Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Noodoproep uiensector:

"Geef voldoende tijd voor herbeoordeling cruciale kiemremmer voor behoud uiensector"

Stel de procedure voor de herbeoordeling van de toelating van maleïne hydrazide uit! Die noodoproep doen GroentenFruit Huis en LTO Nederland aan de betrokken overheden en autoriteiten in Europa namens de uiensector. De actieve stof is een cruciale kiemremmer bij uien. Verlies van de toelating is de doodsteek voor de exportpositie van de Nederlandse ui, zo betogen de organisaties.

Momenteel ligt in de EU een concept reviewrapport van de EFSA ter discussie voor. Eind oktober 2017 loopt de toelating voor de stof af. Een lang exportseizoen en de bereikbaarheid van verre exportbestemmingen staat of valt met de beschikbaarheid van een goede kiemremmer. Daarvoor zijn nu alleen kiemremmers op basis van de actieve stof maleïne hydrazide geschikt.

Het uitstel geeft toelatingshouders de kans om onderzoeken af te ronden. Daarmee kunnen ze de dossiers voor de beoordeling van de toelating compleet maken. GroentenFruit Huis en LTO Nederland zijn van mening dat de toelatingshouders de tijd moeten krijgen om deze informatie aan te leveren.

De ui is een voorname pijler voor de Nederlandse agro business. Het areaal van bijna 33.000 hectare levert een uienoogst op van ruim 1,5 miljoen ton. Hiervan is meer dan 90% bestemd voor de wereldwijde export naar ruim 120 landen. Dit succes, met een exportwaarde van zo'n half miljard euro, is het resultaat van een hoogwaardig Nederlands cluster met veredeling, teelt, verwerking en vermarkting. Met een aandeel van 15 tot 20% is Nederland de grootste speler op de wereldmarkt. Zonder de kiemremmer valt de export weg en daarmee ook een voorname basis van de prijsvorming voor uien. Conclusie: zonder maleïne hydrazide is er geen perspectief voor de Nederlandse uiensector!
Publicatiedatum: