Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Henk Tebben en Tom Lubbinge van ENGIE Refrigeration:

"Telers te afhankelen van buitenlucht om aardappelen en uien te drogen en te koelen"

Agrariërs zijn te afhankelijk van de buitenlucht om hun gewassen als aardappelen en uien te drogen en te koelen. Klimaatveranderingen zorgen ervoor dat boeren hun producten niet meer overwinterd krijgen zonder aan kwaliteit en houdbaarheid in te boeten. Dit stellen Henk Tebben en Tom Lubbinge van ENGIE Refrigeration.  Het afhankelijk zijn van moeder natuur in de agrarische sector heeft zijn charmes. Maar om mee te doen in deze business, waar de oogst zo lang mogelijk bewaard moet kunnen worden tegen de hoogst mogelijke kwaliteit, is het ook een groot risico.Lubbinge: 'Het effect van buitenlucht op de oogst is oncontroleerbaar. Te vaak komt het voor dat de oogst niet snel genoeg droogt, teveel vocht verliest of aan te koude lucht wordt blootgesteld, waardoor de oogst minder oplevert.' Volgens Tebben is het hoog tijd dat weersinvloeden een minder grote invloed krijgen in de agrarische sector en agrariërs het hele jaar door dezelfde kwaliteit kunnen leveren tegen dezelfde prijs. Daarvoor is het noodzakelijk om een gesloten en geïntegreerd systeem van drogen en koelen te hanteren. Tebben: 'Het drogen en koelen van gewassen is een secuur proces waarbij continu monitoring onontbeerlijk is. Voor een optimale oogst is temperatuurcontrole en -handhaving tijdens de verschillende fases van het bewaarproces (inkoelen, wondhelen, bewaren en opwarmen) cruciaal.'

Uit onderzoek blijkt dat in een gesloten omgeving waarin de temperatuur automatisch wordt aangepast aan de koelvraag, de gebruikelijke indroging van de oogst van ongeveer 10% wordt teruggebracht naar minder dan 3%. Tebben: 'Daardoor heeft de oogst meer gewicht en kan de hoogst mogelijke verkoopprijs worden gevraagd.' Een gecontroleerde temperatuurhandhaving komt bovendien de kwaliteit en houdbaarheid van de oogst ten goede wat duurzaamheidsvoordelen oplevert. Door de verbeterde kwaliteit is er minder voedselverspilling en omdat de temperatuur met mechanische koeling het hele jaar door constant blijft, wordt het energieverbruik fors teruggedrongen.


Kwaliteit aardappelen blijft behouden
Akkerbouwer Eugen Borgmann in het Duitse Bottrop zocht een goede oplossing voor het bewaren van zijn consumptieaardappelen. Zodat hij het hele jaar door dezelfde kwaliteit kan leveren tegen dezelfde prijs. Door de nieuwe koelinstallatie blijft de kwaliteit van de aardappelen behouden.

In Bottrop, aan de rand van het Ruhrgebied, verbouwt Eugen Borgmann aardappelen op honderd hectare. De laatste jaren merkte hij dat het steeds moeilijker werd om de aardappelen na de oogst zo lang mogelijk te bewaren met zo min mogelijk kwaliteitsverlies. "De ideale bewaartemperatuur is 4 graden Celsius. Die bereikte ik altijd met buitenkoeling. Omdat de winters steeds warmer worden, werd dat steeds moeilijker. Afgelopen winter was het vaak zo'n 14 graden. Het gevolg: de aardappels droogden sneller uit, tot zo'n 15 procent. Hierdoor verloren ze aan gewicht en kwaliteit, waardoor ze minder opbrachten."

