Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
MichaŰl Wilde, Eosta:

"Millennial is grootste bio-consument"

De vraag naar biologische producten blijft wereldwijd groeien: bio is 'hip en trendy'. Goed nieuws voor telers en consumenten die geloven dat het beter is om voeding te verbouwen in samenwerking met de natuur in plaats van de natuur met chemische middelen te bestrijden. Maar de woorden hip en trendy hebben ook iets vluchtigs, iets wat op den duur weer uit de mode raaktů zoals hipsters, loom bandjes, flippo's of PokÚmon Go. Toch wijst alles erop dat de biologische landbouw de norm aan het worden is. Het is niet zomaar een of andere hype.

De zes belangrijkste redenen waarom de toekomst bio is, volgens MichaŰl Wilde van Eosta:

1. Millennials kiezen massaal voor biologische producten

Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat de 'millennial' de grootste bioconsument is. Millennial is een mooie Engelse term voor de leeftijdsgroep 18ľ34 jaar. Het interessante van deze groep is dat ze per definitie niet de meest koopkrachtige groep is, maar wel de toekomst heeft.


Net als biologische telers zijn er weinig consumenten die op een bepaald moment biologische producten de rug toekeren. De verwachting is dus dat deze 'millennials' ook in de toekomst massaal blijven kiezen voor duurzaam geteelde producten en ook het gedrag van hun kinderen zullen be´nvloeden.

2. Beschikbaarheid

Supermarktketens hebben bio niet alleen ontdekt, maar ook omarmd en laten ook de grootste groei zien. Ze breiden hun assortiment uit waardoor steeds meer consumenten in contact komen met een biologisch alternatief voor bijvoorbeeld bespoten bananen of citroenen met een chemisch waslaagje. Meer beschikbaarheid leidt tot meer consumptie wat weer een stimulans is voor de winkelketens om het assortiment nog verder uit de breiden.

3. Van reactieve naar positieve gezondheidszorg

In Nederland en daarbuiten ontstaat het besef dat het beter (en goedkoper) is om in je gezondheid te investeren, in plaats van eerst ziek te worden en dan te worden behandeld met dure en soms ook schadelijke medicijnen. Mijn verwachting is dat men over een jaar of twintig zal terugkijken en zich afvraagt hoe het mogelijk was dat wij anno 2016 een gezondheidszorg hadden met nauwelijks aandacht voor voeding en een voedingssector die zich absoluut niet bezighield met gezondheid.

Steeds meer mensen kiezen hun eigen weg en gaan op een proactieve manier met hun gezondheid om. Ze bewegen meer, zoeken rust en balans en kiezen voor gezonde voedingů het liefst biologisch.

4. Politiek klimaat

Ook de politiek begint warm te lopen voor biologische landbouw. Niet alleen omdat het past bij een duurzaam beleid, maar ook omdat politici zich realiseren dat biologische telers een positieve impact hebben op de bodem, de biodiversiteit en bijvoorbeeld het grondwater.

Een uitgebreid Frans onderzoek wees uit dat het grondwater in Frankrijk vervuild is met pesticiden en kunstmest en dat dit de overheid een slordige 522 miljard euro zal gaan kosten. Ook in Nederland was het deze week in het nieuws. Logisch dus dat de rekenmeesters van de overheid ervoor willen zorgen dat deze middelen in de toekomst zo min mogelijk worden gebruikt. In Zweden is men al een stapje verder en is de belasting op kunstmest verhoogd naar 20 procent. De inkomsten worden gebruikt om duurzame landbouw in Zweden verder te ontwikkelen.

5. Niemand houdt van gewasbeschermingsmiddelen ľ vooral telers niet

In de afgelopen acht jaar dat ik bij Eosta werk, heb ik veel 'gangbare' telers gesproken. Ik heb er nog geen enkele ontmoet die graag de spuit gebruikt. Ze maken zich zorgen om de impact van het gewasbeschermingsmiddel op de leefomgeving, het water en vooral op hun eigen gezondheid.

Toen onlangs een interview in het FD verscheen met Eosta CEO Volkert Engelsman, werden we overspoeld met positieve reacties vanuit de reguliere landbouw. Ze gaven aan dat ze door prijsdruk van de supermarkten genoodzaakt zijn om tegen hun eigen zin chemische middelen in te zetten zodat ze op korte termijn hun hoofd boven water kunnen houden. Jonge boeren zoeken een werkbaar, realistisch en duurzaam alternatief.

6. Vijf voor twaalf

Met uitzondering van een paar Republikeinen in de VS beseft iedereen dat wij nog heel veel stappen moeten maken om ervoor te zorgen dat deze prachtige planeet ook voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar blijft. Maatschappelijke organisaties, de overheid, het bedrijfsleven, jij en ik beseffen dat het anders moet en gelukkig blijft het niet alleen bij woorden. Als het gaat om de toekomst van de aarde is de biologische landbouw niet perfect, maar wel de beste vorm van voedselproductie die wij momenteel hebben.

Bron: Grensverleggers.nl / MichaŰl Wilde (Eosta)


Publicatiedatum: 17-10-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Tomatenfestival Zuid-Korea
20-7-2018 Spaanse CASI verdubbelt bio-areaal
20-7-2018 Supermarkt in Montreal biedt op dak geteelde bio-groenten aan
19-7-2018 Helft rode bieten is bio, ook bio-aardappelen in opkomst
19-7-2018 Bio-artisjokken in KRO-NCRV-programma BinnensteBuiten
19-7-2018 Ierland: vraag naar biologisch AGF overtreft aanbod
17-7-2018 OTC Organics beleeft primeur met biologische passiecuja uit Ghana
17-7-2018 Eerste biologische kersen uit Aragon
16-7-2018 Frankrijk: de voortgang van de biomarkt
13-7-2018 Panalpina Adelantex bio gecertificeerd
12-7-2018 Odin foodcoop en BioNoord gaan samenwerken
11-7-2018 Bio tijdens de Gentse feesten
11-7-2018 Inputlijst bio-landbouw vernieuwd: 39 nieuwe producten op de lijst
10-7-2018 Bio-aardappelsector ondertekent samenwerkingsconvenant
6-7-2018 Oekra´ense biologische tuinbouw heeft groot potentieel
6-7-2018 Onderzoek naar kopergebruik in bio-aardappelteelt van start
6-7-2018 The Greenhouse van Roggebotstaete geopend door Green Organics
5-7-2018 Is biofruit in de VS wel echt biologisch ?
5-7-2018 "BD-minigroenten geven onze horecaklanten nieuwe opties"
4-7-2018 Goede seizoenstart 'groene industriegroenten' bij nieuwkomer Bio Freshi