Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
"Met de gekleurde slasoorten hebben we wel wat centjes verdiend"

Eric Van de Putte al 52 jaar actief in de AGF-handel

Tholen - Enkele jaren geleden werd hij 65 en gaf toen al aan dat hij van plan was om te stoppen. Het werk van Eric Van de Putte is zijn hobby, dus het is moeilijk afscheid nemen. Toch is hij van plan om eind januari 2017 de deuren van zijn magazijn in Evergem voorgoed te sluiten. Drie jaar geleden stopte hij al met de kleinhandel in Nevele. "De kriebel om door te gaan is er nog steeds, maar op den duur moet je er gewoon mee stoppen. We hebben een goede boterham kunnen verdienen, het is genoeg geweest", vertelt Eric, die nu ruim 52 jaar actief is in de AGF-handel. "Helaas ben ik niemand tegengekomen die het bedrijf overneemt. Er waren wel geďnteresseerden, maar er was geen goede match. Voor personeel en klanten hebben we gezocht naar de beste oplossing nadat we gestopt zullen zijn."


Nu en vroeger. Linksboven Eric Van de Putte. Daarnaast zijn vader op de fiets op de markt. Links onder de markt in Evergem en rechtsonder de wagen van Van de Putte in het verleden.

Terugblik
Hij blikt met weemoed terug. "Mijn vader startte met verkoop uit een kar en bracht vroeger al diverse producten naar de markt, waaronder ook dieren. We hadden een winkel op dezelfde plaats waar we nog steeds wonen in Nevele en de groothandel in Evergem. Mijn vader is tot zijn 85e mee naar de markt gegaan. De winkel schoof telkens een stukje op en we bouwden ook regelmatig bij. Mijn vrouw heeft altijd aan mijn zijde gestaan en ook onze drie dochters hebben regelmatig geholpen in de winkel. In de buurt hadden we een goede naam, er was altijd aardig wat volk." Eric geeft aan dat hij het marktleven zeker zal missen. "Er hangt altijd een goede sfeer, het waren gouden tijden met onze klanten: winkeliers, marktkramers en eigenaars van restaurants. Vooral toen Annie Bailly en Julien De Pourck er nog waren, was het altijd gezellig in Evergem."


Eric voor de groentewinkel die ondertussen al drie jaar is gesloten.

Vroeger meer 'levend vers'
De handelaar stond tussen de teler en de koper in en dat vond hij een interessante positie. "Het is de bedoeling dat je beide partijen tevreden houdt en dat is best een uitdaging." Het mooiste vindt Eric de topverse producten. "Levend' vers noem ik het. Als de teler net heeft geoogst en we hebben het zo snel mogelijk in de winkel, dat vindt ik echt prachtig. Het zien van 'levend vers' geeft me een geweldig gevoel! Ook is het mooi om te merken dat klanten dit ook heerlijk vinden. Echt levend vers vond je vroeger veel meer dan nu trouwens. Toen waren het allemaal nog korte lijnen van telers uit de buurt die 's morgens oogsten en 's middags gingen we er mee naar de markt. Tegenwoordig moet dat allemaal nog naar de veiling en heb je het de volgende dag pas. Veel AGF is tegenwoordig klinisch dood."


De groentewinkel in vroegere jaren.

Gekleurde sla en broccoli

Eric zat op de tuinbouwschool in Wetteren en teelde zelf ook lange tijd verschillende groenten. "Ik kwam met de eerste eikeblad en rode krulsla op de markt. Er waren handelaren die me uitlachten, maar dat hebben ze later geweten. Die slasoorten liepen na een tijdje als een trein. In een paar jaar tijd heb ik daarmee wel wat centjes verdiend. Ook met broccoli en courgette, in die tijd nieuwe groenten, hebben we leuk handel gevoerd." Hij vindt de lage prijzen voor bepaalde producten tegenwoordig echt schandalig. "Vroeger werden voor veel groenten in francs in verhouding meer gegeven dan nu in euro's. Telers doen veel moeite om iets mooi te maken, daar moeten ze ook aan kunnen verdienen."