Minimale lucht van buiten
ENGIE Refrigeration werd vanwege haar kennis over koelen gevraagd voor een oplossing: een nieuwe bewaarloods die volledig mechanisch wordt gekoeld. Borgmann: "De loods is in een schuur gebouwd, waardoor hij heel goed is geïsoleerd. Er komt hier slechts minimaal buitenlucht aan te pas; minder dan een half procent van wat we vroeger gebruikten. De verse lucht regeling wordt gestuurd op de CO2 concentratie in de cel. We hebben gezien dat we de CO2 waarde goed kunnen controleren.Minder dan 3% uitdroging
De verschillende fasen van het bewaarproces (inkoelen, wondhelen, bewaren en opwarmen) zijn vrijwel volledig geautomatiseerd. Tijdens het bewaarproces wordt de koelcapaciteit automatisch aangepast aan de koelvraag. De computer meet voortdurend de temperatuur en de vochtigheidsgraad in de loods. Hierop wordt het optimale bewaarprogramma afgesteld. "Want het maakt voor de luchtcirculatie weinig uit of de loods helemaal vol staat met aardappelen, of dat de meeste al zijn verkocht", zegt Borgmann. "De computer houdt daar rekening mee. Hiermee hebben wij in de afgelopen 6 maanden minder dan 3% uitdroging gerealiseerd," vertelt hij. "Beschadigde of rotte aardappelen worden in de kist 'gemummificeerd' waardoor ze omliggende goede aardappelen niet besmetten. Dit bewaarseizoen hebben wij wel 30% meer verhandelbaar product kunnen verwerken en verhandelen. Door de uitstekende kwaliteit ontvingen wij tot laat in het seizoen een goede prijs voor onze aardappelen."

Tijd en energie besparen
Eugen Borgmann is enthousiast. "Vroeger kostte het koelen in een zachte winter veel stroom. Hierdoor waren we per jaar bijna 80.000 euro aan energiekosten kwijt. Doordat bij mechanisch koelen de temperatuur het hele jaar door constant blijft, zijn de energiekosten bijna gehalveerd."

Borgmann verkoopt ook veel geschilde aardappelen aan onder meer ziekenhuizen en Schalke '04, de bekendste voetbalclub in de regio. Dat schillen gebeurt machinaal. "Omdat de aardappelen veel steviger blijven, hebben we minder verlies tijdens het schillen. Het gaat ook sneller. Hierdoor konden we bij het schillen van drie- naar twee ploegen omschakelen en zijn de loonkosten gedaald."

De innovatie van ENGIE Refrigeration heeft veel verbeterd. Vroeger was aan het einde van het seizoen het restant aardappels niet meer voor menselijke consumptie geschikt. Borgmann: "Ik kon ze hooguit als varkensvoer verkopen. Tegenwoordig zijn ook de laatste aardappelen nog steeds goed, waardoor ze meer opbrengen dan vroeger."

Bedrijfsleider Michael Stefan, pakt een aardappel die al een half jaar wordt bewaard. "Kijk, nog steeds knapperig. Als we met buitenlucht hadden gekoeld, was hij inmiddels heel zacht geworden." Stefan bedient met zijn telefoon de koelcomputer. "Als het nodig is, kan ik vanuit huis de omstandigheden wijzigen. Handig als de computer aangeeft als we de koeling moeten bijstellen. Zo behouden wij de kwaliteit van de aardappelen steeds beter."


Publicatiedatum: 18-11-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-2-2018 32 klimaatkamers voor Enza Zaden in nieuwbouw laboratorium
22-2-2018 Succesvolle test met Active CA-transport avocado's
21-2-2018 Weg met 'selfie' hier komt de 'fridgie'
16-2-2018 Nieuwe thermofoam deksels voor fruitkratten
13-2-2018 Italiaanse MET introduceert ozon-toepassingen
12-2-2018 Opslagbedrijf verviervoudigt koelopslag en vrieshuizen
6-2-2018 90.000 Koelkastklemmen verspreid in strijd tegen voedselverspilling
6-2-2018 Bewezen betere kwaliteit avocado's bij aankomst dankzij Edipeel
5-2-2018 Rijpkamers voor ieder type pallet
1-2-2018 Hogere fruitomzet door rijping met ethyleen
16-1-2018 Vrieshuis behaalt Breeam certificaat 'outstanding'
12-1-2018 Nieuwe bewaringstechnologie voor okra
11-1-2018 BioTropic neemt vier nieuwe rijpkamers in gebruik voor mango's
4-1-2018 Producten op basis van ethyleen toegelaten voor de rijping van avocado’s, mango’s en kiwi’s
20-12-2017 Nijssen realiseert nieuwbouw koelinstallatie voor Van Gelder
20-12-2017 Forse prijsstijging koudemiddelen
14-12-2017 De Isolatie Raad zet Herman Raes in het zonnetje
11-12-2017 Nieuw-Zeeland past astma-technologie toe om fruitrijping te vertragen
8-12-2017 KG Fruit kiest voor nieuwe transkritische CO2 koelinstallatie
7-12-2017 Groot koelhuis in Murcia geopend