Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Gerjan Snippe, BioBrass:

"Grootschalige bioteelt, maar met rust, ruimte en afwisseling als unieke basis"

Tholen - "Zie ik er uit als een biologische teler?" Zo introduceerde Gerjan Snippe van Bio Brass uit Zeewolde zichzelf in een presentatie tijdens de Amsterdam Produce Show. Om de clichés kracht bij te zetten, toverde hij ook nog eens twee geitenwollen sokken uit zijn achterzak. "Als ik aan mensen vraag wat biologisch inhoudt, dan krijg ik toch nog vaak te horen: het is soms duur, het ziet er niet altijd mooi uit en er worden geen chemische gewasbeschermingsmiddelen toegepast, maar dat is zeker niet de basis van bio want er is juist zoveel meer!"Als voorbeeld noemde de teler de ruime vruchtwisseling waarbinnen Bio Brass een breed assortiment groenten teelt voor zowel retail als verwerkende industrie. "Ons bedrijf heeft als doel zo efficiënt mogelijk te verbinden binnen de voedselketen en dit te combineren met rust, ruimte en afwisseling in de teelt. Deze combinatie maakt het mogelijk dat steeds meer mensen kunnen genieten van mooie, gezonde, betaalbare, maar bovenal lekkere biologische groenten."Teeltrotatie
Het teeltareaal van Bio Brass bestaat uit zo'n 250 hectare bloemkool, broccoli, koolsoorten, bleekselderij, pastinaak en diverse slasoorten. Deze zijn hoofdzakelijk bestemd voor de Hollandse, Britse, Duitse en Scandinavische  markt "Door de teeltrotatie hebben we hier zo'n 2.000 hectare grond voor nodig. Deze schaal en specialisatie is alleen mogelijk door een unieke samenwerking tussen de aangesloten grondpartners", vertelt Gerjan.


De teler vertelde enkele jaren geleden met een hoofd vol vragen te zitten, toen WUR-topman Aalt Dijkhuizen aangaf dat biologische teelt niet duurzaam is. "Volgens hem was duurzaamheid vooral 'produce more with less'. 'Een spiegel die je voorgehouden krijgt vanuit een wereldwijde context als het gaat om groei van wereldbevolking, gezondheidsaspecten en food waste. Dankzij een Nuffield Scholarship heb ik de kans en het netwerk gehad om me te verdiepen in dit vraagstuk door zes weken de wereld rond te reizen. Door in gesprek te gaan met telers met verschillende teeltmethoden ontstaat een praktisch beeld van wat nu 'boeren met gezond verstand' is.  Die wereldreis en gesprekken gaven me bevestiging van de kracht die er van bio-bedrijven uitgaat en leerde me om de consument het meest relevante verhaal achter biologisch te vertellen en ook te ontzorgen met gemaksproducten van biologische bodem. Daarnaast dat biologisch telen en gecertificeerd zijn pas een begin is, omdat het doorontwikkelen van het teelt en bedrijfsmodel vanuit het globale perspectief er absoluut bij hoort.""Duurzaamheid gaat verder dan alleen biologische teelt en een goed afgestemde keten vormt de basis voor een logisch vervolg. Onze producten worden veelal op het teeltbedrijf bewerkt en verpakt, waar mogelijk al op het land tijdens de oogst. Hiermee worden onnodige kosten voorkomen, is het product minder lang onderweg en kunnen reststromen gebruikt worden als bijvoorbeeld veevoer", somde Gerjan op.

Beetz
Vanuit die filosofie ontstond de afgelopen jaren een nieuw bietenbedrijf: Beetz. "Bieten kunnen een mooier, belangrijker en waardevoller onderdeel worden van het voedingspatroon en daarmee ook van de categorie groente en fruit. Door vanuit een categoriebenadering de teelt, verwerkingsmogelijkheden en productontwikkelingen met elkaar te verbinden, kunnen we deze missie waarmaken", gelooft Gerjan. Binnen een gezonde vruchtwisseling op de teeltbedrijven in Nederland en Spanje wordt de basis, de biet, geteeld. Maat, zoetheid, versheid en type eindproduct bepalen de planning en teeltspecificaties waaronder dit plaats vindt. Biologische teelt en bijbehorende werkwijze is hierbij het uitgangspunt. Op ons teeltbedrijf in Nederland worden de producten verwerkt tot de verschillende eindproducten. De faciliteiten zijn zo ontwikkelend dat er vanuit de categoriewens gestuurd kan worden qua specificatie en presentatie."Inmiddels heeft Gerjan een bezoekerscentrum ingericht om stakeholders mee te nemen in zijn bedrijfsfilosofie. "Graag delen we met klanten, consumenten, beleidsmakers, studenten, scholieren, oftewel iedereen, de visie en passie achter onze teeltmethode. Hiervoor laten we in het klein zien, wat we in het groot doen. Samen kijken, praten, voelen, ruiken en vooral proeven zijn voor ons de manieren om uit te leggen waarom biologische teelt alles behalve ingewikkeld is en mooie, gezonde, betaalbare en vooral lekkere groenten kan verzorgen."

Voor meer informatie:
Gerjan Snippe
Bio Brass
Winkelweg 57
3896 LH  Zeewolde
tel 036-5228430
fax 036-5228308
www.biobrass.nl

Publicatiedatum: 18-11-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-11-2017 Peru: bio-bananensector Piura geeft goed voorbeeld
23-11-2017 "Bio-producten tegen voordelige inkoopprijzen aanbieden"
22-11-2017 "Spanje kiest vaker bio"
20-11-2017 "Dubbele opbrengst met resistente aardappelrassen"
17-11-2017 In Duitsland 15 procent fruitareaal biologisch
17-11-2017 "Hamburg.Bio vertegenwoordigt ook de biologische aanbieders"
16-11-2017 Amerikaanse vraag naar biologische appelen en peren groeit sterk
16-11-2017 Sipo speelt in op trend met biologische spinazie
16-11-2017 Meer dan $1 mld omzet aan bio-AGF in VS
15-11-2017 Grootse biowinkel Midden-Europa geopend in Polen
13-11-2017 Frankrijk: "Consumptie bioproducten groeit jaarlijks 10%"
10-11-2017 Vraag naar biologische avocado's groeit
8-11-2017 Vereniging hamburg.bio opgericht
8-11-2017 "Deense bio belangenvereniging belemmert vrije concurrentie"
8-11-2017 Massale fraude met biologische groenten en fruit op Sicilië
7-11-2017 Franse start-up haakt in op trend lactogefermenteerde groenten
7-11-2017 "Hogere kiwiprijzen door minder aanvoer"
7-11-2017 Verbroedering door 'Geen BTW op Bio'-campagne
3-11-2017 Franse biologische sector hoopt op financiële steun Macron
2-11-2017 Costa Rica staakt onderzoek naar vermeende fraude bio-ananasexport