Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Fotoreportage

Belgische exporteurs blijven World Food Moscow trouw

Tholen - Van 12 t/m 15 september werd in het Expocenter van Moskou, gelegen naast de rivier Moskva, de jaarlijkse voedingsbeurs World Food gehouden. Een voedingsbeurs in de breedste zin van het woord: van zuivel, vis, vlees en zoetwaren tot groenten en fruit. Groenten en fruit vormen een belangrijk onderdeel van de beurs. Niet minder dan 2 hallen in paviljoen 2 waren bezet met 352 AGF-bedrijven uit 40 landen. Deze bedrijven handelen in producten zoals verse groenten, fruit, bessen en verse en verwerkte champignons. Ook toeleveranciers van bijvoorbeeld verpakkingsapparatuur en materialen, industriŽle en commerciŽle apparatuur waren op de beurs vertegenwoordigd. De beurs werd bezocht door 30.000 mensen uit tal van landen.

Ondanks de boycot, die voorlopig verlengd is tot 2018, namen er zeven Belgische groenten- en fruitexporteurs deel aan de beurs. Vanuit Nederland waren M-Fruit en Fruit Queen vertegenwoordigd. Deze twee hebben nauwe contacten met Russische bedrijven. Andere Nederlandse exporteurs zoals Gebr. De Mooij Amsterdam en Ravex waren er als bezoeker. Op de vraag wat de Belgische exporteurs beweegt om de beurs trouw te blijven, noemt Jeroen Buyck van Calsa dat het vooral een kwestie is van het 'warm' houden van contacten. "Er gebeurt nog wel wat handel op het gebied van re-export en deze relaties spreken we sowieso hier op de beurs."Op de vraag of het realistisch is te denken dat na opheffing van de boycot de relaties met de Russische importeurs zich weer zal herstellen, antwoordt Jeroen dat het nooit meer zal worden zoals het voor de boycot was. "Rusland zal de komende jaren meer zelfvoorzienend worden." Meindert den Ouden noemde vorige week op AGF.nl dat de mate van zelfvoorziening in Rusland hard gaat: "Alleen bij teelten die klimatologisch minder geschikt zijn, zoals kasteelt, is import noodzakelijk, maar bij aardappelen, uien en wortelen in veel gevallen niet. Vanuit veel landen wordt momenteel kennis op het gebied van teelt en bewaring geŽxporteerd. Dit zal zich in Rusland de komende jaren vertalen in hogere opbrengsten en een efficiŽntere bedrijfsvoering."

Jeroen ziet voor de toekomst nog wel kansen voor de Russische markt. "Op het gebied van transport liggen de transportkosten lager ten opzichte van bijvoorbeeld Zuid-Amerikaanse landen. De Conference-peer is ook een troef voor de Russische markt. Deze peer kent behoorlijke rendementen, is kwalitatief top en is relatief goedkoop te produceren, zeker tegenover andere vergelijkbare perenrassen zoals Abate. Wanneer de boycot wordt opgeheven, heeft de export van Conference zeker weer goede mogelijkheden op de Russische markt."Op de vraag hoe Jeroen de beurs beleeft, noemt hij dat het vooral commercieel pijn doet." Je hebt een prima product, je hebt alle mogelijkheden om dit product tegen concurrerende prijzen in iedere gewenste verpakking op de Russische markt af te zetten en je hebt potentiŽle kopers op je stand, maar dan met handen en voeten gebonden te zijn door politieke beslissingen omdat onze Europese toppolitici weigeren dit probleem deftig aan te pakken. Ja, dat doet pijn! Mocht er een importban zijn op dure Europese wagens, dan zou Merkel de dag na de ban wel het vliegtuig nemen om dit met Poetin uit te praten."

Klik hier voor de fotoreportage van de beurs

Auteur: Andries Gunter
Bron: www.agf.nl


Publicatiedatum: 19-9-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 AGF Trendcafť: Hoe maak ik een merk van/met mijn product?
20-9-2017 Fotoreportage World Food Moscow
20-9-2017 Markt van 1001 Smaken in teken van Kids en Smaak
19-9-2017 "Internationaliteit maakt aanpak voedselverspilling zinvol"
18-9-2017 Handelaren Mabru zijn toe aan verandering
18-9-2017 Freshfel vertegenwoordigt Europese groenten- en fruitsector op World of Food India
15-9-2017 Fruitshow met meer dan 100 oude fruitrassen
15-9-2017 Goede opkomst op modderige Potato Europe 2017
14-9-2017 Wereldlezing 'Hebben we nog vertrouwen in voedingswetenschappers?'
14-9-2017 Koning Philippe vanmorgen op bezoek bij Mabru
13-9-2017 Berusting over afgelasting eerste beursdag Potato Europe
13-9-2017 Freshriders halen 30.000 euro op voor Daniel den Hoed Stichting
12-9-2017 Fotoreportage Asia Fruit Logistica 2017
11-9-2017 Fotoreportage Asia Fruit Logistica 2017
11-9-2017 Fotoreportage International Strawberry Congress
11-9-2017 Aardappelbeurs Hamburg verwacht veel exposanten en bezoekers
8-9-2017 NFO-excursie productgroep klein- en steenfruit
8-9-2017 Rabobank sponsor Proeftuin Randwijk
7-9-2017 "Succes aardbeiensector in handen consument"
7-9-2017 Fotoreportage Receptie bij consulaat tijdens Asia Fruit Logistica