Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Gerjan Snippe, BioBrass:

"Grootschalige bioteelt, maar met rust, ruimte en afwisseling als unieke basis"

Tholen - "Zie ik er uit als een biologische teler?" Zo introduceerde Gerjan Snippe van Bio Brass uit Zeewolde zichzelf in een presentatie tijdens de Amsterdam Produce Show. Om de clichés kracht bij te zetten, toverde hij ook nog eens twee geitenwollen sokken uit zijn achterzak. "Als ik aan mensen vraag wat biologisch inhoudt, dan krijg ik toch nog vaak te horen: het is soms duur, het ziet er niet altijd mooi uit en er worden geen chemische gewasbeschermingsmiddelen toegepast, maar dat is zeker niet de basis van bio want er is juist zoveel meer!"Als voorbeeld noemde de teler de ruime vruchtwisseling waarbinnen Bio Brass een breed assortiment groenten teelt voor zowel retail als verwerkende industrie. "Ons bedrijf heeft als doel zo efficiënt mogelijk te verbinden binnen de voedselketen en dit te combineren met rust, ruimte en afwisseling in de teelt. Deze combinatie maakt het mogelijk dat steeds meer mensen kunnen genieten van mooie, gezonde, betaalbare, maar bovenal lekkere biologische groenten."Teeltrotatie
Het teeltareaal van Bio Brass bestaat uit zo'n 250 hectare bloemkool, broccoli, koolsoorten, bleekselderij, pastinaak en diverse slasoorten. Deze zijn hoofdzakelijk bestemd voor de Hollandse, Britse, Duitse en Scandinavische  markt "Door de teeltrotatie hebben we hier zo'n 2.000 hectare grond voor nodig. Deze schaal en specialisatie is alleen mogelijk door een unieke samenwerking tussen de aangesloten grondpartners", vertelt Gerjan.


De teler vertelde enkele jaren geleden met een hoofd vol vragen te zitten, toen WUR-topman Aalt Dijkhuizen aangaf dat biologische teelt niet duurzaam is. "Volgens hem was duurzaamheid vooral 'produce more with less'. 'Een spiegel die je voorgehouden krijgt vanuit een wereldwijde context als het gaat om groei van wereldbevolking, gezondheidsaspecten en food waste. Dankzij een Nuffield Scholarship heb ik de kans en het netwerk gehad om me te verdiepen in dit vraagstuk door zes weken de wereld rond te reizen. Door in gesprek te gaan met telers met verschillende teeltmethoden ontstaat een praktisch beeld van wat nu 'boeren met gezond verstand' is.  Die wereldreis en gesprekken gaven me bevestiging van de kracht die er van bio-bedrijven uitgaat en leerde me om de consument het meest relevante verhaal achter biologisch te vertellen en ook te ontzorgen met gemaksproducten van biologische bodem. Daarnaast dat biologisch telen en gecertificeerd zijn pas een begin is, omdat het doorontwikkelen van het teelt en bedrijfsmodel vanuit het globale perspectief er absoluut bij hoort.""Duurzaamheid gaat verder dan alleen biologische teelt en een goed afgestemde keten vormt de basis voor een logisch vervolg. Onze producten worden veelal op het teeltbedrijf bewerkt en verpakt, waar mogelijk al op het land tijdens de oogst. Hiermee worden onnodige kosten voorkomen, is het product minder lang onderweg en kunnen reststromen gebruikt worden als bijvoorbeeld veevoer", somde Gerjan op.

Beetz
Vanuit die filosofie ontstond de afgelopen jaren een nieuw bietenbedrijf: Beetz. "Bieten kunnen een mooier, belangrijker en waardevoller onderdeel worden van het voedingspatroon en daarmee ook van de categorie groente en fruit. Door vanuit een categoriebenadering de teelt, verwerkingsmogelijkheden en productontwikkelingen met elkaar te verbinden, kunnen we deze missie waarmaken", gelooft Gerjan. Binnen een gezonde vruchtwisseling op de teeltbedrijven in Nederland en Spanje wordt de basis, de biet, geteeld. Maat, zoetheid, versheid en type eindproduct bepalen de planning en teeltspecificaties waaronder dit plaats vindt. Biologische teelt en bijbehorende werkwijze is hierbij het uitgangspunt. Op ons teeltbedrijf in Nederland worden de producten verwerkt tot de verschillende eindproducten. De faciliteiten zijn zo ontwikkelend dat er vanuit de categoriewens gestuurd kan worden qua specificatie en presentatie."Inmiddels heeft Gerjan een bezoekerscentrum ingericht om stakeholders mee te nemen in zijn bedrijfsfilosofie. "Graag delen we met klanten, consumenten, beleidsmakers, studenten, scholieren, oftewel iedereen, de visie en passie achter onze teeltmethode. Hiervoor laten we in het klein zien, wat we in het groot doen. Samen kijken, praten, voelen, ruiken en vooral proeven zijn voor ons de manieren om uit te leggen waarom biologische teelt alles behalve ingewikkeld is en mooie, gezonde, betaalbare en vooral lekkere groenten kan verzorgen."

Voor meer informatie:
Gerjan Snippe
Bio Brass
Winkelweg 57
3896 LH  Zeewolde
tel 036-5228430
fax 036-5228308
www.biobrass.nl

Publicatiedatum: 18-11-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

20-2-2018 Duitse steden veranderen in biologische voedselparken
19-2-2018 BioOrto, respect voor de natuur
19-2-2018 Wederom blijkt: bio wereldwijd booming
19-2-2018 Norma: ook in 2018 de beste Duitse bio-handelaar
19-2-2018 Milieu-activist verwerpt biolandbouw
19-2-2018 Duitsland: bio-omzet passeert grens van 10 miljard euro
16-2-2018 Nieuwe oogst Zuid-Afrikaanse biologische pompoenen
16-2-2018 Europese markten klaar voor Italiaanse bio-slasoorten
15-2-2018 "Sweet Sapphire valt extra op in het schap"
13-2-2018 Nicolette Klijn nieuwe directeur van Skal Biocontrole
13-2-2018 Steeds meer Noord-Amerikaanse bioperen
6-2-2018 Een joekel van een pastinaak
5-2-2018 Aldi biedt meer bioproducten
2-2-2018 Biologische wortelen uit biologisch afbreekbare zakken
31-1-2018 ''Biologische AGF hoeft niet per se gebreken te hebben''
26-1-2018 Is 100 procent bio wenselijk?
25-1-2018 "Kracht van bioproducten is dat het geen massaproducten zijn"
25-1-2018 "Jullie hebben met biologisch iets prachtigs in handen"
23-1-2018 "Groei Spaans bio-areaal niet zo onstuimig als wordt voorgesteld"
23-1-2018 Brandenburg breidt areaal bio met 5.400 hectare uit