Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Rijden met losgestorte lading: afdeksysteem voorkomt boete

De kippers met aardappelen en bieten en silagewagens rijden weer volop. En is er ook weer de handhaving op het vervoeren van losse lading en de discussie over het al dan niet afdekken ervan. De te nemen maatregelen hangen af van het soort lading en hoeveel er geladen wordt.

Uitgangspunt is dat afvallende losse lading geen gevaar of hinder mag veroorzaken voor andere weggebruikers. Is dat wel het geval, dan moet de lading worden afgedekt. Vanaf 2014 luidt de wettelijke bepaling voor het afdekken van losse lading: 'losse lading die naar haar aard niet op of aan het voertuig bevestigd kan worden, moet deugdelijk zijn afgedekt indien gevaar of hinder ontstaat of kan ontstaan als gevolg van afvallende of wegwaaiende lading'.


 
Geen generiek afdekplicht
Er is geen wettelijke afdekplicht voor alle losse lading. Veel handhavers denken echter dat dit wel het geval is. Voor losse lading is dat bepaling zodanig dat het in de praktijk werkbaar blijft. Oogsten van los gestorte veldgewassen zoals mais en kuilgras, zonder ook maar iets te verliezen, is praktisch onmogelijk. Zelfs met een afdeksysteem komt er nog wel wat mais of kuilgras van de silagewagen. De nieuwe bepaling dat afvallende of afwaaiende lading geen gevaar of hinder mag veroorzaken geeft hieraan invulling. Of daarvan sprake is, is ter beoordeling van de handhaver.
 
De wettelijke bepaling is echter geen vrijbrief om losse lading niet af te dekken. Het al of niet moeten afdekken hangt af van het soort lading, hoe er is geladen en hoe snel er wordt gereden. De tijd van kippers of silagewagens met een grote kop erop en de lading tot aan de rand van de schotten geladen, is inmiddels wel voorbij.
 
Soort lading
Er zijn verschillende soorten losse lading. Van producten met een relatief hoog soortelijk gewicht zoals aardappelen en suikerbieten tot lichte producten zoals kuilgras en mais.
 
Aardappelen en suikerbieten waaien dan ook niet van de aanhangwagen. Wanneer aardappelen en suikerbieten minimaal 20 centimeter onder de schotten worden geladen, is er geen risico op afvallende lading. Daarbij mag er nog wel een kop op zitten die boven de schotten komt, mits de lading maar voldoende onder de schotten zit. Beladen aanhangwagens moeten rotondes en bochten kunnen nemen zonder dat de lading er van af valt.
 
Bij kuilgras en mais bestaat wel het risico op afwaaiende lading. Als dergelijke lading er toch afwaait, moet de handhaver bepalen of er hierdoor gevaar of hinder ontstaat of kan ontstaan. Grote hopen mais op de rotonde of vlak voor het viaduct zijn vanzelfsprekend gevaarlijk. Een discussiepunt blijft in hoeverre afwaaiende lading gevaar of hindert veroorzaakt. Voor de tractorchauffeur is het lastig te beoordelen hoeveel er uit waait.
 
Onder de schotten
Wanneer silagewagens met mais of kuilgras geen afdeksysteem hebben is ons advies om deze helemaal onder de schotten te laden. Ook de kop in het midden dient daarbij onder de schotten te blijven. Daarmee wordt het risico op afwaaiende lading beperkt, maar zal niet helemaal te voorkomen te zijn. Een belangrijke factor voor het risico op afwaaiende lading is de rijwind. Rijden met aangepaste snelheid voorkomt dat er lading afwaait.
 
Uitgangspunt bij het niet afdekken van mais of kuilgras is dus helemaal onder de schotten laden. Desondanks blijft er risico op afvallende lading bestaan. Maar de hoeveelheid afvallende lading zal wel beperkter zijn en daarmee ook het gevaar of de hinder.
 
Bekeuring
Wanneer u het niet eens bent met de bekeuring van 370 euro voor afvallende lading, kunt u hiertegen in beroep gaan. Zaak is dan wel om bewijsmaterieel te hebben waarmee u de rechter kunt overtuigen. Maak dan ook ter plekke van de staandehouding foto's van de beladen silagewagen of kipper. Bij voorkeur ook in de bak, zo dat duidelijk is dat er onder de schotten is geladen. Maak ook foto's van de combinatie waar de omgeving op staat, zo dat duidelijk is dat het op het moment van de staandehouding is. Zonder dergelijk bewijsmateriaal is een beroep tegen een bekeuring afvallende lading kansloos.
 
Afdeksysteem
Stilstand en boetes door handhaving zijn in principe te voorkomen door de aanschaf van een afdeksysteem. Dit geeft veel minder aanleiding voor de politie om te handhaven. Voor bestaande landbouwaanhangwagens wordt een afdeksysteem veelal als relatief duur gezien. Voor nieuwe kippers of silagewagens is het advies wel om goed te overwegen om er direct een afdeksysteem bij aan te schaffen. De kosten ervan kunnen over een langere periode worden afgeschreven en voorkomt stilstand en discussies met de politie.

Bron: Cumela

Publicatiedatum: 14-10-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Uientelers in Treasure Valley zien toekomst in nieuwe sorteertechnologie
1-5-2018 Optische uiensorteermachine TOP Onions gedemonstreerd aan uienbedrijven
20-4-2018 VS: uiensorteerder schakelt over op geautomatiseerd systeem Eqraft
13-2-2018 MSP kiest voor palletiseerlijnen Symach in nieuwe fabriek
17-11-2017 Uienpakstations bijgepraat over voortgang optische sorteermachine Eqraft
11-10-2017 Ajuin kiest voor weersonafhankelijk condensdrogen in nieuwe uienbewaring
3-3-2017 Canadese uienverpakker zet appelsorteerder in voor interne kwaliteitsselectie
13-2-2017 MSP stapt in optisch sorteren met aanschaf 12-sporige lijn van Eqraft
6-2-2017 TOP Onions kiest voor optisch sorteren met JDC-Elisam
20-1-2017 Eqraft presenteert nieuwe elektronische uiensorteermachine
17-8-2016 Filippijnse uientelers willen zelfvoorzienend worden met Vietnamese technologie
9-6-2016 JDC Onion Grading Solutions presenteert optische uiensorteertechnologie
15-4-2016 "Extra verpakkingslijn maakt ons flexibel voor snelle uienorders"
18-12-2015 ERC Machinery introduceert 'WorkFloorAutomation' (WFA)
4-9-2015 Online faillissementsveiling uienverwerkingslijn
4-6-2015 Miedema lanceert MH 201 stortbunker
1-12-2014 Mogelijke bestraling van uien in India
14-11-2014 Hanse Staalbouw realiseert na fustloods ook bewaarloods Wiskerke Onions
23-5-2014 Handmatig uien sorteren de norm in VS
9-4-2014 Uienpakstations Reimerswaal mogen toch uitbreiden