Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Piet van Liere, Flevotrade Dronten:

"Uienmarkt in spagaat, boerenprijs niet in verhouding met baalprijs"

Tholen - De uienmarkt zit in een spagaat, zo constateert Piet van Liere van FlevoTrade Dronten. "De markt is moeilijk. Baalprijzen liggen te laag ten opzichte van de prijs bij de boer. Daar moet wat aan veranderen, maar ik zie de boerenprijs niet gelijk dalen, want de boer zit er vast in, heeft minder geoogst dan verwacht en laat zijn uien niet voor een habbekrats los. Dus zal de baalprijs naar boven moeten, maar of dat ook gaat gebeuren?"



"Ondanks uitbreiding van het areaal valt de totale oogst gewoon tegen. Dat zie je de laatste week zich ook wel vertalen in de marktprijs. Na een dalende baalprijs tot 13 cent is de prijs weer iets opgekrabbeld. Over die lage prijzen is de laatste tijd veel gezegd, maar is niet veel voor gebeurd. Momenteel ligt de baalprijs rond de 13,50 cent en is er voor mijn gevoel wel een bodem in de markt ontstaan. Het is wel spannend welk vervolg het seizoen krijgt. Het afland-seizoen is een eind gebeurd en uit de schuur gebeurt er weinig. Nu wordt het voor de sorteerders inzichtelijk wat de in- en verkoopprijzen zijn en ik verwacht dat de markt daardoor een vastere stemming zal krijgen", zegt Piet.

"Vorig jaar hadden we aan Brazilië een goed afzetland en dat missen we vandaag. Het Verre Oosten en Indonesië doen goed mee en Afrika vraagt redelijk naar uien, maar kan niet alleen de kar trekken", vervolgt Piet. "Een voordeel is dat de kwaliteit verschrikkelijk meevalt, maar ik vind het enorm spannend hoe de kwaliteit zich vanaf januari zal houden. Misschien heb ik te veel boerenbloed, maar gezien de verzopen percelen en partijen met fusarium en witrot die ik heb gezien, zou dat eigenlijk niet mee kunnen vallen. We hebben weliswaar een geweldige oogst gehad met verschrikkelijk drogend weer dat veel ziektes en bacteriën heeft gedood, maar in theorie kan het eigenlijk niet geweldig zijn."

Voor meer informatie:
FlevoTrade Dronten
Staalwijk 15-17
8251 JP Dronten
+31 321 387 170
info@flevotrade.nl
www.flevotrade.nl