Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
MichaŽl Wilde, Eosta:

"Millennial is grootste bio-consument"

De vraag naar biologische producten blijft wereldwijd groeien: bio is 'hip en trendy'. Goed nieuws voor telers en consumenten die geloven dat het beter is om voeding te verbouwen in samenwerking met de natuur in plaats van de natuur met chemische middelen te bestrijden. Maar de woorden hip en trendy hebben ook iets vluchtigs, iets wat op den duur weer uit de mode raaktÖ zoals hipsters, loom bandjes, flippo's of Pokťmon Go. Toch wijst alles erop dat de biologische landbouw de norm aan het worden is. Het is niet zomaar een of andere hype.

De zes belangrijkste redenen waarom de toekomst bio is, volgens MichaŽl Wilde van Eosta:

1. Millennials kiezen massaal voor biologische producten

Uit verschillende internationale onderzoeken blijkt dat de 'millennial' de grootste bioconsument is. Millennial is een mooie Engelse term voor de leeftijdsgroep 18Ė34 jaar. Het interessante van deze groep is dat ze per definitie niet de meest koopkrachtige groep is, maar wel de toekomst heeft.


Net als biologische telers zijn er weinig consumenten die op een bepaald moment biologische producten de rug toekeren. De verwachting is dus dat deze 'millennials' ook in de toekomst massaal blijven kiezen voor duurzaam geteelde producten en ook het gedrag van hun kinderen zullen beÔnvloeden.

2. Beschikbaarheid

Supermarktketens hebben bio niet alleen ontdekt, maar ook omarmd en laten ook de grootste groei zien. Ze breiden hun assortiment uit waardoor steeds meer consumenten in contact komen met een biologisch alternatief voor bijvoorbeeld bespoten bananen of citroenen met een chemisch waslaagje. Meer beschikbaarheid leidt tot meer consumptie wat weer een stimulans is voor de winkelketens om het assortiment nog verder uit de breiden.

3. Van reactieve naar positieve gezondheidszorg

In Nederland en daarbuiten ontstaat het besef dat het beter (en goedkoper) is om in je gezondheid te investeren, in plaats van eerst ziek te worden en dan te worden behandeld met dure en soms ook schadelijke medicijnen. Mijn verwachting is dat men over een jaar of twintig zal terugkijken en zich afvraagt hoe het mogelijk was dat wij anno 2016 een gezondheidszorg hadden met nauwelijks aandacht voor voeding en een voedingssector die zich absoluut niet bezighield met gezondheid.

Steeds meer mensen kiezen hun eigen weg en gaan op een proactieve manier met hun gezondheid om. Ze bewegen meer, zoeken rust en balans en kiezen voor gezonde voedingÖ het liefst biologisch.

4. Politiek klimaat

Ook de politiek begint warm te lopen voor biologische landbouw. Niet alleen omdat het past bij een duurzaam beleid, maar ook omdat politici zich realiseren dat biologische telers een positieve impact hebben op de bodem, de biodiversiteit en bijvoorbeeld het grondwater.

Een uitgebreid Frans onderzoek wees uit dat het grondwater in Frankrijk vervuild is met pesticiden en kunstmest en dat dit de overheid een slordige 522 miljard euro zal gaan kosten. Ook in Nederland was het deze week in het nieuws. Logisch dus dat de rekenmeesters van de overheid ervoor willen zorgen dat deze middelen in de toekomst zo min mogelijk worden gebruikt. In Zweden is men al een stapje verder en is de belasting op kunstmest verhoogd naar 20 procent. De inkomsten worden gebruikt om duurzame landbouw in Zweden verder te ontwikkelen.

5. Niemand houdt van gewasbeschermingsmiddelen Ė vooral telers niet

In de afgelopen acht jaar dat ik bij Eosta werk, heb ik veel 'gangbare' telers gesproken. Ik heb er nog geen enkele ontmoet die graag de spuit gebruikt. Ze maken zich zorgen om de impact van het gewasbeschermingsmiddel op de leefomgeving, het water en vooral op hun eigen gezondheid.

Toen onlangs een interview in het FD verscheen met Eosta CEO Volkert Engelsman, werden we overspoeld met positieve reacties vanuit de reguliere landbouw. Ze gaven aan dat ze door prijsdruk van de supermarkten genoodzaakt zijn om tegen hun eigen zin chemische middelen in te zetten zodat ze op korte termijn hun hoofd boven water kunnen houden. Jonge boeren zoeken een werkbaar, realistisch en duurzaam alternatief.

6. Vijf voor twaalf

Met uitzondering van een paar Republikeinen in de VS beseft iedereen dat wij nog heel veel stappen moeten maken om ervoor te zorgen dat deze prachtige planeet ook voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar blijft. Maatschappelijke organisaties, de overheid, het bedrijfsleven, jij en ik beseffen dat het anders moet en gelukkig blijft het niet alleen bij woorden. Als het gaat om de toekomst van de aarde is de biologische landbouw niet perfect, maar wel de beste vorm van voedselproductie die wij momenteel hebben.

Bron: Grensverleggers.nl / MichaŽl Wilde (Eosta)


Publicatiedatum: 17-10-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-11-2017 "Spanje kiest vaker bio"
20-11-2017 "Dubbele opbrengst met resistente aardappelrassen"
17-11-2017 In Duitsland 15 procent fruitareaal biologisch
17-11-2017 "Hamburg.Bio vertegenwoordigt ook de biologische aanbieders"
16-11-2017 Amerikaanse vraag naar biologische appelen en peren groeit sterk
16-11-2017 Sipo speelt in op trend met biologische spinazie
16-11-2017 Meer dan $1 mld omzet aan bio-AGF in VS
15-11-2017 Grootse biowinkel Midden-Europa geopend in Polen
13-11-2017 Frankrijk: "Consumptie bioproducten groeit jaarlijks 10%"
10-11-2017 Vraag naar biologische avocado's groeit
8-11-2017 Vereniging hamburg.bio opgericht
8-11-2017 "Deense bio belangenvereniging belemmert vrije concurrentie"
8-11-2017 Massale fraude met biologische groenten en fruit op SiciliŽ
7-11-2017 Franse start-up haakt in op trend lactogefermenteerde groenten
7-11-2017 "Hogere kiwiprijzen door minder aanvoer"
7-11-2017 Verbroedering door 'Geen BTW op Bio'-campagne
3-11-2017 Franse biologische sector hoopt op financiŽle steun Macron
2-11-2017 Costa Rica staakt onderzoek naar vermeende fraude bio-ananasexport
1-11-2017 Spaanse biotelers vergroten productaanbod door samenwerking
31-10-2017 "Biologische teelt ruim twee keer zo groot vergeleken met vorig jaar"