Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Bij jubilerend De Kubbe draait alles om hygiŽne en transparantie

Pootgoedverwerker De Kubbe in Biddinghuizen is voor frietfabrikanten, pootgoedhandelshuizen en honderden akkerbouwers al 25 jaar een vaste waarde. Dankzij voortdurende vernieuwing heeft het bedrijf een sterke positie verworven in een markt waar alles draait om hygiŽne en traceerbaarheid. Op 9 december houdt De Kubbe open huis.Wat ooit begon met lokale verwerking en opslag voor collega-pootgoedtelers is in 25 jaar gegroeid tot een bedrijf met 13.000 ton opslag- en koelcapaciteit en hypermoderne installaties voor het snijden, wassen, ontsmetten en tellen van pootaardappelen. "De Kubbe is altijd bezig geweest met vernieuwing", vertelt Dick van Tilburg, de eigenaar/directeur van het bedrijf. "Vernieuwing bracht groei en groei bracht weer automatisering en verdere verbetering van processen."
Het grootschalig wassen en snijden van pootaardappelen is zonder twijfel de belangrijkste innovatie geweest. "Begin jaren '90 waren dit geen vanzelfsprekende handelingen", vertelt van Tilburg. "Naast de voordelen werd het toch altijd ook geassocieerd met ziekteverspreiding. Daarom draait alles bij ons om hygiŽne en traceerbaarheid."

Innovatie in eigen beheer
Veel technieken die De Kubbe toepast zijn door het bedrijf zelf ontwikkeld. "In onze wasinstallatie is vermenging van partijen uitgesloten en er gaan nooit twee partijen door hetzelfde waswater", vertelt Dick. Dat water wordt trouwens 100% gerecycled en ontsmet in een eigen waterzuivering.

Ook de techniek voor het ontsmetten van pootgoed met geozoneerd water heeft De Kubbe zelf ontwikkeld. Binnenkort gaat PPO onderzoeken of de techniek inzetbaar is tegen Rhizoctonia. En de installatie voor het snijden van pootgoed draait weliswaar om 4 "uitgeklede" Miedema-snijders maar alle logistiek er omheen  voor aanvoer en verenkeling van de knollen is in eigen beheer gebouwd. De Kubbe was ook de eerste die grootschalig knollen ging tellen. "Volgens ons is dat de toekomst. De afnemer wil dit", zegt van Tilburg.Bedrijfsprocessen van vitaal belang
Ook procedures en controles zijn van levensbelang in een bedrijf waar jaarlijks 23.000 ton pootgoed passeert. "Elke partij die hier binnenkomt, is getoetst op bruin- en ringrot", vertelt van Tilburg. "Daarnaast voeren wij onder toezicht van de NAK op elke partij een eigen ingangscontrole uit. Een partij die niet aan de normen voldoet, gaat retour afzender."

Automatisering levert bij de Kubbe een belangrijke bijdrage aan transparante bedrijfsprocessen. "Het Track&Trace systeem van Tolsma is hier in huis ontwikkeld", vertelt Dick. "Wij weten van elke kist wat er in zit, wat er vroeger in zat, waar hij staat en wanneer hij voor het laatst gereinigd en ontsmet is. Bovendien blijven alle kisten binnen onze eigen bedrijfsvoering."

De toekomst is kwaliteit
Anno 2016 heeft De Kubbe alles in huis voor volledige ontzorging van de pootgoedvoorziening door frietfabrikanten. De focus voor de toekomst is voor van Tilburg zonneklaar. "De hele pootgoedsector moet vol inzetten op kwaliteit. Klanten onthouden goede telernummers", zegt hij veelbetekenend. En De  Kubbe zou De Kubbe niet zijn als het bedrijf ook zelf niet bezig bleef met verbeteren. Onlangs is een splinternieuwe kistenwasser in gebruik genomen.

De open dag bij de Kubbe vindt plaats op vrijdag 9 december vanaf 09:30 uur. 's Ochtends vindt er een interactief ochtendprogramma plaats voor telers en verwerkers van pootgoed. Tevens is er een bedrijvenmarkt. 's Middags opent de Kubbe haar deuren voor grote publiek. Meer informatie staat op opendagdekubbe.nl

De Kubbe BV
Kubbeweg 17
8256 PJ Biddinghuizen


Publicatiedatum: 25-11-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

30-4-2018 Kees Hanse krijgt Schouten niet aan zijn kant over CBS-cijfers
10-10-2017 Kleine knoflookteler groeit uit tot bedrijf van 600 hectare
19-7-2017 Populariteit Italiaans knoflook in de lift
11-7-2017 The Garlic Farm uitgeroepen tot beste Britse leverancier 2017
9-6-2017 Biesheuvel Knoflook mikt op verdere groei met nieuwbouw
8-3-2017 Geen ruimte voor Deense uienexport
27-1-2017 Fotoreportage excursie Van Meir Uien naar Nieuw-Zeeland
30-11-2016 Bostock Nieuw-Zeeland klaar voor de uienoogst
31-10-2016 Brits uienseizoen had dit jaar twee gezichten
1-7-2016 15% meer rode uien uit het Italiaanse Cavasso
22-6-2016 Deens uien- en rabarberseizoen in volle gang
10-6-2016 Uien als voorvrucht voor aardbeienplanten
29-4-2016 Rivapak introduceert roze ui in AustraliŽ
25-3-2016 Toch bijtelling voor auto die naar uien stinkt
14-3-2016 "Goede exportvraag naar Indiase uien"
6-10-2015 "Per afzetland werken we met ťťn retailer en importeur"
17-7-2015 Aanpak overlast van uien in Steenbergse loods
30-6-2015 Franse Anjou sjalotten krijgen binnenkort Beschermde Geografische Afkomst
18-5-2015 Polen: Subsidiefraude uien- en worteltelers: 49 miljoen euro
16-2-2015 VS: Uienareaal blijft stabiel