Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
voorstel van Cees Veerman

EU wetgeving tegen oneerlijke inkooppraktijken retail

Copa & Cogeca is verheugd over de aanbevelingen van de  EU Agri Markets Task Force, vooral de voorstellen voor de introductie van een EU wetgeving ter bestrijding van oneerlijke handelspraktijken in de levensmiddelenketen om faire winsten voor de producenten te kunnen garanderen.

De Task Force is opgericht om te zoeken naar oplossingen voor de extreme instabiliteit op de Europese landbouwmarkt en te helpen bij het verzekeren van een levensvatbare toekomst voor telers en hun coöperaties.

Reactie op het rapport van de Task Force door Pekka Pesonen, algemeen secretaris van Copa & Cogeca: "Wij zijn blij met de belangrijkste aanbevelingen van de groep voorgezeten door Cees Veerman. En dan met name de aanbevelingen voor een EU wetgeving ter bestrijding van oneerlijke handelspraktijken in de levensmiddelenketen. Voor ons is een Europese kaderwet essentieel om oneerlijke handelspraktijken terug te dringen, zodat sancties kunnen worden opgelegd aan marktdeelnemers wanneer deze de Europese wetgevingen breken. Een onafhankelijke ombudsman van een derde partij moet de sancties opleggen wanneer er niet voldaan wordt aan voorwaarden."

"Wij geloven dat de basisbetalingsregeling onder de 'eerste pijler' van het GLB het belangrijkste  instrument is voor inkomens stabilisering voor telers, dat moet zo blijven. Directe betalingen aan telers leveren stabiliteit en helpen hun cash flow veilig te stellen. Telers hebben genoeg middelen nodig om de verschillende risico's te beheren waarmee zij worden geconfronteerd, zij het weersomstandigheden, ziekten en plagen of marktinstabiliteit. Onder het plattelandsontwikkelingsbeleid van de EU – de 'tweede pijler' van het GLB -  moeten verzekeringen en onderlinge fondsen gericht zijn op het stabiliseren van de rentabiliteit van de kwekerij zonder het handelsverkeer en de concurrentie te veranderen tussen de telers van de verschillende lidstaten. Daarnaast moet het risicobeheersingsprogramma flexibel blijven en naast staatssteun bestaan.  De implementatie moet vrijwillig zijn met name voor de telers", zegt hij.  "Het is belangrijk om premies toe te kennen op een laag en acceptabel niveau ter bevordering van deze maatregelen.

"En tenslotte, zijn we blij met de aanbevelingen van de Task Force voor verdere ontwikkeling van toekomstige markten. Efficiënte en goed functionerende toekomstige markten helpen telers en agro- coöperaties hun risico's beter te  beheren en hun afhankelijkheid van handelaren te reduceren. Het is tevens een een goede stap dat er gekeken wordt naar exportkrediet garanties om exporteurs meer zekerheid te bieden," besluit Pesonen.

Voor meer informatie:
Copa Cogeca
www.copa-cogeca.eu

Publicatiedatum: 18-11-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-2-2018 Douane Dover heeft slechts plaats voor ongeveer driehonderd trucks
23-2-2018 Hoe Europa en Azië in klimaatopzicht in Noord-Amerika zouden passen
23-2-2018 Rabobank: Opmars investeerders in glastuinbouw
23-2-2018 Grafiek bevolkingsgroei
23-2-2018 Stress op werk zorgt voor ongezonde voedingskeuzes
22-2-2018 Brexit vergroot aansprakelijkheidsrisico’s Nederlandse importeurs
22-2-2018 Oekraïense fruitexport neemt met 37% toe
22-2-2018 China exporteert appelen en overige AGF naar Rusland
22-2-2018 „Duitsland is belangrijkste exportpartner van Hongarije"
22-2-2018 Wat ben JIJ aan het doen?
22-2-2018 Niet productief in je werk? Dat ligt vaak aan je manager
21-2-2018 Jordanië en Turkije bespreken mogelijke investeringen agri sector
21-2-2018 Veel belangstelling voor bijeenkomst nieuwe Privacyverordening
21-2-2018 "Externe invloed beter voor buitenlandse prestaties van familiebedrijf"
21-2-2018 Amerikaanse staten met een grotere economie dan Zwitserland
20-2-2018 Gemiddeld aantal dagen vorst in Europa per jaar
19-2-2018 Japan wil nog meer exporteren
19-2-2018 Afrika: Bevolkingsdichtheid in kaart gebracht
19-2-2018 Groei wereldbevolking 1 juli 2016 - 1 juli 2017
19-2-2018 Extra douaniers werven voor Brexit is goede stap