Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kan de uienopbrengst in vijf jaar naar tien ton plus?

Tholen - Kan de uienopbrengst in vijf jaar naar TT+ (tien ton plus?). Die vraag bleek de uientelers aardig te triggeren gezien de opkomst tijdens de uienavonden van Mol Agrocom, Van Iperen en De Witte Agro in Oude Tonge op 1 december en in Heinkenszand op 7 december. "Het is behoorlijk omstreden, maar met precisielandbouw als hulpmiddel is het zeker mogelijk", zo meende adviseur Johan Aarnoudse.


Johan Aarnoudse

"Wij zeggen: maak variabel toepassen rendabel. Het sturen op de verschillen binnen een perceel met precisielandbouw, moet geld opleveren."Uit aardappelproeven bij PPO Westmaas bleek eerder dit jaar al dat het aanpassen van bemesting en pootafstand binnen een perceel leidde tot een meeropbrengst van 10 ton per hectare. Van Iperen heeft al een proef met een tweetal uientelers gedaan en hoopt deze proef komend jaar met meer telers uit te breiden.

Vervolgens ging Henk de Vlieger in op de teeltactualiteiten. Actueel kun je de herbeoordeling van de toelating van maleïne hydrazide (MH) zeker noemen, die eind oktober verloopt. "Enorm belangrijk voor uien die een schip of container ingaan". "Zonder MH zitten we met een enorm probleem. De lobby is momenteel volop gaande en de verwachtingen hierover zijn positief."


Henk de Vlieger

Tot slot ging Luc Remijn van Delphy in op de vraag of de huidige normalisatie en rooitechniek nog wel voor de toekomst voldoet. "Er zijn heel veel meningen en ideeën over bedbreedtes en rooien. Geen product waarbij er zoveel over te doen is als uien. Vooralsnog zijn die opinies altijd capaciteitsgedreven. Ik daag u uit om een onderzoek te maken waaruit blijkt dat de breedte van een bed of meer of minder rijen het verschil maakt."


Luc Remijn

"De trend is dat telers zoeken naar capaciteitsverhoging met behoud van kwaliteit, waarbij ook steeds meer de rooistaaf ter discussie staat. De komende jaren zal het zoeken naar de optimale normalisatie en mechanisatie doorgaan, gedreven door idealisme van teler en loonwerker en gedreven door capaciteit, kwaliteitsverbetering en techniek", concludeerde Luc.



Klik hier voor een verslag van de presentatie van Lindert Moerdijk (MSP) over de uienexport