Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Uiensector presenteert zich in Den Haag op Prinsjesfestival

Gisteren toog de uiensector gezamenlijk richting Den Haag om zich te presenteren op het Prinsjesfestival dat door de Provincie Zeeland georganiseerd wordt in de dagen voor Prinsjesdag. Samen met de Gemeente Borsele en Zeeland Seaports gaven ze een inkijkje in de mooie wereld van de Hollandse ui.



Zo'n 30 mensen waren aanwezig op het minisymposium, waaronder de Tweede Kamerleden Elbert Dijkgraaf (SGP), Jaco Geurts (CDA) en Remco Bosma (VVD). Ook gedeputeerde Jo-Annes de Bat (geen onbekende in de uiensector) gaf acte de présence. Vanuit de gemeente Borsele waren burgemeester Jaap Gelok en de wethouders Kees Westrate (SGP) en Ad Schenk (CDA) erbij. Ook verschillende verpakkers en exporteurs waren mee afgereisd naar het hart van de democratie evenals twee grote zaadleveranciers De Groot en Slot en Hazera en ook UIKC/Rusthoeve was van de partij. Vrijwel alle ketenschakels waren dus vertegenwoordigd.



Burgemeester Gelok trapte af met een speech waarin hij het ondernemerschap van de sector prees voor wat bereikt is in de achterliggende tijd, maar meer nog hoe de sector naar de toekomst kijkt. Hij toonde bewondering en gaf aan dat en Hollandse (of Zeeuwse) ui zoveel meer is dan gewoon een uitje, die volop de ruimte verdient.
 
Vervolgens gaf Gijsbrecht Gunter als voorzitter van de Holland Onions Association (HOA) een presentatie over de sector. De HOA is georganiseerd onder GroentenFruit Huis en is een ketenbreed samenwerkingsverband waarin ingezet wordt op promotie, lobby en onderzoek. Toen Gijsbrecht in Den Haag arriveerde, viel hem op dat er op het torentje van de Minister President zelfs een ui staat. 'De ui staat dus op een hoge plek aan het Binnenhof', was zijn conclusie. Daarop reikte hij alle aanwezigen een HOA-speldje uit in de vorm van een rood-wit-blauwe ui en vroeg de aanwezige Kamerleden om een extra speldje op het revers van kabinetsleden te prikken en daarvan een foto te verspreiden via Twitter. De parlementariërs kozen er eensgezind voor om de opgedane uienkennis onder de aandacht te brengen van Staatssecretaris Martijn van Dam.


Gijsbrecht Gunter
 
Na de presentatie ging een promotiefilmpje in première, waarin de handelsaspecten werden belicht, met steeds een link naar Zeeland waar het zwaartepunt ligt van de Hollandse uienhandel. Het nieuwe promotiefilmpje is te zien op het Youtube kanaal van de Holland Onion Association of op de HOA website.

In Zeeland wordt maar liefst 80 procent van de Hollandse uien verwerkt. Dat levert werkgelegenheid van 1.200 banen en een toegevoegde waarde van 200 miljoen euro was de boodschap. Natuurlijk heeft de uiensector ook de boycot van Rusland gevoeld, maar in plaats van stil te zitten zijn nieuwe markten aangeboord en bestaande uitgebreid. In de achterliggende jaren ging maar liefst 15 tot 20 procent van het exportvolume – dat in totaal ruim een miljoen ton bedraagt – naar zulke bestemmingen. Brazilië is een bekend voorbeeld, maar ook Aziatische bestemmingen als Taiwan, Thailand, Vietnam, Libië, Tunesië, Israël, Arabische Emiraten en vele andere landen zijn daar voorbeelden van. De sector heeft dat niet alleen gedaan maar met hulp van ambassades, landbouwattachés en het Ministerie van Economische Zaken. Zonder hulp van de overheid waren de grenzen van Indonesië en Panama bijvoorbeeld nooit open gegaan. Nu samen goed voor ruim 25.000 ton Hollandse uien.


Wilco van den Berg, Jaap Nieuwenhuijse en Jan Franje

In het tweede deel ontstond onder leiding van Burgemeester Gelok een interessante discussie waarin drie vragen centraal stonden. Ten eerste werd aan de gemeente en Provincie gevraagd om de sector die zoveel potentie heeft letterlijk en figuurlijk volop de ruimte te geven in bestemmingplannen omgevingsbeleid en andere regelgeving. Daarnaast werd gevraag om extra inzet vanuit de Rijksoverheid om nieuwe markten te kunnen aanboren. Weliswaar wordt de Hollandse ui naar ruim 120 bestemmingen geëxporteerd, maar er zijn wereldwijd een zo'n 200 landen en de groeipotentie is de komende decennia enorm. Gezien de snel groeiende wereldbevolking – vooral in gebieden waar men een hoge uienconsumptie kent – is naar verwachting in 2050 ruim 150 miljoen ton uien nodig, tegenover 75 miljoen ton product nu. Een verdubbeling dus in de komende 35 jaar. De Kamerleden boden aan hier samen met de sector aan te willen werken.


Kamerleden Jaco Geurts en Elbert Dijkgraaf

Afgesproken is dat een concreet plan wordt gemaakt dat wordt meegenomen richting de nieuwe kabinetsformatie. De sector reisde dus niet voor niets naar Den Haag. Als derde werd aandacht gevraagd voor de kleinere Havens in Nederland zoals Zeeland Seaports door in te zetten op container hubs. Congestievrij, snel en goedkoop containertransport vanuit de Zeeuwse havens versterkt de logistieke positie van de sector. Inzetten op mainports zoals Rotterdam is op zich prima, maar daarmee moeten de kleinere havens niet vergeten worden, want een belastingeuro rendeert daar qua toegevoegde waarde beter. Volgende week woensdag 21 september wordt een bijeenkomst gehouden over de nieuwe logistieke hub in de Vlissingse haven. Geïnteresseerden zijn welkom in Restaurant Landlust in Nieuwdorp. De inloop is om 16.30 uur. Aanmelden kan nog via info@zeeland-connect.nl

Voor meer info:
Gijsbrecht Gunter
Holland Onion Association
+316 52 123 146
www.holland-onions.org
 
Publicatiedatum: