Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pools onderzoek: 23% AGF-monsters besmet

Ziekteverwekkers afkomstig van dieren op verse AGF in twijfel getrokken

Groenten, fruit en champignons zijn potentiĆ«le bronnen voor besmetting met ziekteverwekkers zoals lintwormen, Echinococcus granulosus en E. multilocularis. E. multilocularis. E. multicularis veroorzaakt verspreide cystes in de inwendige organen. De ziekte verloopt traag en kan het kan tot wel 15 jaren duren voordat de eerste symptomen zich openbaren. Uiteindelijk leidt besmetting tot aandoeningen die vergelijkbaar zijn met leverkanker en die in 50% van de gevallen een fatale afloop kennen.

In 2015 werd onderzoek gedaan in de Poolse provincie Varmia-Masuria, waar zo'n 50% van de vossenpopulatie besmet is met E.multilocularis parasiet. In deze streek worden meeste ziektegevallen geregistreerd. Er werden zo'n 103 AGF-monsters uit lokale moestuinen en bossen onderzocht op de aanwezigheid van de ziekteverwekker. Bij 23,3% van de monsters werd lintworm-DNA aangetroffen met name in de monsters die uit moestuinen afkomstig waren. De onderzoekers merkten eveneens op dat de vossenpopulatie in Varmia-Masuria fors was gegroeid en dat de plaatselijke bevolking veelal zelfgeteelde AGF at en fruit en paddenstoelen in het bos plukte. Ze stelden vast dat het consumeren van verse AGF en paddenstoelen het risico op besmetting met de lintworm verhoogt.

Bevindingen in twijfel getrokken
De bevindingen van het Poolse onderzoek werden onlangs in twijfel getrokken door Lucy Robertson en haar team. Hoewel het aantal besmettingen in Polen hoger is dan in overige Baltische landen, zijn de onderzoekers van mening dat het gevaar van het eten van verse, rauwe AGF uit de regio overdreven wordt, waardoor onnodige onrust is ontstaan. 


Publicatiedatum: