Mededelingen

Vacaturesmeer »



Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland




Frankrijk: Meeste voedselverspilling tijdens productie

Vorige week vond in Montpellier een conferentie plaats over het tegengaan van voedselverspilling. Hierbij werd gekeken naar de gehele productieketen. 

Verspilling in de retail is het meest zichtbaar, maar niet het grootst. 32% van de verspilling gebeurt tijdens productie, 21% tijdens verwerking en maar 14% in de retail. Toch zijn keuzes van consumenten erg belangrijk omdat deze worden doorgespeeld naar de rest van de keten. 

Consumenten kunnen verschillende dingen doen om voedselverspilling tegen te gaan. Zij kunnen bijvoorbeeld meer bereid zijn om misvormde groenten en fruit te consumeren. Supermarkten kunnen hierop inspelen met aanbiedingen. Ook helpt het maken van boodschappenlijstjes, betere bewaring, meer zelf koken en vragen om een doggy bag in een restaurant. 

Op het evenement is ook gesproken over houdbaarheidsdata en de mogelijkheid deze te verlengen bij sommige producten. Ook hebben sommige supermarkten 'anti-verspilling coaches' die hen helpen voedselverspilling tegen te gaan. Supermarkten kunnen hiernaast voedsel uitdelen aan instanties, maar logistieke problemen staan vaak in de weg. 

Enkele statistieken: 
In Frankrijk wordt jaarlijks meer dan 10 mln ton voedsel weggegooid:
1,5 mln ton door restaurants
2,3 mln ton door retailers
6,5 mln ton door huishoudens

Dit verhoudt zich tot 149 kilo per persoon per jaar, waarvan 17,9 kilo per jaar nog eetbaar is. In theorie is dit €16 mld aan verspilling en verlies. Frankrijk heeft de doelstelling om in 2025 de voedselverspilling gehalveerd te hebben.

Publicatiedatum: 28-11-2016

 



 

Ander nieuws uit deze sector:

20-9-2017 Russische recordoogsten doet prijzen kelderen
20-9-2017 Utrecht: uitstootvrije bevoorrading binnenstad per 2025
20-9-2017 Samenwerken in een snel veranderend China
19-9-2017 Nieuwe kabinet gaat voeding waarschijnlijk zwaarder belasten
19-9-2017 AGF-detaillist Van Laar uit Apeldoorn failliet
18-9-2017 "In HAK-campagne brengen we de online naar de offline wereld en andersom"
18-9-2017 Nederland voor verlenging toelating glyfosaat
18-9-2017 HAS Hogeschool krijgt vestiging in Bergen op Zoom
18-9-2017 "Prijs aardbeien in VS belangrijker dan smaak"
18-9-2017 AVI waarschuwt tegen illegale druiven op Europese markt
18-9-2017 "Kleine veranderingen kunnen AGF-consumptie al laten stijgen"
18-9-2017 Aantal patenten in EU per regio
15-9-2017 Tot 2021 worden er 16.000 hectare kassen in Iran bijgebouwd
15-9-2017 Cao Groothandel Groenten en Fruit definitief
14-9-2017 Door ieder half uur op te staan leef je langer
14-9-2017 Qatar voelt pijn sancties
14-9-2017 Herziening ISO 22000 ‘Voedselveiligheid managementsystemen’
14-9-2017 Hoeveel baby's werden vorig jaar geboren op elk continent?
13-9-2017 Duurzaamheid op werkplek blijft achter
13-9-2017 Een op de vijf miljonairs is agrariër