Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
‘Witte beren’ moeten bedrijven toekomstbestendig maken

Tholen – Met een RFID-chip in zijn hand die de deur van zijn huis opent en zijn auto start, leeft Richard van Hooijdonk in de toekomst. Het is dat de techniek nog niet goed genoeg is, maar binnen een half jaar heeft hij ook een chip om mee af te rekenen. Als futurist volgt hij alle ontwikkelingen op de voet en loopt hij het liefst voor de muziek uit de toekomst in. Hij roept bedrijven op te veranderen en zich voor te bereiden op de toekomst. Maar hoe doe je dat?

In tegenstelling tot sommige andere trendwatchers, futuristen en visionairs geeft hij tijdens het EU Fresh Info Forum enkele praktische manieren. "Alles wat herhaald wordt en voorspelbaar is, kun je automatiseren," vertelt Richard. Dat betekent dat veel werk ons uit handen genomen kan worden: autorijden, huishouden, oogsten in de kas, de lijst is eindeloos. Afgezien daarvan is de toekomst dat technologie in het menselijk lichaam ingebouwd zal worden, zodat de dokter jou belt als je ziek bent in plaats van andersom.


Richard van Hooijdonk.

Vrijheid om briljant te zijn
De levensduur van een bedrijf was in 1980 nog 70 jaar. Die levensverwachting is echter in de jaren nadien fors gedaald en staat tegenwoordig op 12 jaar, weet Richard. Dat betekent dat bedrijven nu moeten veranderen, anders zijn ze over 12 jaar sowieso verdwenen. "Je moet investeren in scenario's voor de toekomst van het bedrijf," vervolgt de futurist. Nieuwsgierig, voorstellingsvermogen, kritisch en idee-ontwikkelend, dat zijn de eigenschappen die daarvoor nodig zijn. Daarom stelt Richard voor dat elk bedrijf twee CEO's zou moeten hebben, een oudere en een jongere van zo'n 25 jaar. De oudere CEO kent het bedrijf, de jongere kent de toekomst, zo redeneert hij.De jongere generatie moet wel "de vrijheid krijgen om briljant te zijn." Talent moet beloond worden en experimenteren is noodzakelijk. Alleen daarmee kun je werkbare concepten ontwikkelen die de komende jaren overleven. "Ik heb even snel gekeken en er zijn meer dan 500 start-ups in de tuinbouw."Wereldwijd zijn er bedrijven die zien dat het businessmodel dat ze hanteren achterhaald dreigt te worden. Die investeren in nieuwe ontwikkelingen door een soort parasiet te ontwikkelen, een groepje innovatieve en creatieve mensen die verbonden zijn aan het bedrijf maar er los van opereren. Die ontwikkelen nieuwe concepten, waarmee de oude structuur niet verbroken wordt. Parallel wordt een nieuw businessplan ontwikkeld dat uiteindelijk het voortbestaan van het bedrijf kan garanderen. Want de grote uitdaging is dat er maar weinig mensen zijn die vooruitstrevend zijn. Richard heeft de mensheid verdeeld in groepen beren. Zwarte beren, zo'n 55% binnen een bedrijf, willen geen verandering. Bruine beren (60% van de medewerkers) moeten gemotiveerd worden om mee te gaan in veranderingen. De witte beren zijn de innovators.

Publicatiedatum: 6-12-2016
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Ander nieuws uit deze sector:

25-4-2018 Corrigeren tijdens containertransport
24-4-2018 Japanse politie pakt AGF-handelaar op voor bitcoin fraudedeal
20-4-2018 Demonstraties van kwaliteitsmeters op CPMA Vancouver
18-4-2018 Benelux stapt over naar één datamodel
17-4-2018 Meer dataroof via vertrouwde mailadressen
16-4-2018 "Altijd halen we met onze klanten de eindstreep"
13-4-2018 Nieuwe colorimeter voor groenten en fruit
12-4-2018 "Datakwaliteit is een must-have in e-commerce"
11-4-2018 Hollander kiest voor nieuwe transportsoftware
11-4-2018 Blockchain-oplossing voor mangosector
10-4-2018 Na privacyschandaal nu Facebooktool online
10-4-2018 West-Afrika dagenlang offline door kapotte onderzeekabel
10-4-2018 Vernietig je laptop en telefoon na je reis
9-4-2018 Samenwerking De Groot Fresh Group en Schouw krijgt vervolg
6-4-2018 Nu overal een lekker bakje koffie
6-4-2018 Aankopen via smartphone in de lift
6-4-2018 'Workplace' van Facebook handig in tijden van avocadotekort
5-4-2018 Taalbarrières niet langer een probleem voor internationale handel
5-4-2018 Stimuleren gebruik GS1 standaarden in versketen
4-4-2018 Britse bananenrijper bundelt krachten met softwarebedrijf activeIT