Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Uienbewaartip Tolsma Grisnich

Droog belangrijker dan koud

De uienoogst heeft in veel gevallen bij prachtig warm weer plaatsgevonden. Het opwarmen met kachels kon in een aantal gevallen hierdoor achterwege blijven. Zodra ook de nek van de uien droog is, kan het aantal draaiuren van de ventilatoren beperkt worden en kan (bij gezonde partijen) overgeschakeld worden naar de fase bewaren. Voorkom een te lage relatieve luchtvochtigheid waardoor er kans bestaat op het ontstaan van kale uien. Als het inkoelen beperkt wordt door een erg lage relatieve luchtvochtigheid is het soms noodzaak om met kleinere temperatuurverschillen in te koelen dan normaal.

De uiteindelijke bewaartemperatuur van de uien moet zo gekozen worden dat de uien op een constante temperatuur bewaard blijven. Een constante bewaartemperatuur (± 6 – 8 °C) die net boven de nachttemperaturen ligt resulteert in een constant laag vochtgehalte van rond de 75-80%. Bij dit bewaarklimaat groeien eventueel aanwezige schimmels en bacteriën niet verder.

Bron: Tolsma
Publicatiedatum: