontwikkeling zien we in de tuinbouwsector, waarbij de afhankelijkheid van import van pootgoed, zaden, stek- en boommateriaal nog wel groot is. Zuivel vormt voor Rusland een grotere uitdaging en vergt naar verhouding meer eigen kapitaal en specifieke expertise op het terrein van management, kwaliteit en diergezondheid."

Waar liggen mogelijkheden in Kazachstan waar u ook actief bent als landbouwraad?
"Ik zou de regio breder willen trekken en liever willen spreken over de Euraziatische Economische Unie (EEU), waar naast Rusland en Kazachstan ook Wit-Rusland, Armenië en Kirgizië deel van uitmaken. Er zijn veel relaties op het terrein van beleid, waaronder markttoegang, en regionale en transithandel en waarbij Moskou een centrale rol speelt. De overige landen van de EEU bieden vooral kansen voor toeleveranciers van genetisch fok- en plantaardig uitgangsmateriaal, technologie en expertise."

U bent eerder landbouwraad geweest in Oekraïne. Wat valt u het meeste op nu u weer terug bent op die plek?
"Het straatbeeld en manier van werken in Rusland komen mij vertrouwd over. Veel van mijn contacten uit het Nederlands bedrijfsleven opgedaan in Oekraïne kom ik ook weer in Rusland tegen. Mijn werkgebied echter is nu veel groter en het aantal te bezoeken regio's en internationale landbouw- en handelsbeurzen ook beduidend meer. Samen met de collega's van de economische afdeling en rekening houdend met de complexe politieke en economische situatie ga ik ook vanuit Moskou graag mijn nieuwe uitdaging als landbouwraad weer aan!"

Bron: Agroberichten Buitenland

Publicatiedatum: 5-9-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-3-2018 EU: Bayer mag Monsanto overnemen
21-3-2018 Vijf zaken die managers van Ronald Koeman kunnen leren
20-3-2018 VK blijft tot eind 2020 in douane-unie en interne EU-markt
19-3-2018 Egyptische export stijgt en bereikt nieuwe bestemmingen
19-3-2018 'Aardbeienkoning' presidentskandidaat Russische verkiezingen
19-3-2018 Incoterms en de douaneaangifte
16-3-2018 Inzicht veranderend consumptiegedrag NL en VK
15-3-2018 Kabinet alert op gevolgen wijzigen handelverdrag EU-Mexico
15-3-2018 Copa en Cogeca blij met concept EU-richtlijnen handelsbetrekkingen EU-VK
15-3-2018 OM opgescheept met vliegtuig na fraude tuinders in Brabant en Limburg
15-3-2018 Fruitkraam Smash!
15-3-2018 Duitsland 4e in lijst meest protectionistische landen
14-3-2018 ... Geen zorgen?
14-3-2018 Groot onderzoek naar onderhandelingspositie agrarisch ondernemers
14-3-2018 Rusland was vorig jaar de op één grootste bananenimporteur
13-3-2018 VS: Staalheffingen onrustwekkend voor teeltsector
13-3-2018 KLM verkoopt geen sigaretten meer in vliegtuig
13-3-2018 Ondernemer onnodig veel tijd kwijt aan facturatie
12-3-2018 Circular Food Award 2018 Inschrijving geopend
12-3-2018 Voorstel Europese Commissie wijzigen landbouwsteun