Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bayer-Monsanto overname: Een nachtmerrie of een zegen?

Tholen - Met een minimum aan activiteit in de high-tech tuinbouwgewassen is de samengang van Nunhems en De Ruiter niet het hoofddoel geweest van de Bayer-Monsanto overname. Resultaat is echter wel dat er mogelijk een speler van de veredelingsmarkt verdwijnt. Is dat erg? 

Joris Baecke, bestuurder bij LTO Nederland, vreest dat de nieuwe gigant een onevenredige invloed krijgt op de rassen die ontstaan en de middelen die worden toegepast om ze gezond te houden. "Dat is geen wenselijke ontwikkeling, wat ons betreft. We zijn bang dat de concurrentie zal afnemen, die nodig is om voldoende innovatie in de ontwikkeling van duurzame rassen duurzame technieken voor gewasbescherming te ontwikkelen", zegt hij tegen BNR

Ook gentechnoloog Michel Haring van de Universiteit van Amsterdam is zeer negatief. Hij noemt de overname zelfs een nachtmerrie, tegen EenVandaag. Dat heeft te maken met de invloed die het mega-bedrijf krijgt. 

Maarten Jongsma van Wageningen UR Plant Research ziet ook de andere kant. Hij was betrokken bij het onderzoek dat Zhen Liu in 2013 deed naar samenwerking in de Nederlandse groentenzaad-industrie. "Innovatiekracht in de veredelingssector hangt samen met de grootte van bedrijven. Door meer onderzoek te kunnen doen, kunnen ze betere producten maken. Daar is een zekere bedrijfsgrootte voor nodig." In Nederland hebben kleinere groentenveredelaars dit opgelost door pre-competitief samen te werken. Mede daardoor konden bedrijven in dit marktonderdeel heel groot worden." Zo is KeyGene ontstaan, opgericht in 1989 door verschillende veredelaars om gezamenlijk onderzoek te doen naar veredelingstechnieken. "Zoiets kon ook bijna alleen in Nederland ontstaan. De oprichters kenden elkaar en hadden dezelfde cultuur." Inmiddels hebben ook internationale veredelaars zich aangesloten. Momenteel zijn Enza Zaden, Rijk Zwaan, Vilmorin en Takii aandeelhouder. Als je die vier optelt, kom je voor de groentensector op een vergelijkbare grootte uit als de combinatie van Monsanto en Bayer. Je zou vanuit dat groentensector perspectief dus ook kunnen zeggen dat ze met een inhaalslag bezig zijn."