Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Jack Aartsen, Hein Deprez, Ervé Jooken, Dammis van der Staaij en Mart Valstar

Kerst 2016: Vijf AGF-handelaren, vier antwoordenTholen - Kerst 2016 staat voor de deur. Tijd om te bezinnen en vooruit te kijken. Dat doen wij met Jack Aartsen (Aartsenfruit), Hein Deprez (Greenyard Foods), Ervé Jooken (Frans Michiels Belgium), Dammis van der Staaij (Staay Food Group) en Mart Valstar (Best Fresh Group). Kort samengevat: Hoe was 2016 en hoe zal 2017 worden?

Jack Aartsen
Jack Aartsen

Welke gebeurtenis had dit jaar het meeste impact op jou als persoon?
Jack: Er zijn privé-zaken die natuurlijk een impact hebben gehad, maar dat houd ik dan ook privé. Zakelijk gezien zijn er mensen binnen Aartsenfruit die in 2016 minder geluk hebben gehad en dat raakt dan de gehele organisatie. De betrokkenheid binnen ons bedrijf is erg groot.

Hein: Persoonlijk was ik verbaasd over de uitslag van de Brexit alsook de overwinning van Trump bij de Amerikaanse verkiezingen. Deze resultaten wijzen erop dat het extreem gedachtengoed meer en meer floreert en ik heb de indruk dat de mens weinig verdraagzaam wordt.

Ervé: Dit is geen moeilijke vraag, maar wel eentje om nooit te vergeten. De aanslagen van IS in Brussel op 22 maart dit jaar. Zaventem en Maalbeek kenden hun zwartste dag. Als ik mij niet vergis kwamen hierbij 32 mensen om het leven! Een dag om nooit te vergeten.

Dammis: De oorlog in Syrië met alle problemen voor de mensen daar en de vluchtelingen hier in de kampen, zoals in Frankrijk hoe die mensen moeten overleven.

Mart: De jongste ven de drie studerende telgen vertrok in september naar Amsterdam en aangezien ik een gezelligheidsmens ben wat dat geen meevaller. In de (politieke) maatschappij vind ik de keuze van Brexit en Trump opvallend. Het lijkt op een keuze tégen ander onderwerpen waar we ons niet helemaal in verdiepen en uit mijns inziens ongepaste ontevredenheid. En in dezelfde lijn vanuit 2015 dit jaar het onbegrip voor (de echte) vluchtelingen en de ongastvrije verkiezingsretoriek over 'verdringing' tegen onze hardwerkende Oosterburen die werk leveren wat werkeloze autochtonen niet eens willen doen.   


Hein Deprez

En welke gebeurtenis had de meeste impact op je bedrijf/de AGF-sector?
Jack: De hoge notering in de Hillenraad was een mooie verrassing en waardering voor iedereen binnen Aartsenfruit.

Hein: Wij zijn heel blij dat er een toenemend besef is bij de consument dat meer groenten en fruit consumeren erg belangrijk is in een gebalanceerd voedingspatroon en bijdraagt tot zijn/haar gezondheid. De kracht van dit groenten- en fruitverhaal, gedragen door de consument,  brengt een positieve kentering te weeg in de ganse keten en onze sector.

Ervé: De invoer van de verplichte verkeersbelasting in België op vrachtwagens voor bepaalde delen van het wegennetwerk. Velen dachten dat het om een aprilgrap ging, niets was minder waar.

Dammis: De verhuizing naar Papendrecht met alle voordelen van dien.

Mart: Het klimatologisch effect op onze sector: de hagelbui op 23 mei en de koude tweede week in juli in ons belangrijk productieland, alsmede de aanvoergevolgen van El Niño in Zuid-Amerika met een stijgende vraag naar avocado's.
De val en het beperkt herstel van het pond naar aanleiding van de Brexit.
DE BFG Award die ik aan mijn op leeftijd zijnde vader hebben mogen uitreiken.


