Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
voorstel van Cees Veerman

EU wetgeving tegen oneerlijke inkooppraktijken retail

Copa & Cogeca is verheugd over de aanbevelingen van de  EU Agri Markets Task Force, vooral de voorstellen voor de introductie van een EU wetgeving ter bestrijding van oneerlijke handelspraktijken in de levensmiddelenketen om faire winsten voor de producenten te kunnen garanderen.

De Task Force is opgericht om te zoeken naar oplossingen voor de extreme instabiliteit op de Europese landbouwmarkt en te helpen bij het verzekeren van een levensvatbare toekomst voor telers en hun coŲperaties.

Reactie op het rapport van de Task Force door Pekka Pesonen, algemeen secretaris van Copa & Cogeca: "Wij zijn blij met de belangrijkste aanbevelingen van de groep voorgezeten door Cees Veerman. En dan met name de aanbevelingen voor een EU wetgeving ter bestrijding van oneerlijke handelspraktijken in de levensmiddelenketen. Voor ons is een Europese kaderwet essentieel om oneerlijke handelspraktijken terug te dringen, zodat sancties kunnen worden opgelegd aan marktdeelnemers wanneer deze de Europese wetgevingen breken. Een onafhankelijke ombudsman van een derde partij moet de sancties opleggen wanneer er niet voldaan wordt aan voorwaarden."

"Wij geloven dat de basisbetalingsregeling onder de 'eerste pijler' van het GLB het belangrijkste  instrument is voor inkomens stabilisering voor telers, dat moet zo blijven. Directe betalingen aan telers leveren stabiliteit en helpen hun cash flow veilig te stellen. Telers hebben genoeg middelen nodig om de verschillende risico's te beheren waarmee zij worden geconfronteerd, zij het weersomstandigheden, ziekten en plagen of marktinstabiliteit. Onder het plattelandsontwikkelingsbeleid van de EU Ė de 'tweede pijler' van het GLB -  moeten verzekeringen en onderlinge fondsen gericht zijn op het stabiliseren van de rentabiliteit van de kwekerij zonder het handelsverkeer en de concurrentie te veranderen tussen de telers van de verschillende lidstaten. Daarnaast moet het risicobeheersingsprogramma flexibel blijven en naast staatssteun bestaan.  De implementatie moet vrijwillig zijn met name voor de telers", zegt hij.  "Het is belangrijk om premies toe te kennen op een laag en acceptabel niveau ter bevordering van deze maatregelen.

"En tenslotte, zijn we blij met de aanbevelingen van de Task Force voor verdere ontwikkeling van toekomstige markten. EfficiŽnte en goed functionerende toekomstige markten helpen telers en agro- coŲperaties hun risico's beter te  beheren en hun afhankelijkheid van handelaren te reduceren. Het is tevens een een goede stap dat er gekeken wordt naar exportkrediet garanties om exporteurs meer zekerheid te bieden," besluit Pesonen.

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu

Publicatiedatum: 18-11-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-6-2018 Brexit: waar bedrijven mee te maken gaan krijgen
22-6-2018 Risicomoment bij Letters of Credit
22-6-2018 CBL ziet niets in meldlijn machtsmisbruik supermarkten
22-6-2018 Tweede Kamer neemt vier moties aan tijdens Algemeen Overleg Voedsel
22-6-2018 EU en AustraliŽ: gesprekken over breed handelsakkoord
22-6-2018 Droogte verstoort productie bloemkool, prijzen verdriedubbeld
22-6-2018 Europese Unie en Nieuw-Zeeland openen handelsbesprekingen
22-6-2018 Alle statistieken over de agrifoodsector bij elkaar
22-6-2018 Informatiebijeenkomst Brexit met Minister Schouten
21-6-2018 Coforta (The Greenery) stopt met GMO
21-6-2018 Belgische voedingsindustrie boomt maar Belgische markt verbrokkelt
21-6-2018 Tegenmaatregelen EU op invoerheffingen VS gaan vrijdag in
21-6-2018 Wat ben je met export wanneer je je eigen markt te grabbel gooit?
21-6-2018 Bulgaarse groentenexport fors gegroeid in het eerste kwartaal 2018
21-6-2018 Oproep tot bescherming Griekse merken met 'MacedoniŽ'
21-6-2018 Problemen met incasso bij werken in de Verenigde Staten
21-6-2018 "Het is nu 50/50 voor het pond"
21-6-2018 Dit moet je zien om te geloven
21-6-2018 Lijst Amerikaanse producten waarop China vergeldingsheffingen invoert
21-6-2018 "Vrede is van fundamenteel belang om het aantal hongerige mensen te verminderen"