Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Koen Hazewinkel: "Nederlandse service-supermarkten hebben slecht track record in waardecreatie"

Fotoreportage Agro Businessclub Westland 'What's going on in retail?'

Tholen - 'What's going on in retail?' Daarover ging het donderdagavond 1 december op de bijeenkomst van Agro Businessclub Westland. Koen Hazewinkel, docent retailstrategie en positionering bij EFMI Business School gaf een inkijkje in het huidige retaillandschap. "Met name voor de spelers in de klassieke 'mid-market' ontstaat er een enorm strategisch dilemma. Discounters dicteren de prijs/kwaliteitsstandaard van onze dagelijkse boodschappen. Full-service retailers zullen op zoek moeten naar een nieuwe businessmodellen, waarin ze niet alleen discounters het hoofd moeten bieden, maar tevens nieuwe vormen van meerwaarde moeten ontwikkelen."

Toenemende volumedruk
Eén ding is volgens de retaildocent niet aan te bevelen om de strijd met de discounters aan te gaan en dat is in de prijs investeren. "Die strijd valt niet te winnen van de Aldi's en Lidl's van deze wereld. Dan blijft er maar één oplossing over en dat is innoveren, maar Nederlandse service-supermarkten hebben een slecht track-record in waardecreatie. Daarbij hebben de supermarkten in Noordwest-Europa structureel te maken met een toenemende volumedruk. In Duitsland bijvoorbeeld loopt de bevolkingsomvang aanzienlijk terug. Daarnaast wordt het aandeel ouderen aanzienlijk groter en komt er meer concurrentie van non food discountretailers. Een keten als Action haalt al meer dan een meer dan een kwart van haar totale omzet uit levensmiddelen."Daarbij kampt de middenmarkt van de retailers ten opzichte van de discounters volgens Hazewinkel niet alleen met een prijsdilemma, maar ook met een kwaliteitsdilemma. "Lidl is vijf jaar op rij gekozen tot de beste supermarkt in groenten en fruit. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 65% van de Nederlanders de Lidl net zo goed vindt als de beste speler van de lokale markt. Daarbij is de perceptie dat de prijzen bij Lidl 21% lager liggen, maar dat is de facto maar enkele procenten. Dit prijswaardedilemma heeft enorme consequenties voor de margemix."

Het groeipotentieel verschuift naar de polen van het positioneringsspectrum. Maar de ruimte op de 'added value market' is beperkt, zo hield Hazewinkel de aanwezige Westlanders voor. Als voorbeelden van de supermarkten die de stap naar dit segment hebben gemaakt noemde hij de Jumbo Foodmarkt, Valk Versmarkt, Marqt en de onlangs geopende Beej Benders in Venlo, Plus in Abcoude en de AH-vestiging in Purmerend. "Ik hoop dat deze winkels uit het midden wegblijven."Online niet ten koste van fysieke winkels
Online aankopen zullen volgens Hazewinkel niet zomaar ten koste gaan van de fysieke winkels. "Het Verenigd Koninkrijk is met afstand de grootste speler op e-commerce in retail met een aandeel van 5%. Daar had men tien jaar terug al een online aandeel wat we nu in Nederland hebben. Volgens dat scenario, komt online in 2025 in Nederland uit op zo'n 5% van de omzet. Er blijven heel wat supermarkten over. Dat neemt niet weg dat de supermarkten op hun hoede moeten zijn. De groeicijfers die ze nu noteren, komen voort uit inflatie en niet uit waardecreatie. Het retailstrand zit helemaal vol. Als we nog langer wachten wordt het vloed en is het strand te klein."

Maandag volgt het verslag van de presentatie van de Westlandse supermarktondernemer Edward Koornneef, die onlangs afscheid nam van AH en als eerste zelfstandig ondernemer een Jumbo Foodmarkt gaat exploiteren.

Klik hier voor de fotoreportage

Publicatiedatum: 2-12-2016
Auteur: Izak Heijboer
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-2-2018 Informatiebijeenkomst export appels & peren - verre bestemmingen
23-2-2018 Steeds meer deelnemers VEG. event bekend
23-2-2018 Registratie en bewijs voor de invoertariefcontingentperiode knoflook 2018
23-2-2018 Welke vakbeurzen vinden er plaats in China in 2018?
23-2-2018 Welke Duitse foodevents zijn er dit jaar?
22-2-2018 AGF Trendcafé brengt bezoek aan Brussel
21-2-2018 Pastinaak-stamppot wint de Stamppotbokaal
20-2-2018 Ecuador organiseert belangrijk bananenevenement
20-2-2018 Al 100 deelnemers voor eerste editie Tropical Fruit Congress
16-2-2018 Innovatieve verkoopideeën voor groenten en fruit
14-2-2018 Een goede start voor je spruit begint bij de wortel
13-2-2018 BelOrta viert 5-jarig jubileum
13-2-2018 5 april kick off verkoopseizoen asperges
13-2-2018 Inspiratiesessie platform online sales activiteiten
12-2-2018 Fotoreportages Fruit Logistica 2018
7-2-2018 Nieuwe weeg- en verpakkingsmachine
7-2-2018 Perendag: 28 juni 2018
6-2-2018 Nederlandse en Belgische standhouders Fruit Logistica 2018
6-2-2018 Zuidkoop met 106 medewerkers en 38 trailers naar Berlijn
5-2-2018 Tuinbouw Zimbabwe krijgt nieuwe vakbeurs