Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Joost Derks, Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij:

Valutamarkten in greep van populisme

De onverwachte verkiezingszege van Donald Trump valt in dezelfde categorie als de overwinning van het Brexit-kamp in juni. De komende weken verschuift de aandacht naar de stemrondes in Italië en Oostenrijk. Slimme ondernemers wapenen zich vast voor de mogelijke gevolgen die dat voor de euro heeft", zegt Joost Derks van de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij in onderstaande column.

In de nasleep van de onverwachte verkiezingszege van Donald Trump is de waarde van de dollar gestegen. Die terreinwinst ging ten koste van onder meer de euro. Die is teruggevallen tot het laagste niveau sinds eind 2015. De kans is groot dat de aandacht op valutamarkten binnenkort verschuift van Amerika naar Europa. Na de verkiezingen in de Verenigde Staten kan nu het Europese vasteland zich opmaken voor een politieke verschuiving.

Na Brexit volgt Quitalië
Op 4 december vindt er in Italië een referendum plaats waarin de bevolking zich uit kan spreken over een aantal maatregelen waarmee premier Matteo Renzi de weg vrij wil maken voor politieke hervormingen. Renzi heeft zijn politieke lot verbonden aan de uitkomst van het referendum. Tussen 21 oktober en 15 november zijn door 11 verschillende organisaties in totaal 32 peilingen gehouden. In elk daarvan had het nee-kamp een voorsprong, die bovendien steeds verder lijkt op te lopen. De kans is dan ook groot dat de Italiaanse regering binnenkort op zoek moet naar een nieuwe premier.

Populistische primeur in Oostenrijk
Op dezelfde dag worden in Oostenrijk verkiezingen gehouden. De rechts-populistische partij FPÖ heeft bij het Constitutioneel Hof met succes de kleine zege aangevochten die Alexander van der Bellen (de Groenen) in mei behaalde. Als FPÖ-kandidaat Norbert Höffer in de herkansing wint, krijgt Oostenrijk als eerste land in Europa een populistische premier.

Ontevreden onderklasse
De onverwachte uitkomst van het Brexit-referendum, de overwinning van Trump, het dreigende vertrek van Renzi en de kans dat Höffer de presidentsverkiezingen in Oostenrijk wint, zijn symptomen van dezelfde onderliggende beweging. De toenemende inkomensongelijkheid in de wereld wordt vaak aangehaald als verklaring voor het ongenoegen dat leidde tot de uitkomst van het Brexit-referendum en de opkomst van Trump. Grote delen van de bevolking zien dat er banen verloren gaan door concurrentie met lagelonenlanden en door de komst van goedkope arbeidskrachten. De toename van de welvaart gaat aan deze groep voorbij. De bestaande instellingen en politieke partijen doen in de ogen van veel mensen te weinig om hun belangen te verdedigen. De zege van populistische, nationale partijen is dan ook vooral het verlies van de gevestigde orde.

Grenzen sluiten
Uit economisch oogpunt zijn de opmars van isolationisme en protectionisme een slechte ontwikkeling. De Nederlandse welvaart zou bijvoorbeeld een enorme deuk oplopen als we de grenzen zouden sluiten en goedbetaalde handelsconsultants dan maar in de Limburgse mijnen aan het werk zetten. Daar komt bij dat de onveiligheid toeneemt als steeds meer Europese landen het eigenbelang boven alles stellen. De Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal – de in 1951 opgerichte voorloper van de Europese Unie – is voornamelijk opgericht om de samenwerking tussen de landen in Europa te bevorderen. Daarmee moest tevens voorkomen worden dat deze landen opnieuw met elkaar in oorlog zouden raken. 

Doordacht valutabeleid
De beweeglijkheid van wisselkoersen gaat verder toenemen door de komende verkiezingen en referenda. De beste manier voor Nederlandse bedrijven om zich tegen de opkomst van het populisme te wapenen is het voeren van een goed doordacht valutabeleid.  Elk signaal van toenemende onenigheid in de Europese Unie zal de euro verder onder druk zetten. Hoewel dat een gunstige ontwikkeling is voor exportbedrijven die betaald krijgen in vreemde valuta's, leidt dit tot hogere kosten voor ondernemingen die (half)producten invoeren van buiten de eurozone. Voor deze bedrijven is het belangrijker dan ooit om het valutarisico af te dekken.


Voor meer informatie:
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: +31 20 5782439
Mob: 06-51755126
joost@nbwm.nl
www.nbwm.nl

Publicatiedatum: 21-11-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-1-2018 Spanje gaat 10.400 Marokkaanse seizoensarbeiders inhuren
23-1-2018 Actieplan moet waarde Schotse AGF-sector verdubbelen
23-1-2018 Opmerkelijke groei Turkse AGF-export
23-1-2018 "Bedrijven moeten zich beter voorbereiden op de Brexit"
19-1-2018 Ongekend hoog niveau voor tomatenexport in 2017
19-1-2018 Bedrijfsleven moet zich voorbereiden op kosten Brexit
17-1-2018 “Importeren vanuit Dominicaanse Republiek kan de oplossing zijn”
16-1-2018 Amerikaanse belangenvereniging introduceert dienst voor juridische toetsing etikettering
16-1-2018 Europese Commissie verhoogt de financiering voor de afzetbevordering van Europese landbouwproducten
15-1-2018 Europese Commissie verhoogt financiering voor afzetbevordering Europese landbouwproducten
15-1-2018 Oezbekistan wil groentencorridor naar Baltische staten
15-1-2018 De euro: alle seinen op groen
15-1-2018 AGF-export Vietnam bereikt record van €2,9 miljard
12-1-2018 Preferentiële importheffingen Vietnam vanaf 2018 geldig
12-1-2018 Onderhandelaar Brexit staat open voor contact met bedrijfsleven
12-1-2018 Millennials en 40+: meer overeenkomsten dan verschillen
11-1-2018 Griekenland wil lokale teelt beschermen
9-1-2018 “Wat gaan Surinaamse telers exporteren?”
9-1-2018 Vietnam: Export AGF stijgt
8-1-2018 Britse telers krijgen langere overgangsperiode Brexit