Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Trump's TPP-afwijzing biedt Europa kansen

Donald Trump wil aan de start van zijn ambtsperiode als president van de VS in januari het handelsverdrag Trans-Pacific Partnership (TPP) annuleren. Het TPP moest de handel tussen de VS en de regio AziŽ/ Stille Oceaan een enorme boost geven. Donald Trump steekt hier nu echter een stokje voor. Voor Europa ontstaan hierdoor mogelijkheden en onzekerheden, meldt de Duitse website Proplanta.de.
 
Het verdrag zou een enorme vrijhandelszone tussen de VS en landen uit de regio AziŽ/ Stille Oceaan creŽren. Er is nu hoop dat de EU in dit gat kan springen. Maar gezien de groeiende weerstand tegen vrijhandelsverdragen in Europa is dat echter nog maar de vraag.

Hoe ziet de Europese Commissie vrijhandelsverdragen in het algemeen? 
Voor de Europese Commissie en haar voorzitter Jean-Claude Juncker is de zaak duidelijk: handelsverdragen versterken de Europese economie, creŽren groei en nieuwe banen. Door het wegvallen van invoerrechten en andere handelsbelemmeringen kunnen Europese bedrijven winstgevender naar de rest van de wereld exporteren. Bovendien biedt zich hierdoor de kans om andere landen te verplichten zich aan een minimumstandaard te houden wat betreft bijvoorbeeld arbeidsrecht of milieubescherming.

Welke mogelijkheden biedt de regio AziŽ/ Stille Oceaan?
De Europese Commissie ziet hier speciale kansen. Tot 2050 groeit de middenklasse hier met miljoenen mensen, zei EU-landbouwcommissaris Phil Hogan onlangs. De vraag naar hoogwaardige producten zal in landen zoals Vietnam en MaleisiŽ aanzienlijk stijgen. De EU zou hier voordeel uit kunnen trekken.

Welke rol speelt de handel met Aziatische landen momenteel voor de EU?
Een belangrijke. Het aan het TPP deelnemende Japan bijvoorbeeld is na China de belangrijkste EU-handelspartner in AziŽ. Bij de import zijn de auto- en elektronica-industrie uitstekend, de EU exporteert - echter in kleinere omvang - vooral medicijnen en medicinale instrumenten. In Japan en in andere TPP-landen ziet Brussel echter nog duidelijk stijgingspotentieel.

Bestaan er reeds EU-vrijhandelsverdragen met TPP-landen?

De Europese Commissie onderhandelt momenteel met de rugdekking van de regeringen van de EU-lidstaten over circa 20 vrijhandelsverdragen wereldwijd - daaronder ook met de TPP-landen Japan, MaleisiŽ, Mexico, Chili, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland. Onlangs sloot de EU bovendien verdragen af met Canada, Singapore en Vietnam.

Wat zeggen critici?
In de Amerikaanse verkiezingsstrijd waren handelsverdragen zoals bijvoorbeeld het TPP een belangrijk onderwerp. Veel mensen houden deze verdragen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het verlies van arbeidsplaatsen. Ook in Europa vormt zich in toenemende mate weerstand - onlangs bijvoorbeeld tegen het met Canada overeengekomen CETA-verdrag. Critici - zoals bijvoorbeeld non-gouvernementele organisaties - vrezen dat minimumstandaarden uit worden gehold. De verdragen zijn vaak toegespitst op winstmaximalisatie van multinationale bedrijven, terwijl de armen achter blijven.

Welke risico's zijn er bovendien?
Een geÔsoleerde handelspolitiek van de VS biedt voor de EU weliswaar kansen in de TPP-landen, maar indirect zou echter ook Europa onder de handelspolitiek van de VS kunnen lijden. Vooral de toekomst van het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de EU en de VS is onzeker. Als Trump bovendien zijn verkiezingsstrijdaankondiging waar zou maken en beschermende invoerrechten tegen producten uit China invoert, zou een groot deel van de producten mogelijk op de Europese markt kunnen raken. "De EU zou geneigd zijn om dan eveneens beschermende maatregelen te treffen", zegt politiek wetenschapper Sinan ‹lgen van de denkfabriek Carnegie Europe. Het gevaar voor handelsoorlogen zou aanzienlijk stijgen - met deels onvermijdelijke gevolgen.

Publicatiedatum: 29-11-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-9-2017 Eerste fase handelsakkoord CETA van start
21-9-2017 "Puzzelen op Spaanse Polder"
20-9-2017 Russische recordoogsten doet prijzen kelderen
20-9-2017 Utrecht: uitstootvrije bevoorrading binnenstad per 2025
20-9-2017 Samenwerken in een snel veranderend China
19-9-2017 Nieuwe kabinet gaat voeding waarschijnlijk zwaarder belasten
19-9-2017 AGF-detaillist Van Laar uit Apeldoorn failliet
18-9-2017 "In HAK-campagne brengen we de online naar de offline wereld en andersom"
18-9-2017 Nederland voor verlenging toelating glyfosaat
18-9-2017 HAS Hogeschool krijgt vestiging in Bergen op Zoom
18-9-2017 "Prijs aardbeien in VS belangrijker dan smaak"
18-9-2017 AVI waarschuwt tegen illegale druiven op Europese markt
18-9-2017 "Kleine veranderingen kunnen AGF-consumptie al laten stijgen"
18-9-2017 Aantal patenten in EU per regio
15-9-2017 Tot 2021 worden er 16.000 hectare kassen in Iran bijgebouwd
15-9-2017 Cao Groothandel Groenten en Fruit definitief
14-9-2017 Door ieder half uur op te staan leef je langer
14-9-2017 Qatar voelt pijn sancties
14-9-2017 Herziening ISO 22000 ĎVoedselveiligheid managementsystemení
14-9-2017 Hoeveel baby's werden vorig jaar geboren op elk continent?