Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Extreme hitte teistert aardappel-, uien- en fruittelers

Uien zijn door het warme weer extra vatbaar voor beschadigingen. Het weefsel van de uien is zachter dan normaal. Daarom wordt op dit moment in rap tempo gestart met oogsten. In Zeeland en Friesland ligt de oogst juist stil, omdat de uien vaststaan in de grond. Tijdens het oogsten breken de wortels af, waardoor de uien beschadigen. Dat blijkt uit een video van Nieuwe Oogst.



Ook Zeeuwse aardappeltelers kunnen wel wat regen gebruiken. In Zeeland is de grond erg hard geworden, waardoor de aardappelen bij het oogsten snel beschadigd raken. De frietaardappelen blijven ook een stuk kleiner dan gehoopt. Dat blijkt uit een reportage van Omroep Zeeland.

Het Nederlandse fruit daarentegen rijpt veel te snel, waardoor met man en macht geplukt moet worden om het fruit niet te laten rotten. Fruitteler Marcel van Jaarsveld: "Voor de tijd van het jaar, half september, is het vrij extreem. De warmte en zonnekracht is boven proporties dit jaar. De rijping gaat sneller dan ingeschat. Wij plukken ongeveer 40 ton per dag. Het is lastig om dat volume op lage temperatuur te krijgen in de koeling."

Bron: Nieuwe Oogst / Omroep Zeeland
Publicatiedatum: