Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voor het eerst in België

500 bezoekers op drie Uien Kennis Dagen

Vorige week organiseerde De Groot en Slot op locaties in Balâtre (BE), Terneuzen en Biddinghuizen de Uien Kennis Dagen. Deze dagen vonden plaats in navolging op de succesvolle symposia van 2014 en 2015. Kennis brengen, halen en delen stond centraal. Op deze wijze kon gezamenlijk met de gehele uiensector een blik op de toekomst worden geworpen. Met name om de kwaliteit in de uienteelt te optimaliseren en in te spelen op kansen.

Tijdens deze drie Uien Kennis Dagen waren tal van sprekers uitgenodigd die presentaties hielden op het gebied van productinnovatie, teelttechniek en bodemleven, maar ook over de handel en de verwerkende industrie.



Voor het eerst in België
In België, waar dit evenement voor de eerste keer plaatsvond, werd voorafgaand aan de presentaties de nieuwe uienbewaring van Debilde in Floriffoux bezocht. Daarna kregen de genodigden in Balâtre onder meer presentaties van Geert Verhiest van Sanac over gewasbescherming in uien, Eric Moerdijk van Monie, over de export en de groei in areaal en als laatste Jan Hanssens van Ardo over de toepassing van uien in de industriële markt.



Zeeuws-Vlaanderen
Tijdens de tweede dag in Terneuzen kwamen er weer andere sprekers aan bod, zoals Jacqueline Baar van Biomygreen. Zij vertelde over de bodem en het bodemleven met toepassing van mycorrhizaschimmels. Ook Gijsbrecht Gunter ontbrak niet tijdens deze dagen. Als boegbeeld voor de uiensector hield hij weer een vurig pleidooi voor de sector.



Biddinghuizen
Op de derde dag in Biddinghuizen kwam Jacqueline Baar nogmaals haar presentatie over de bodem houden en vertelde Peter Buter van Bejo het publiek over de uienmarkt en met name de exportkansen in Centraal-, Midden- en Zuid-Amerika. Tijdens alle dagen kwam ook de manager veredeling van De Groot en Slot, Koen van der Voort, aan het woord. Hij sprak over productinnovaties en de totstandkoming van nieuwe rassen. Piet van Liere was de laatste spreker. Hij sprak over de export van Nederlandse uien en wat de wat de lokale kwaliteitseisen zijn. Daarnaast liet hij zien hoe de uien de wereld over gaan.

Zo werden tijdens alle dagen weer veel waardevolle onderwerpen uit de uienteelt belicht. Het enthousiaste publiek was in groten getale aanwezig. Er werden tijdens deze dagen zo'n 500 bezoekers uit de sector verwelkomd. Na de presentaties was er gelegenheid tot vragen stellen en kon men op informele wijze nog netwerken met vakgenoten. De Groot en Slot kijkt terug op een zeer geslaagde editie van deze Uien Kennis Dagen.

Klik hier voor de presentaties
Productinnovatie door Koen van der Voort (De Groot en Slot)
Gewasverzorging door Geert Verhiest (Sanac)
Inkoop en export door Eric Moerdijk (Monie Nieuwdorp)
Industriële uienverwerking door Jan Hanssens (Ardo)
Ketenbreed onderzoek door Gijsbrecht Gunter (Holland Onion Association)
Afzet door Gijsbrecht Gunter (Holland Onion Association)
Bodemleven door Dr. Ir. Jacqueline Baar (Biomygreen)
Wereldwijde uienteelt door Peter Buter (Bejo Zaden)

Bron: De Groot en Slot
Publicatiedatum: