Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Marcel Paul (QPI) en Johan Vrijland (JNV Produce)

"Als koersval Britse pond doorzet, gaan er op termijn slachtoffers vallen"

Tholen - Het Britse pond verloor afgelopen maand 6 procent van zijn waarde ten opzichte van de euro. Vandaag de dag noteert de euro 0,9027 pond. Volgens commercieel directeur Marcel Paul van QPI en Johan Vrijland van JNV Produce zijn de gevolgen voor de AGF-handel op de korte termijn beperkt, maar kan de koersval op lange termijn voor slachtoffers zorgen.

"In de daghandel merk je er niets van, iedereen heeft immers met dezelfde koers te maken, maar richting de toekomst geeft de lage pond wel veel onrust. Ik ben benieuwd hoeveel slachtoffers er, met name in Engeland, zullen gaan vallen en dat zullen niet de minste spelers zijn. Als je niet goed bent ingedekt, gaat het nu wel heel hard", zegt Marcel.

"Toen de pond de andere kant opging, wilden alle klanten maximaal resultaat krijgen van de besparing. Nu gaat het de andere kant op en merk je dat sommige bedrijven struisvogelpolitiek bedrijven en niet van de gevolgen willen horen. Andere bedrijven hebben ver vooruitgedacht en hun positie ingenomen en hebben, afhankelijk van de gemaakte afspraken, geen negatieve gevolgen. Maar een aantal partijen zal zeker op de blaren zitten, afhankelijk van de gemaakte afspraken. Als je bijvoorbeeld de pond niet contractueel hebt vastgelegd, gaat het erg veel pijn doen."

"Je ziet bedrijven nu overschakelen op de de handel in euro's, maar dat wil niet zeggen dat het goedkoper is, want uiteindelijk hanteer je dezelfde rekenmethode. Gevolg is ook dat de koersval de import dusdanig veel duurder maakt, dat de Britse teelt interessanter wordt. Die uitbreiding is niet in een jaar gerealiseerd, maar kan op langere termijn voor de Engelsen wel kansen bieden en ten koste gaan van de Nederlandse tuinbouw", verwacht Marcel. "Dat is op lange termijn zeker geen goede zaak, maar niemand weet hoe de markt zich ontwikkelt. Voor het zelfde geld gaat de markt over twee jaar weer precies de andere kant op."

Britse economie in basis sterk genoeg
Johan Vrijland van JNV Produce is dezelfde mening toegedaan. "Ik vind het echt een denkbaar scenario dat de pond gaat herstellen, dat kun je echt niet uitsluiten. In basis is de Engelse economie sterk genoeg. De huidige koersval is puur gebaseerd op sentiment en niet op de realiteit."

Ook Johan merkt er in de dagelijkse handel weinig van. "Er is wel wat onrust, maar ik vraag me of iedereen wel goed beseft wat er werkelijk aan de hand is. Onder druk van de discounters zouden de prijzen eigenlijk omlaag moeten gaan en dat is een tegenstelling met de ontwikkeling die nu gaande is. Gezien de valuta zouden de prijzen behoorlijk omhoog moeten. Uiteindelijk zal de markt bepalen of die prijsverhoging te maken is of niet."

"Het gaat niet alleen om de waarde van de pond, maar ook de kostprijs van de tuinder. Als je die gaat uitrekenen, blijft er bij de bron weinig over", vervolgt de exporteur. Dat dit kansen oplevert voor de Britse teelt is volgens hem maar gedeeltelijk waar. "Die telers hebben ook te maken met import van plantmateriaal, verpakkingen en andere toebehoren die uit de Euro-landen moeten komen. Daarmee gaat hun kostprijs ook omhoog. Ook de arbeidskosten stijgen flink. De Poolse werkers krijgen in ponden uitbetaald, dus voor hen is het ook niet meer lonend en de Britten willen het werk vaak niet doen.

"Nu zitten we in het staartje van het Holland-seizoen en worden de gemaakte contracten gewoon nagekomen. De koersval van de pond is netjes afgedekt. Straks is eerst Spanje aan de beurt en den komen wij in het voorjaar weer om de hoek kijken. Uiteindelijk verandert er in onze manier van handel doen weinig. Zowel de tuinder als de afnemer wil weten wat de prijs gaat worden, wat dat betreft zijn we erg prijsvast. Daar zit wel een risico in, maar dat kan afgedekt worden", concludeert Johan.

Marcel@qpi.nl
johan@jnvproduce.nl

Publicatiedatum: 17-10-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-9-2017 Russische recordoogsten doet prijzen kelderen
20-9-2017 Utrecht: uitstootvrije bevoorrading binnenstad per 2025
20-9-2017 Samenwerken in een snel veranderend China
19-9-2017 Nieuwe kabinet gaat voeding waarschijnlijk zwaarder belasten
19-9-2017 AGF-detaillist Van Laar uit Apeldoorn failliet
18-9-2017 "In HAK-campagne brengen we de online naar de offline wereld en andersom"
18-9-2017 Nederland voor verlenging toelating glyfosaat
18-9-2017 HAS Hogeschool krijgt vestiging in Bergen op Zoom
18-9-2017 "Prijs aardbeien in VS belangrijker dan smaak"
18-9-2017 AVI waarschuwt tegen illegale druiven op Europese markt
18-9-2017 "Kleine veranderingen kunnen AGF-consumptie al laten stijgen"
18-9-2017 Aantal patenten in EU per regio
15-9-2017 Tot 2021 worden er 16.000 hectare kassen in Iran bijgebouwd
15-9-2017 Cao Groothandel Groenten en Fruit definitief
14-9-2017 Door ieder half uur op te staan leef je langer
14-9-2017 Qatar voelt pijn sancties
14-9-2017 Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’
14-9-2017 Hoeveel baby's werden vorig jaar geboren op elk continent?
13-9-2017 Duurzaamheid op werkplek blijft achter
13-9-2017 Een op de vijf miljonairs is agrariër