Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Joost Derks, Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij:

Valutamarkten in greep van populisme

De onverwachte verkiezingszege van Donald Trump valt in dezelfde categorie als de overwinning van het Brexit-kamp in juni. De komende weken verschuift de aandacht naar de stemrondes in Itali en Oostenrijk. Slimme ondernemers wapenen zich vast voor de mogelijke gevolgen die dat voor de euro heeft", zegt Joost Derks van de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij in onderstaande column.

In de nasleep van de onverwachte verkiezingszege van Donald Trump is de waarde van de dollar gestegen. Die terreinwinst ging ten koste van onder meer de euro. Die is teruggevallen tot het laagste niveau sinds eind 2015. De kans is groot dat de aandacht op valutamarkten binnenkort verschuift van Amerika naar Europa. Na de verkiezingen in de Verenigde Staten kan nu het Europese vasteland zich opmaken voor een politieke verschuiving.

Na Brexit volgt Quitali
Op 4 december vindt er in Itali een referendum plaats waarin de bevolking zich uit kan spreken over een aantal maatregelen waarmee premier Matteo Renzi de weg vrij wil maken voor politieke hervormingen. Renzi heeft zijn politieke lot verbonden aan de uitkomst van het referendum. Tussen 21 oktober en 15 november zijn door 11 verschillende organisaties in totaal 32 peilingen gehouden. In elk daarvan had het nee-kamp een voorsprong, die bovendien steeds verder lijkt op te lopen. De kans is dan ook groot dat de Italiaanse regering binnenkort op zoek moet naar een nieuwe premier.

Populistische primeur in Oostenrijk
Op dezelfde dag worden in Oostenrijk verkiezingen gehouden. De rechts-populistische partij FP heeft bij het Constitutioneel Hof met succes de kleine zege aangevochten die Alexander van der Bellen (de Groenen) in mei behaalde. Als FP-kandidaat Norbert Hffer in de herkansing wint, krijgt Oostenrijk als eerste land in Europa een populistische premier.

Ontevreden onderklasse
De onverwachte uitkomst van het Brexit-referendum, de overwinning van Trump, het dreigende vertrek van Renzi en de kans dat Hffer de presidentsverkiezingen in Oostenrijk wint, zijn symptomen van dezelfde onderliggende beweging. De toenemende inkomensongelijkheid in de wereld wordt vaak aangehaald als verklaring voor het ongenoegen dat leidde tot de uitkomst van het Brexit-referendum en de opkomst van Trump. Grote delen van de bevolking zien dat er banen verloren gaan door concurrentie met lagelonenlanden en door de komst van goedkope arbeidskrachten. De toename van de welvaart gaat aan deze groep voorbij. De bestaande instellingen en politieke partijen doen in de ogen van veel mensen te weinig om hun belangen te verdedigen. De zege van populistische, nationale partijen is dan ook vooral het verlies van de gevestigde orde.

Grenzen sluiten
Uit economisch oogpunt zijn de opmars van isolationisme en protectionisme een slechte ontwikkeling. De Nederlandse welvaart zou bijvoorbeeld een enorme deuk oplopen als we de grenzen zouden sluiten en goedbetaalde handelsconsultants dan maar in de Limburgse mijnen aan het werk zetten. Daar komt bij dat de onveiligheid toeneemt als steeds meer Europese landen het eigenbelang boven alles stellen. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal de in 1951 opgerichte voorloper van de Europese Unie is voornamelijk opgericht om de samenwerking tussen de landen in Europa te bevorderen. Daarmee moest tevens voorkomen worden dat deze landen opnieuw met elkaar in oorlog zouden raken. 

Doordacht valutabeleid
De beweeglijkheid van wisselkoersen gaat verder toenemen door de komende verkiezingen en referenda. De beste manier voor Nederlandse bedrijven om zich tegen de opkomst van het populisme te wapenen is het voeren van een goed doordacht valutabeleid.  Elk signaal van toenemende onenigheid in de Europese Unie zal de euro verder onder druk zetten. Hoewel dat een gunstige ontwikkeling is voor exportbedrijven die betaald krijgen in vreemde valuta's, leidt dit tot hogere kosten voor ondernemingen die (half)producten invoeren van buiten de eurozone. Voor deze bedrijven is het belangrijker dan ooit om het valutarisico af te dekken.


Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl

Publicatiedatum: 21-11-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

22-9-2017 "Marketing ideen ophalen bij jonge generatie"
22-9-2017 Engelse groentenexport hoger dan ooit
22-9-2017 "70% van de financieringsaanvragen nemen grootbanken niet in behandeling"
21-9-2017 Eerste fase handelsakkoord CETA van start
21-9-2017 "Puzzelen op Spaanse Polder"
20-9-2017 Russische recordoogsten doet prijzen kelderen
20-9-2017 Utrecht: uitstootvrije bevoorrading binnenstad per 2025
20-9-2017 Samenwerken in een snel veranderend China
19-9-2017 Nieuwe kabinet gaat voeding waarschijnlijk zwaarder belasten
19-9-2017 AGF-detaillist Van Laar uit Apeldoorn failliet
18-9-2017 "In HAK-campagne brengen we de online naar de offline wereld en andersom"
18-9-2017 Nederland voor verlenging toelating glyfosaat
18-9-2017 HAS Hogeschool krijgt vestiging in Bergen op Zoom
18-9-2017 "Prijs aardbeien in VS belangrijker dan smaak"
18-9-2017 AVI waarschuwt tegen illegale druiven op Europese markt
18-9-2017 "Kleine veranderingen kunnen AGF-consumptie al laten stijgen"
18-9-2017 Aantal patenten in EU per regio
15-9-2017 Tot 2021 worden er 16.000 hectare kassen in Iran bijgebouwd
15-9-2017 Cao Groothandel Groenten en Fruit definitief
14-9-2017 Door ieder half uur op te staan leef je langer