Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Trump's TPP-afwijzing biedt Europa kansen

Donald Trump wil aan de start van zijn ambtsperiode als president van de VS in januari het handelsverdrag Trans-Pacific Partnership (TPP) annuleren. Het TPP moest de handel tussen de VS en de regio AziŽ/ Stille Oceaan een enorme boost geven. Donald Trump steekt hier nu echter een stokje voor. Voor Europa ontstaan hierdoor mogelijkheden en onzekerheden, meldt de Duitse website Proplanta.de.
 
Het verdrag zou een enorme vrijhandelszone tussen de VS en landen uit de regio AziŽ/ Stille Oceaan creŽren. Er is nu hoop dat de EU in dit gat kan springen. Maar gezien de groeiende weerstand tegen vrijhandelsverdragen in Europa is dat echter nog maar de vraag.

Hoe ziet de Europese Commissie vrijhandelsverdragen in het algemeen? 
Voor de Europese Commissie en haar voorzitter Jean-Claude Juncker is de zaak duidelijk: handelsverdragen versterken de Europese economie, creŽren groei en nieuwe banen. Door het wegvallen van invoerrechten en andere handelsbelemmeringen kunnen Europese bedrijven winstgevender naar de rest van de wereld exporteren. Bovendien biedt zich hierdoor de kans om andere landen te verplichten zich aan een minimumstandaard te houden wat betreft bijvoorbeeld arbeidsrecht of milieubescherming.

Welke mogelijkheden biedt de regio AziŽ/ Stille Oceaan?
De Europese Commissie ziet hier speciale kansen. Tot 2050 groeit de middenklasse hier met miljoenen mensen, zei EU-landbouwcommissaris Phil Hogan onlangs. De vraag naar hoogwaardige producten zal in landen zoals Vietnam en MaleisiŽ aanzienlijk stijgen. De EU zou hier voordeel uit kunnen trekken.

Welke rol speelt de handel met Aziatische landen momenteel voor de EU?
Een belangrijke. Het aan het TPP deelnemende Japan bijvoorbeeld is na China de belangrijkste EU-handelspartner in AziŽ. Bij de import zijn de auto- en elektronica-industrie uitstekend, de EU exporteert - echter in kleinere omvang - vooral medicijnen en medicinale instrumenten. In Japan en in andere TPP-landen ziet Brussel echter nog duidelijk stijgingspotentieel.

Bestaan er reeds EU-vrijhandelsverdragen met TPP-landen?

De Europese Commissie onderhandelt momenteel met de rugdekking van de regeringen van de EU-lidstaten over circa 20 vrijhandelsverdragen wereldwijd - daaronder ook met de TPP-landen Japan, MaleisiŽ, Mexico, Chili, AustraliŽ en Nieuw-Zeeland. Onlangs sloot de EU bovendien verdragen af met Canada, Singapore en Vietnam.

Wat zeggen critici?
In de Amerikaanse verkiezingsstrijd waren handelsverdragen zoals bijvoorbeeld het TPP een belangrijk onderwerp. Veel mensen houden deze verdragen verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het verlies van arbeidsplaatsen. Ook in Europa vormt zich in toenemende mate weerstand - onlangs bijvoorbeeld tegen het met Canada overeengekomen CETA-verdrag. Critici - zoals bijvoorbeeld non-gouvernementele organisaties - vrezen dat minimumstandaarden uit worden gehold. De verdragen zijn vaak toegespitst op winstmaximalisatie van multinationale bedrijven, terwijl de armen achter blijven.

Welke risico's zijn er bovendien?
Een geÔsoleerde handelspolitiek van de VS biedt voor de EU weliswaar kansen in de TPP-landen, maar indirect zou echter ook Europa onder de handelspolitiek van de VS kunnen lijden. Vooral de toekomst van het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de EU en de VS is onzeker. Als Trump bovendien zijn verkiezingsstrijdaankondiging waar zou maken en beschermende invoerrechten tegen producten uit China invoert, zou een groot deel van de producten mogelijk op de Europese markt kunnen raken. "De EU zou geneigd zijn om dan eveneens beschermende maatregelen te treffen", zegt politiek wetenschapper Sinan ‹lgen van de denkfabriek Carnegie Europe. Het gevaar voor handelsoorlogen zou aanzienlijk stijgen - met deels onvermijdelijke gevolgen.

Publicatiedatum: 29-11-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-6-2018 Jaarlijkse groei van de arbeidskosten 2% in het eurozone
19-6-2018 EU start handelsoverleg met AustraliŽ
19-6-2018 ItaliŽ blokkeert Ceta-akkoord tussen EU en Canada
19-6-2018 Ziekteverzuim naar record door supergriep
19-6-2018 Hoe verzegelde containers worden opengebroken
19-6-2018 Canadezen boycotten Amerikaanse producten en annuleren vakanties
19-6-2018 Centraal-Amerikaanse telers profiteren van uitwisseling met Belgische bedrijven
18-6-2018 Internetcensuur en -suveillance per land
18-6-2018 "In twee of drie stappen bij de consument"
18-6-2018 Nederland verdient 22,7 miljard aan export naar het VK
18-6-2018 "Eisen gewasbescherming in On the way to PlanetProof zijn robuust en onafhankelijk bepaald"
18-6-2018 Brexit raakt 125 verdragen van de Europese Unie op het terrein van landbouw
18-6-2018 Trump kondigt 50 mld dollar nieuwe handelstarieven aan op Chinese import
15-6-2018 Arbeidswet duur voor ondernemer
15-6-2018 Britse en Ierse landbouwministers bespreken Brexit
15-6-2018 "Kansen voor verduurzaming teelt worden met Planet Proof gemist"
15-6-2018 Waarde bitcoin bereikt dieptepunt na diefstal
15-6-2018 Uit de dialectatlas: Hoe zeg je in Nederland gedag?
14-6-2018 EC stelt voor de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko uit te breiden naar de Westelijke Sahara
14-6-2018 Is de keus voor PlanetProof logisch?