Ervé Jooken

Wat staat er dit jaar met kerst bij jou op tafel?
Jack: Kerst is voor mij een echt en hecht familie samenzijn. De ene dag zit ik aan tafel met de familie van mijn vrouw en de volgende dag organiseer ik het kerstdiner voor de Aartsen-familie. Lekker eten, fijne mensen en een heerlijk glas wijn. Wat wens je je nog meer?

Hein: Uiteraard heel wat groenten en fruit: witloof bij het voorgerecht (vis); wintergroenten waaronder pastinaak en champignons bij het hoofdgerecht (wild);  winterfruit bij een zoetigheid als nagerecht.

Ervé: Ik weet het zelf niet, Het zal dus afwachten worden wat moeder de vrouw gaat gereed maken. Een stukje kalkoen met wat groente en aardappelkroketjes slaan we zeker niet af.

Dammis: Alles uit de 'Zeeuwse wateren'

Mart: Uiteraard allerlei groentesoorten die we gevarieerd met vis- en vleesgerechten gaan serveren en verorberen. Inmiddels zijn we ook zo ver dat gezondheid en sportiviteit blijven meewegen en dus de kwaliteit boven de kwantiteit verkiezen!


Dammis van der Staaij

Hoe zie je 2017 tegemoet?
Jack: Zeer positief. Op alle vestigingen van Aartsenfruit hebben we groei laten zien het afgelopen jaar en we zijn vol vertrouwen om die lijn ook in 2017 door te zetten. Het invullen van vacatures en vernieuwingen op ICT-gebied zijn de grote uitdagingen voor ons.

Hein: Het management team van Greenyard ziet volgend jaar erg positief tegemoet. We hebben een massa ideeën die we concreet willen omzetten in projecten die geïmplementeerd zullen worden in onze organisatie en willen hier met veel passie aan werken.

Ervé: Zeker positief, maar er is ook een groot deel geluk mee gemoeid. Ik zeg steeds; een goede gezondheid is als een fundering van een huis. Hoe sterker de fundering, hoe steviger het huis dat erop staat.

Dammis: Vol goede moed, met vertrouwen in de toekomst.

Mart: Met vertrouwen en mooie plannen. 'Het meeste gaat goed' zegt men wel eens en dat gaat bij onze omvang helaas op. Maar de hobbels die we in 2015 en 2016 hadden, zijn opgelost en gaan we voor een in alle opzichten gezond 2017!


Mart Valstar

Auteurs: Gertrude Snoei en Izak Heijboer
Bron: www.agf.nl

Publicatiedatum: 23-12-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

23-1-2018 Overname Dole en Greenyard niet volledig van de baan
23-1-2018 AQS Nederland focust zich op kernactiviteiten
22-1-2018 "AGF-schap in Roemenië steeds uitgebreider"
19-1-2018 BelOrta haalt record productomzet van € 439 mln
19-1-2018 TOMRA benoemt twee senior sales-medewerkers
18-1-2018 AGF-detaillisten meten krachten op het ijs
17-1-2018 50-jarig jubileum familiebedrijf De Kweker
17-1-2018 Het Vlaamse agribusinesscomplex in cijfers
17-1-2018 Video: Hoe maak je 25 hectare kas klaar voor cannabis?
16-1-2018 Zo werken Tanzaniaanse telers
16-1-2018 Joint venture gaat markt van premium blauwe bessen voorzien
16-1-2018 ''Onze opdracht is de pijn te verzachten''
15-1-2018 Lion Foods bouwt nieuwe fabriek in Kapelle
15-1-2018 Polder Potato van start
15-1-2018 Nieuwe locatie voor groothandelsmarkt Liverpool
12-1-2018 De échte toekomst van de AGF- en sierteeltsector
11-1-2018 "Taalbarrières vormen vaak een probleem"
11-1-2018 Resultaat Tesco groeit dankzij verssegment
11-1-2018 "AGF-bedrijven zouden in zoektocht naar kandidaten vaker buiten sector moeten kijken"
11-1-2018 Dole toch niet naar de beurs