Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Risicoís inlener ook groter

Hoge Raad maakt payrollen stuk duurder

Twee arresten die de Hoge Raad op 4 november jongstleden heeft gewezen maken dat payrollen in een aantal situaties fors duurder wordt.
De Hoge Raad oordeelde namelijk zowel in een procedure over de premieheffing werknemersverzekeringen als in een civiele procedure over de verplichte deelname aan een pensioenregeling, dat payrollen gelijk staat aan uitzenden.

Payrollen? Uitzendsector tenzij..
Het eerste arrest handelde over de hoogte van de premies werknemersverzekeringen die het payrollbedrijf moest afdragen. Werkgevers zijn ingedeeld in een aantal sectoren. De sectorindeling is onder meer van belang voor de vaststelling van de premies werknemersverzekeringen. De vraag die voor de Hoge Raad lag was of een payrollbedrijf ook in de sector Uitzendbedrijven kan worden ingedeeld. De Hoge Raad heeft geoordeeld dat dit inderdaad het geval is. Ook al bevatten de arbeidsovereenkomsten geen uitzendbeding. Een tegenvaller voor het payrollbedrijf, want de uitzendsector is in de regel ťťn van de duurste sectoren omdat de kans op werkloosheid in die sector relatief groot is. Het verschil in premielasten kan daardoor al snel 3 tot 4% van de loonsom bedragen.

Payroll? Pensioenregeling uitzendondernemingen
In de tweede zaak waarin de Hoge Raad zich uitliet, ging het om de vraag of een (payroll)werkgever verplicht was tot deelneming in een bedrijfstakpensioenfonds voor uitzendondernemingen. De Hoge Raad vindt dat dit inderdaad het geval is.
Het arrest heeft voor het payrollbedrijf een aantal gevolgen:
Op de payrollconstructie kan nu de ABU cao (cao voor Uitzendkrachten) van toepassing zijn. Hierdoor kan bijvoorbeeld de inlenersbeloning een rol gaan spelen en geldt er ook een verplichte aanmelding bij het Bedrijfstakpensioenfonds voor Personeelsdiensten.

Uitweg?
Payrollbedrijven die voor meer dan 50% werkzaam zijn in een bepaalde sector ('vaksector') kunnen de dans nog ontspringen. Voor hen kan de sectorpremie (en mogelijk de CAO en pensioenregeling) van die sector gelden. De vaksectorregeling geldt overigens al sinds jaar en dag voor reguliere uitzendbureaus; in diverse situaties hebben wij substantiŽle besparingen kunnen realiseren.
geconfronteerd kunnen worden met loonvorderingen van de payrollwerknemer.

Gevolgen voor de inlener
De arresten kunnen ook gevolgen hebben voor inleners. Payrollbedrijven zullen de kostenverhoging waarschijnlijk proberen door te berekenen. Daarnaast kan de payrollwerknemer op grond van de Wet Aanpak Schijnconstructies bij bijvoorbeeld onderbetaling niet alleen de payrollwerkgever, maar ook de opdrachtgever waarbij hij werkzaamheden verricht aanspreken. En ook een eventuele aansprakelijkstelling voor loon- en premieheffing, als het payrollbedrijf niet aan haar verplichtingen kan voldoen, kan hoger uitvallen.

Wilt u meer weten over de sectorindeling en of u mogelijk de premielasten kunt laten dalen? Het veilig werken met uitzendbureaus en payrollbedrijven? Of over de Wet aanpak schijnconstructies, inleners- en ketenaansprakelijkheid en hoe u de risico's kunt beperken of zelfs mogelijk kunt voorkomen?
Neem dan contact op met de Adviesgroep Loon- & Premieheffing. Samen met onze collega's van BDO Legal hebben wij een schat aan kennis en ervaring in huis op dit vakgebied. Bel 070 338 0722 of mail naar alp@bdo.nl.


Publicatiedatum: 18-11-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-6-2018 Jaarlijkse groei van de arbeidskosten 2% in het eurozone
19-6-2018 EU start handelsoverleg met AustraliŽ
19-6-2018 ItaliŽ blokkeert Ceta-akkoord tussen EU en Canada
19-6-2018 Ziekteverzuim naar record door supergriep
19-6-2018 Hoe verzegelde containers worden opengebroken
19-6-2018 Canadezen boycotten Amerikaanse producten en annuleren vakanties
19-6-2018 Centraal-Amerikaanse telers profiteren van uitwisseling met Belgische bedrijven
18-6-2018 Internetcensuur en -suveillance per land
18-6-2018 Nederland verdient 22,7 miljard aan export naar het VK
18-6-2018 "In twee of drie stappen bij de consument"
18-6-2018 "Eisen gewasbescherming in On the way to PlanetProof zijn robuust en onafhankelijk bepaald"
18-6-2018 Brexit raakt 125 verdragen van de Europese Unie op het terrein van landbouw
18-6-2018 Trump kondigt 50 mld dollar nieuwe handelstarieven aan op Chinese import
15-6-2018 Arbeidswet duur voor ondernemer
15-6-2018 Britse en Ierse landbouwministers bespreken Brexit
15-6-2018 "Kansen voor verduurzaming teelt worden met Planet Proof gemist"
15-6-2018 Waarde bitcoin bereikt dieptepunt na diefstal
15-6-2018 Uit de dialectatlas: Hoe zeg je in Nederland gedag?
14-6-2018 EC stelt voor de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko uit te breiden naar de Westelijke Sahara
14-6-2018 Is de keus voor PlanetProof logisch?