Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chayenne Wiskerke, Wiskerke Onions:

"Grote export is mooi, maar we moeten markten niet overvoeren"

Tholen - De uienexportcijfers zijn tot op heden behoorlijk geweest. Ook voor week 43 realiseerden de Nederlandse exporteurs weer een afzet van 27.588 ton. "Vanaf week 27 zitten we op een gemiddelde export van 21.600 ton. Zelden hebben we in deze periode al zo'n groot volume geëxporteerd", constateert Chayenne Wiskerke van Wiskerke Onions. Toch heeft die kracht volgens haar ook een keerzijde. "Steeds vaker zien we overzeese markten die de lokale productie gaan beschermen door middel van licenties en/of exportverboden omdat deze de afgelopen jaren zijn overvoerd. Onze taak is om gezamenlijk de vraag in te vullen en bepaalde markten niet vanuit onze capaciteit te pushen, anders snijden we onszelf ook voor lange termijn in de vingers."


Chayenne Wiskerke

"Een voorbeeld is Panama, wat een mooie afzetmarkt is. Maar als je ziet welke extreme volumes er in enkele weken naar toe zijn gegaan, dan jagen we de lokale telers op stang. We moeten verder kijken dan één week. Dat brengt veel meer rust in de markt en zorgt ervoor dat je ook de weken erna kan blijven exporteren. Het is mooi om een giga-export te realiseren, maar de kunst blijft om markten in balans te houden", vervolgt Chayenne. Dat neemt niet weg dat ze tevreden terugblikt op het eerste deel van het seizoen. "Tot nu toe hebben we als Nederland al naar 109 landen geëxporteerd en is de afzet dus breed geweest."



"We hebben gelukkig de beschikking over een extreem goed kwalitatief product en er is sprake van een gezonde vraag. De laatste weken gingen er uien naar Afrika, Azië, Centraal- en Zuid-Amerika en ook Europa doet voorzichtig aan wat mee. Nu zie je dat de vraag zich stabiliseert, maar traditioneel hebben we in de weken 46, 47 en 48 een wat rustigere periode. Ik verwacht dat de afzet tot het eind van het jaar zeker goed door zal blijven lopen. De baalprijs ligt vandaag de dag op een stabiel niveau rond de 18/19 cent en voor speciale bestemmingen en grotere kalibers is er wat meer te maken."



"Het is nog vroeg om vooruit te blikken naar de tweede helft van het seizoen. We hebben nu wel te maken met markten in Azië en Centraal-Amerika die afhaken en switchen naar de lokale oogst. De vraag is of die landen in januari terugkomen. We weten nu ook nog niet wanneer de Afrikaanse oogst zijn intrede doet en hoe goed deze zal zijn. Dat moet zich in december en januari uitwijzen. De oogst in India en China ziet er wel erg goed uit en in Nieuw-Zeeland moet alles nog gaan groeien. Gezien de weersextremen die we dit jaar hebben gezien met extreme droogte, neerslag en aardbevingen, is het te vroeg om hierover conclusies te trekken."



Brazilië
Brazilië, de laatste twee jaren een grootafnemer van Nederlandse uien neemt momenteel kleine volumes gele en rode uien uit Nederland af. "Dat komt niet door te korten, want men heeft lokaal en van buurlanden genoeg oogst en aanvoer, maar dat komt omdat onze kwaliteit structureel sterker is. We zijn voor hen eigenlijk te duur, maar bepaalde klanten vragen exclusieve kwaliteit en in combinatie met de enorm lage transportkosten kunnen we op dit moment mondjesmaat mee. Op de Braziliaanse markt hebben we wel veel concurrentie van Spanje dat ook een grote oogst heeft (+30%!) en daardoor ook concurrerend is in prijs. Ik voorzie niet dat Brazilië op grote schaal naar uien gaat vragen zoals we de afgelopen twee jaar hebben gehad, maar bij momenten zullen er in het tweede deel van het seizoen wel mogelijkheden komen omdat we de beschikking hebben over een uitstekende kwaliteit."



"Europa heeft voldoende uien, maar dat wil niet zeggen dat er geen Nederlandse uien nodig zijn. De vraag is of men in Oost-Europa de juiste middelen en kwalitatief houdbare uien heeft om het product tot het einde van het seizoen goed te houden. Dan komen wij weer om de hoek kijken en daarom zie ik later in het seizoen in Oost-Europa meer mogelijkheden, al zullen het niet de volumes van het afgelopen jaar zijn", verwacht Chayenne. "Al met al ben ik niet negatief gestemd. Er liggen ook voor de tweede helft van het seizoen de nodige kansen. De scheepvaarttarieven zijn globaal zeer concurrerend en bovenal is de kwaliteit van onze uien erg goed!"

Voor meer informatie:
Chayenne Wiskerke
Wiskerke Onions
Tel: 0113-382210
Chayenne@wiskerke-onions.nl
www.wiskerke-onions.nl