Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fotoreportage

Belgische exporteurs blijven World Food Moscow trouw

Tholen - Van 12 t/m 15 september werd in het Expocenter van Moskou, gelegen naast de rivier Moskva, de jaarlijkse voedingsbeurs World Food gehouden. Een voedingsbeurs in de breedste zin van het woord: van zuivel, vis, vlees en zoetwaren tot groenten en fruit. Groenten en fruit vormen een belangrijk onderdeel van de beurs. Niet minder dan 2 hallen in paviljoen 2 waren bezet met 352 AGF-bedrijven uit 40 landen. Deze bedrijven handelen in producten zoals verse groenten, fruit, bessen en verse en verwerkte champignons. Ook toeleveranciers van bijvoorbeeld verpakkingsapparatuur en materialen, industriŽle en commerciŽle apparatuur waren op de beurs vertegenwoordigd. De beurs werd bezocht door 30.000 mensen uit tal van landen.

Ondanks de boycot, die voorlopig verlengd is tot 2018, namen er zeven Belgische groenten- en fruitexporteurs deel aan de beurs. Vanuit Nederland waren M-Fruit en Fruit Queen vertegenwoordigd. Deze twee hebben nauwe contacten met Russische bedrijven. Andere Nederlandse exporteurs zoals Gebr. De Mooij Amsterdam en Ravex waren er als bezoeker. Op de vraag wat de Belgische exporteurs beweegt om de beurs trouw te blijven, noemt Jeroen Buyck van Calsa dat het vooral een kwestie is van het 'warm' houden van contacten. "Er gebeurt nog wel wat handel op het gebied van re-export en deze relaties spreken we sowieso hier op de beurs."Op de vraag of het realistisch is te denken dat na opheffing van de boycot de relaties met de Russische importeurs zich weer zal herstellen, antwoordt Jeroen dat het nooit meer zal worden zoals het voor de boycot was. "Rusland zal de komende jaren meer zelfvoorzienend worden." Meindert den Ouden noemde vorige week op AGF.nl dat de mate van zelfvoorziening in Rusland hard gaat: "Alleen bij teelten die klimatologisch minder geschikt zijn, zoals kasteelt, is import noodzakelijk, maar bij aardappelen, uien en wortelen in veel gevallen niet. Vanuit veel landen wordt momenteel kennis op het gebied van teelt en bewaring geŽxporteerd. Dit zal zich in Rusland de komende jaren vertalen in hogere opbrengsten en een efficiŽntere bedrijfsvoering."

Jeroen ziet voor de toekomst nog wel kansen voor de Russische markt. "Op het gebied van transport liggen de transportkosten lager ten opzichte van bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse landen. De Conference-peer is ook een troef voor de Russische markt. Deze peer kent behoorlijke rendementen, is kwalitatief top en is relatief goedkoop te produceren, zeker tegenover andere vergelijkbare perenrassen zoals Abate. Wanneer de boycot wordt opgeheven, heeft de export van Conference zeker weer goede mogelijkheden op de Russische markt."Op de vraag hoe Jeroen de beurs beleeft, noemt hij dat het vooral commercieel pijn doet." Je hebt een prima product, je hebt alle mogelijkheden om dit product tegen concurrerende prijzen in iedere gewenste verpakking op de Russische markt af te zetten en je hebt potentiŽle kopers op je stand, maar dan met handen en voeten gebonden te zijn door politieke beslissingen omdat onze Europese toppolitici weigeren dit probleem deftig aan te pakken. Ja, dat doet pijn! Mocht er een importban zijn op dure Europese wagens, dan zou Merkel de dag na de ban wel het vliegtuig nemen om dit met Poetin uit te praten."

Klik hier voor de fotoreportage van de beurs

Auteur: Andries Gunter
Bron: www.agf.nl


Publicatiedatum: 19-9-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-6-2018 BZV-bioboer Willem opent VEG.
18-6-2018 Harmonization Meeting draagt bij aan uniforme interpretatie van kwaliteitsstandaarden
15-6-2018 ďVlamingen hebben zeker wat in hun marsĒ
15-6-2018 Aan de slag met veelzijdigheid aubergines en paprika's
15-6-2018 Holland Branding Pavilion tijdens PMA Zuid-Afrika
15-6-2018 PremiŤre ĎRijpí exclusief voor bezoekers VEG.
14-6-2018 ĎGa voor Kleurí en ĎSocial Mediaí tijdens VEG
14-6-2018 Waterman Onions viert jubileum met grote open dag
13-6-2018 Ontmoet Egyptische AGF-exporteurs in Ridderkerk
12-6-2018 "'Ook de 3e klas uien zijn een uitstekend product om nog verder te verwerken"
11-6-2018 Internationale fotoreportage London Produce Show
8-6-2018 "Weinig Nederlanders en Belgen maar toch gezellig"
8-6-2018 "Onderzees" netwerken met groentenbarbecue
7-6-2018 Handelsmissie naar de PMA Ė Zuid Afrika: 14-16 augustus
6-6-2018 Mushroom Valley in OekraÔne
5-6-2018 OekraÔne: dit najaar 7e editie Fresh Business Expo
5-6-2018 Speciaal paviljoen op VEG. voor kleinschalige vernieuwers in AGF
31-5-2018 Veel animo voor Aardappeldemodag
31-5-2018 Beste aardbei komt uit Opinter
31-5-2018 Eerste editie International Asparagus Days in Cesena Fiera