Luchtfoto van de groothandelsmarkt.

Middagje strand

Eric is er van overtuigt dat je als handelaar tegenwoordig mee moet gaan met de digitale wereld. "Internet, social media - noem het allemaal maar op - je moet er aan mee doen, anders loop je achter én loop je klanten mis. Ik zelf was daar te oud voor, maar de generatie van nu kan dat perfect." Hij vindt de jongere generatie beter haar tijd indeelt. "Zij nemen tenminste nog op tijd vakantie, bij ons schoot dat er nog wel eens in. Mijn vader werd kwaad als we een middagje naar het strand gingen." Lachend: "Gelukkig hebben we daar vanaf begin volgend jaar wel weer tijd voor. Ik hoop dat we nog lange tijd gezond mogen zijn en genieten van onze jaren. Ik heb brede interesses, dus ik zal me niet gaan vervelen."


De producten in de herfst/winter: hardfruit en pompoenen.

Hobby
Hij gelooft dat de AGF-groothandelaar voorlopig nog wel zal bestaan. "Het belangrijkste is dat je geen 8 tot 5 mentaliteit moet hebben en dit werk moet blijven zien als een hobby. Anders hou je het niet vol. Als je goed oplet kun je tegenwoordig nog steeds je brood verdienen. Ik zie ook kansen in bio, daar zitten echt een mooie groei in." Leveren aan horeca wordt wel moeilijker volgens Eric. "Dit soort klanten is best veeleisend en wil alles jaarrond. Er wordt minder rekening gehouden met de seizoenen en ze nemen minder tijd om zich daarin te verdiepen. Het aantal chefs dat nog met echte verse groenten willen werken wordt kleiner, maar die komen nog naar de markt. Zij willen die voeling met het product behouden en zien ook die meerwaarde van levend vers. Deze chefs zijn niet bang om zelf een boontje te kuisen."


Eric enkele jaren geleden op de markt met 'levend' vers.

Voor meer informatie:
Eric Van de Putte
Steenputstraat 1
B-9850 Nevele
Tel: 09 371 53 98
Fax: 09 371 60 56
Groothandel
Brugsesteenweg 7
9940 Evergem
Tel: +32 (0)475- 416 966
www.ericvandeputte.be
info@ericvandeputte.be

Publicatiedatum: 28-10-2016
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-3-2018 Overlijdensbericht Martien Pronk
19-3-2018 Jacques Wolbert stapt over naar Coöperatie DOOR
16-3-2018 Daaf Lievaart (van daalen transport) met pensioen
16-3-2018 Bart de Keizer 65 jaar
16-3-2018 Managementwisseling bij NSure
14-3-2018 René Bouman 50 jaar
9-3-2018 Arjan Moręe (Skillpack) 50 jaar
7-3-2018 In memoriam Ton Akkerman
1-3-2018 Marc Ouwendijk 12,5 jaar in dienst bij Cool Control
23-2-2018 Arthur Elsen 25 jaar bij Veiling Zaltbommel
23-2-2018 In memoriam Paul Peeters (Staay-Van Rijn)
21-2-2018 Overlijdensbericht Peter Brooshoofd (KCB)
13-2-2018 Ria en Els 65 jaar
12-2-2018 Mulder Onions viert 40-jarig jubileum Gerard Hoekman
12-2-2018 Overlijdensbericht Henny Prins
6-2-2018 Wim Vermeulen 40 jaar in dienst bij VGI
1-2-2018 In memoriam Hans Peter Hoffmann, Kölla
1-2-2018 Matthijs Vlasblom 12,5 jaar bij Van der Staay (Staay-Hispa)
29-1-2018 NFO zoekt nieuwe voorzitter
25-1-2018 Corrie Hofs 50 jaar