Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Juglen Zwaan:

"Groenten bevatten 120.000 goede stoffen"

Tholen Ė Natuurvolken consumeren wel een kilo groenten en fruit op een dag. In Nederland heeft het grootste deel van de bevolking al moeite om 200 gram groenten te consumeren. Juglen Zwaan, blogger en orthomoleculair therapeut, wil dat cijfer omhoog krijgen. Want voldoende groenten consumeren, zo redeneert hij, kan een positieve bijdrage leveren aan de gezondheid.



Nederland telt een groot aantal chronisch zieken. De consumptie van voldoende groenten en fruit kan een oplossing zijn. "Groenten zitten vol met goede stoffen," aldus Juglen. Het gaat om zo'n 120.000 goede stoffen. Dat zijn er veel meer dan in pillen. Daar komt bij dat de vezels in groenten goed zijn voor de darmflora. "Ieder mens heeft twee kilo bacteriŽn in zijn darmen," weet Juglen. "De vezels in groenten en fruit zijn goed voor deze bacteriŽn, die onder ander het immuunsysteem helpen."

Klik hier voor de fotoreportage van de AGF-Kennis(sen)dag

Als groenten en fruit dan zo gezond zijn, waarom eten we er dan zo weinig van? Het antwoord op die vraag is simpel te beantwoorden. De voedingsmiddelenindustrie heeft onderzocht dat mensen vooral van suiker, zout en vetten houden. Drie stoffen die niet in grote hoeveelheden in groenten en fruit worden aangetroffen.



Innovatie en communicatie
Sappen, smoothies, groentespreads, bananenbrood en worteltaart: Juglen noemt een lange rij voorbeelden om de groentenconsumptie te vergroten. Ook spelen met kleur stimuleert de consumptie. "De verschillende kleuren van M&M's zorgen er voor dat je de hele zak in een keer leeg eet." Maar samenwerken met de voedingsmiddelenindustrie kan ook, bijvoorbeeld door de hoeveelheid groenten in pastasauzen te vergroten of pizzabodems van broccoli of bloemkool, noemt Juglen als voorbeelden.

Naast innovaties op productniveau kan de sector samenwerken in de communicatie richting de klant bijvoorbeeld. "Veel producten zijn onbespoten, maar dat wordt niet naar de consument gecommuniceerd." De consument vindt die informatie echter wel waardevol. Een ander voorbeeld zijn de campagnes die in andere sectoren zijn opgezet. 'Breek de dag, tik een eitje' en 'kip het meest veelzijdige stukje vlees' zijn twee voorbeelden van campagnes die iedereen kent.

Klik hier voor de fotoreportage van de AGF-Kennis(sen)dag

Publicatiedatum: 24-11-2016
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-7-2018 Hulpje om druiven en cherrytomaten te snijden
18-7-2018 Steeds meer retailers maken de koppeling tussen kleur en groenten en fruit
17-7-2018 Finnen consumeren nog steeds meer vlees en melk dan groenten en fruit
16-7-2018 Franse Idyl levert bio-kruiden en dr. A. Vogel kruidenzout
13-7-2018 Listeria bacterie in diepgevroren groenten trekt de aandacht
12-7-2018 Canadese stad test geheim wapen tegen teken: knoflook
11-7-2018 Grapefruits: roze superfoodbommen
10-7-2018 BEHR maakt zich sterk voor gezonde voeding en beweging
9-7-2018 'Vervang koekjes door fruit tijdens vergadering"
9-7-2018 Sneeuwlaag in Hex River meer dan welkom
4-7-2018 Opening van twee nieuwe fietsroutes in Venlo
29-6-2018 Ierse doktoren beweren verloop Alzheimer te kunnen vertragen
28-6-2018 Check je groenten, check je fruit
28-6-2018 Kersen verminderen oxidatieve stress en ontstekingen
26-6-2018 Poolse voetbalfans krijgen advies fruit te eten in plaats van junkfood
25-6-2018 Zakjes voorgesneden sla ongezonder dan verse?
22-6-2018 Waarom eten mensen Łberhaupt groenten?
21-6-2018 Steeds meer basisscholen hebben een groenten- en fruitbeleid
20-6-2018 Lidl start met Nationale Groenten- en Fruitdag
20-6-2018 Asperges verminderen klachten fibromyalgie