Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Tot 2025 ruim 6.000 boeren weg uit Noord-Brabant en Gelderland

Het belang van de agrarische sector is voor Nederland groot, maar de rek is er uit bij agrarische ondernemers. Het aandeel van agrifood in de export van Nederlands product is 23%. In de wereldhandel is het aandeel van agrarisch product 8%. De sector heeft de wereld talloze innovatieve mijlpalen gebracht. De kracht is altijd de samenwerking tussen boer, toeleverancier, onderwijs en overheid geweest. De boer heeft het echter moeilijk. Door strenge regels en dure grond ligt de lat in Nederland hoger en de rendementen zijn laag. Ongeveer de helft van de varkens- en pluimveehouders heeft een gezinsinkomen onder de armoedegrens. In de glastuinbouw is er door een reeks matige jaren onvoldoende geld / investeringscapaciteit voor noodzakelijke innovaties. De boer zal keuzes moeten maken om te kunnen blijven doen waar hij goed, stelt ING Economisch Bureau in de themavisie Agrarische sector.

Vooral druk op Brabantse en Gelderse boeren
Ondernemen op de geboortegrond is niet langer vanzelfsprekend. Steeds vaker is een andere locatie in binnen- of buitenland economisch beter. De Nederlandse landbouwkaart verandert en Noord-Nederland versterkt zijn positie als het groene landbouwhart. In de Randstad ligt de nadruk op glastuinbouwlocaties, die afhankelijk zijn van logistieke knooppunten. De druk op het areaal en aantal bedrijven is het hoogst in Noord-Brabant en Gelderland. De komende tien jaar zullen daar naar schatting ongeveer 3.500 respectievelijk 2.700 bedrijven sluiten, deels om elders te beginnen.

Vernieuwing agrarische sector begint bij de boer
Boeren en tuinders zullen behalve over hun productielocatie ook keuzes moeten maken over hoe ze in de toekomst willen produceren en voor wie. Een groeiende groep zal concepten voor de 'moderne' consument ontwikkelen. De keuze voor 'smart farming' maakt van de boer meer een manager. De keuzes van boeren op het gebied van "voor wie, hoe en waar?" vormen de basis voor een vernieuwde agrarische sector. De export naar het buitenland blijft echter ook na deze transitie het fundament om de sector toekomstbestendig te krijgen. Alleen met de boer als basis kan Nederland zich blijven ontwikkelen als technologisch koploper in de agrarische wereld. "Een verdienmodel voor de boer en tuinder is hierbij van groot belang om de technologische innovaties continuïteit te geven", aldus Cor Bruns, ING sectorspecialist Food & Agri.

Klik hier voor het volledige rapport

Publicatiedatum: