Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Trump bedreiging voor Chinese AGF-export

In februari volgend jaar zal Donald Trump geÔnaugureerd worden als nieuwe president van de Verenigde Staten. Zijn plannen voor de wederopbouw van de Amerikaanse economie door het inperken van de vrije handel zal mogelijk grote gevolgen hebben, met name voor de handel met China.

Gedurende Trumps verkiezingscampagne was China een 'hot topic'. Het feit dat de handelspartners van de Verenigde Staten, en China in het bijzonder, van de Verenigde Staten hebben geprofiteerd was een terugkerend onderwerp tijdens zijn campagne.

Van de zeven punten van Trumps plan om Amerika weer groot te maken hebben er drie betrekking op China. Bovendien stelt Trump hoge heffingen voor op Chinese importproducten (45%) en die uit Mexico (35%).

Trump beschuldigt China van valutamanipulatie. Daarnaast heeft hij de Amerikaanse handelsafgevaardigde gevraagd om procedures te starten tegen China zowel in de Verenigde Staten als bij de Wereldhandelsorganisatie om zo China's 'oneerlijke subsidiegedrag' aan te pakken. Zo heeft Trump onder meer een voorstel gedaan dat het Chinese staatsbedrijven onmogelijk maakt aankopen in de Verenigde Staten te doen. Tot slot heeft hij laten weten alle wettelijke presidentiŽle middelen aan te wenden om de handelsproblemen met China op te lossen, waaronder de invoering van importheffingen.

De vraag blijft of Trump na zijn beŽdiging daadwerkelijk in staat zal zijn om deze veranderingen door de voeren. Voor de AGF-sector zal het nieuwe beleid zelfs zonder de invoering van bovengenoemde maatregelen grote gevolgen hebben.
Anti-dumping rechtszaken
Een voorbeeld is de anti-dumping rechtszaak tegen Zhengzhou Harmoni Spice, een grote Chinese knoflookexporteur.

Begin dit jaar richtten twee knoflooktelers uit New Mexico de New Mexico Garlic Growers Coalition op dat juridische stappen ondernomen heeft tegen het Chinese bedrijf omdat het geen Amerikaanse anti-dumping heffingen zou betalen. Door een maas in de wet zou Harmoni Spice de importheffing van Ä1,91 per pond (0,45 kilo) hebben weten te omzeilen. Het Chinese bedrijf exporteerde tussen 2012 en 2016 27 miljoen kilo knoflook naar de Verenigde Staten. 

China is 's werelds grootste knoflookproducent met een totale jaarlijkse productie van 19 miljoen ton. De Verenigde Staten produceren slechts 175.000 ton knoflook per jaar. Momenteel bedraagt de groothandelsprijs in China minder dan een euro per kilo. Door de Amerikaanse anti-dumpingmaatregelen zou hier Ä4,50 bovenop komen ter bescherming van de binnenlandse knoflooksector en om een eerlijke concurrentie te bevorderen. Door deze heffingen komen Chinese knoflookprijzen op het niveau van Amerikaanse groothandelsprijzen. Het marktaandeel van Chinese knoflook in de Verenigde Staten bedraagt 25%.

Harmoni Spice heeft op zijn beurt een rechtszaak tegen zijn tegenstanders aangespannen waarin het beweert dat de beschuldigingen uitsluitend bedoeld zijn om het bedrijf te gronde te richten en zijn positie op de Amerikaanse markt te ondermijnen.

De zaak is nog onbeslist maar toont wel aan dat particulieren en bedrijven aangemoedigd worden rechtszaken tegen China aan te spannen, een tendens die onder het presidentschap van Trump mogelijk op nog meer steun kan rekenen, mocht deze zijn plannen om de import van goedkope Chinese producten in te dammen, voortzetten.

Zorgen
Hoewel Trump nog niet officieel beŽdigd is, neemt de bezorgdheid onder Chinese producenten en importeurs toe.

"Momenteel exporteren maar drie bedrijven knoflook naar de Verenigde Staten. Voorheen werd er meer geŽxporteerd maar dit wordt ons te moeilijk gemaakt. We richten ons nu op producten gember en taro," vertelt een Chinese exporteur.

"De Verenigde Staten zijn een grote markt en produceren veel AGF. De Amerikaanse knoflookmarkt is enorm en zeer aantrekkelijk. We beschikken echter niet over de capaciteit, tijd en middelen om betrokken te raken in Amerikaanse anti-dumping rechtszaken, waarvan er momenteel een aantal lopen. Vandaar dat we ons niet meer op deze markt richten."

Een perenexporteur vertelt dat hij ook merkt dat er veranderingen op komst zijn. "De export- en kwaliteitsinspecties zijn onlangs aangescherpt. Het wordt steeds moeilijker om aan de eisen te beantwoorden. Naar mijn idee zal dit probleem onder Trump nog ernstiger worden."


Publicatiedatum: 23-12-2016

  

Ander nieuws uit deze sector:

19-6-2018 Jaarlijkse groei van de arbeidskosten 2% in het eurozone
19-6-2018 EU start handelsoverleg met AustraliŽ
19-6-2018 ItaliŽ blokkeert Ceta-akkoord tussen EU en Canada
19-6-2018 Ziekteverzuim naar record door supergriep
19-6-2018 Hoe verzegelde containers worden opengebroken
19-6-2018 Canadezen boycotten Amerikaanse producten en annuleren vakanties
19-6-2018 Centraal-Amerikaanse telers profiteren van uitwisseling met Belgische bedrijven
18-6-2018 Internetcensuur en -suveillance per land
18-6-2018 Nederland verdient 22,7 miljard aan export naar het VK
18-6-2018 "In twee of drie stappen bij de consument"
18-6-2018 "Eisen gewasbescherming in On the way to PlanetProof zijn robuust en onafhankelijk bepaald"
18-6-2018 Brexit raakt 125 verdragen van de Europese Unie op het terrein van landbouw
18-6-2018 Trump kondigt 50 mld dollar nieuwe handelstarieven aan op Chinese import
15-6-2018 Arbeidswet duur voor ondernemer
15-6-2018 Britse en Ierse landbouwministers bespreken Brexit
15-6-2018 "Kansen voor verduurzaming teelt worden met Planet Proof gemist"
15-6-2018 Waarde bitcoin bereikt dieptepunt na diefstal
15-6-2018 Uit de dialectatlas: Hoe zeg je in Nederland gedag?
14-6-2018 EC stelt voor de associatieovereenkomst tussen de EU en Marokko uit te breiden naar de Westelijke Sahara
14-6-2018 Is de keus voor PlanetProof logisch?