Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Oostenrijk zegt ‘ja’ tegen EU

Italie zegt ‘nee’; geen paniek op de beurzen

Tholen – De Italiaanse bevolking sprak zich gisteren in een referendum uit tegen politieke hervormingen die de besluitvorming moeten versnellen. De uitslag staat op 59% tegen, 41% voor. Zittend premier Renzi gaf zijn nederlaag toe en zal vandaag zijn ontslag indienen bij de president. Hij had zijn politieke lot aan de uitkomst verbonden. Op de beursvloeren bleef paniek uit.

De euro verloor meteen na de eerste peilingen gisteravond aan waarde, maar herstelde vanmorgen. Ook op de beurzen in Azië bleef paniek uit en vanmorgen was er op Europese beurzen ook geen sprake van paniek. Daarmee reageerden de koersen minder heftig dan op de Brexit en de overwinning van Donald Trump.



Hoewel er op de korte termijn geen paniekerige reacties waren, betekent het wel een periode van onzekerheid voor Italië. Het is nog niet duidelijk hoe het land nu verder gaat en of er nieuwe verkiezingen komen. Twee populistische oppositiepartijen willen dat er nieuwe verkiezingen komen.

Op economisch gebied is het wel belangrijk dat de kapitaalmarkten vertrouwen houden in Italië. Het land staat er nog altijd niet best voor met een staatsschuld van 133% van het bnp. Daarnaast is de economie 12 procent gekrompen sinds de crisis in 2008. Ook hebben verschillende Italiaanse banken nog veel 'slechte schulden' op de balans staan. Vanuit de ECB is het beleid om die schulden af te bouwen en de banken een sterkere financieel basis te geven, maar daarvoor is vertrouwen nodig.

Rechts verliest in Oostenrijk
In Oostenrijk won de linkse presidentskandidaat Alexander Van der Bellen de presidentsverkiezingen. Dat is positief nieuws voor de EU, want de rechtse populist Norbert Hofer kreeg het nakijken. In Brussel wordt de uitslag dan ook uitgelegd als een stem voor de EU. Daarmee is Oostenrijk een welkome uitzondering geworden na maanden waarin het anti-EU-sentiment leek te overheersen.