Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Kiest Oostenrijk voor extreemrechts?

Referendum ItaliŽ brengt onzekerheid terug in EU

Tholen Ė Aankomende zondag, 4 december, gaan de Italianen en de Oostenrijkers naar de stembus. In ItaliŽ mag de bevolking zich in een referendum uitspreken over ingrijpende politieke hervormingen. In Oostenrijk wordt een nieuwe president gekozen. Vooral het referendum in ItaliŽ kan grote gevolgen hebben voor de EU en vooral de euro.

De Italianen kunnen voor of tegen een ingrijpende politieke hervorming stemmen. Premier Matteo Renzi wil het besluitvormingsproces hervormen om het proces te versnellen. Op dit moment hebben de twee huizen in ItaliŽ, Senaat en Kamer van Afgevaardigden, evenveel macht. Daardoor kunnen wetten maanden, soms zelfs jaren, heen en weer gestuurd worden tussen de Kamers, voordat een wet wordt aangenomen. Dat systeem is opgetuigd in reactie op het fascistische regime van Benito Mussolini in de vroege vorige eeuw, maar is ook tijdrovend.Hervorming Senaat
Premier Renzi wil de Senaat hervormen tot 100 leden, waarvan er 5 worden benoemd door de president en 95 worden benoemt door regionale instellingen. Daarnaast wil hij een deel van de macht weer centraliseren op nationaal niveau, waardoor de nationale regering meer vrijheid krijgt om de economie te hervormen. Hoewel het de laatste maanden een beetje is ondergesneeuwd onder het nieuws over de Brexit en de overwinning van Trump, moet de economie in ItaliŽ nog altijd hervormd worden.

Hoewel de beurzen al enigszins reageren op de onzekere uitkomst, ligt het grootste gevaar in een verlies van de regering. Premier Renzi heeft zijn lot aan de uitkomst verbonden, bij een 'nee' legt hij zijn positie neer. De onzekerheid die dan ontstaat in aanloop naar de nieuwe verkiezingen en de voortzetting van de maatregelen om de economie te hervormen kunnen gevolgen hebben voor de financiŽle markten. Hoewel de Italiaanse banken niet direct failliet zullen gaan, werkt onzekerheid op de kapitaalmarkten vaak door op de economie en de handel.

De hervormingen die Renzi doorvoerden resulteerden in een verwachte groei van 0,8 procent voor dit jaar. Dat is echter een eerste stap in de goede richting. De staatsschuld staat op 130 procent van bnp en de werkloosheid op 11,6 procent. In peilingen zou premier Renzi verliezen en stemt een meerderheid tegen de hervormingen. Als de afgelopen maanden echter iets duidelijk hebben gemaakt, is dat wel dat peilingen niet altijd een betrouwbare graadmeter zijn voor verkiezingsuitslagen.

Oostenrijk kiest president
De verkiezingen in Oostenrijk verdwijnen naar de achtergrond door de onzekerheid die ItaliŽ biedt. De impact van de verkiezingen is waarschijnlijk ook minder ingrijpend. De kandidaten zijn letterlijk elkaars uitersten. Enerzijds is daar Alexander Van der Bellen, een 'Green politician' die als onafhankelijke kandidaat aan de verkiezingen deelnam. Norbert Hofer is van de extreem rechtse Vrijheidspartij. Als deze laatste kandidaat wint, is dat het eerste extreemrechtse staatshoofd in Europa sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. En hoewel de president van Oostenrijk maar beperkte macht heeft, zal de uitslag gevolgen hebben voor het land. Als Van der Bellen wint, heeft hij tijdens de campagne aangegeven te willen voorkomen dat de extreemrechtse partij van Hofer de premier levert voor het land. Hofer daarentegen heeft gezegd nieuwe parlementsverkiezingen uit te schrijven als de regering het beleid op immigratie niet aanscherpt.

Eerder dit jaar werden er al presidentsverkiezingen gehouden, maar een rechtbank verklaarde de stemming ongeldig omdat er ongeregeldheden werden gemeld. Op zich heeft de uitslag geen directe gevolgen voor de EU, al is een overwinning van extreemrechts wel een signaal.

Publicatiedatum: 2-12-2016
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-11-2017 "Over 25 jaar zullen er in BelgiŽ nog ongeveer 5000 telers zijn."
22-11-2017 AGF Kennis(sen)dag 2017 bij Excelsior
22-11-2017 "Nederland moet zich voorbereiden op chaosscenario Brexit"
22-11-2017 Landbouwminister Schouten wil minder regels voor telers
21-11-2017 Europa keurt bio-hervorming goed, BelgiŽ onthoudt zich
21-11-2017 Russische retailer Lenta sluit zich aan bij marktleider Europese inkooporganisatie
21-11-2017 De last van loyaliteit
21-11-2017 EU richt zich op groeimarkten met promotiecampagnes
21-11-2017 Marokko grootste exporteur van groenten en fruit naar Spanje
20-11-2017 Groenteman Frans van de Polder en ADN gaan actievoeren tegen BTW-verhoging
20-11-2017 Pond valt door politieke onrust en inflatiecijfers
17-11-2017 EC verhoogt promotiebudget in 2018 met 37 mln euro
17-11-2017 Exportbeperkingen Venezuela door sancties EU
17-11-2017 Argentijnse blauwe bessentelers zetten zich nog meer in tegen kinderarbeid
16-11-2017 Twaalf AGF-finalisten Groot van Dommele Ice kart challenge bekend
16-11-2017 Iran gaat export appelen, kiwi's en citrus bevorderen
16-11-2017 Het Mugabe-tijdperk is nu officieel over
16-11-2017 Iran en EU willen landbouwsamenwerking opvoeren
16-11-2017 Deze landen exporteren de meeste auto's
15-11-2017 Pakistan ziet mogelijkheden om AGF-export naar het VK te vergroten