Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Column Laurens Maartens, Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij:

Turkije nog nooit zo goedkoop geweest

De Turkse lira heeft een belabberd 2016 achter de rug en de munt heeft in het nieuwe jaar meteen een nieuwe tik gekregen. De kans is echter groot dat een opleving niet lang op zich laat wachten, meent Laurens Maartens van de Nederlandsche Betaal- en Wisselmaatschappij. Turkse lira heeft in 2016 door de mislukte 'coup' van 15 juli veel van zijn waarde verloren. De koers van de Turkse lira noteerde het ene dieptepunt na het andere. Zo erg dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan zijn landgenoten begin december opriep om hun vreemde valuta om te wisselen tegen Turkse lira om zo de koers van de Turkse munt de hoogte in te jagen.

Helaas zonder resultaat. De vrije val van de Turkse lira zet zich in het nieuwe jaar met kracht door. In de eerste dagen van het nieuwe jaar ging de munt met bijna 2% onderuit in de nasleep van de terroristische aanslag in nachtclub Reina tijdens nieuwjaarsnacht en door de publicatie van tegenvallende economische cijfers. Een lira is nu 0,265 dollar waard of 0,25 euro. Dat is 20% en 18% minder dan een jaar geleden. Daarmee is de Turkse lira ťťn van de meest volatiele valuta's ter wereld.
Het is niet moeilijk om redenen aan te wijzen voor de vrije val van de Turkse munt. De politieke onzekerheid is flink toegenomen na de mislukte staatsgreep op 15 juli vorig jaar. President Tayyip Erdogan heeft allerlei maatregelen genomen om zijn greep op de macht te verstevigen en om iedereen die mogelijk betrokken is bij de coup te arresteren of anderszins buitenspel te zetten. Die maatregelen hebben hun weerslag op de economie. In het derde kwartaal van 2016 gaven Turkse consumenten 3,2% minder uit dan in dezelfde periode een jaar eerder. De economie kromp met 1,8%, na een groei van 4,5% in het eerste halfjaar.

Krimpende economie en oplopende inflatie
Turkije heeft niet alleen te maken met een economie die steeds kleiner wordt, maar ook met een hardnekkig hoge inflatie. Vorige week werd bekend dat de inflatie in december is opgelopen naar 8,53%. Dat percentage ligt ver boven de officiŽle doelstelling van de 5% die de Turkse centrale bank hanteert. De inflatie ligt ook boven de officiŽle rentestand van 8%. Omdat de inflatie hoger ligt dan de rente, is de zogeheten reŽle rente in Turkije negatief. Dat maakt het voor partijen onaantrekkelijk om hun vermogen in lira aan te houden.

Verkopers uit de markt
Juist het enorme pessimisme over de lira kan ertoe leiden dat de munt binnenkort weer opveert. Als iedereen al positie heeft gekozen voor een verdere daling, zijn er weinig potentiŽle verkopers meer in de markt. Door het sterk negatieve sentiment kan elk bericht dat iets minder slecht is dan gevreesd al voor een kleine opluchtingsrally zorgen. In de eerste dagen van het jaar zijn vier van de vijf valuta's die in het laatste kwartaal van 2016 het hardst zijn gedaald al plotseling omhoog geschoten: de Japan yen, de Koreaanse won, de Poolse zloty en de Noorse kroon. De Turkse lira is de enige van het vijftal die nog verder gedaald is.
De volgende bijeenkomst van de Turkse centrale bank staat gepland voor dinsdag 24 januari. De verwachting groeit dat de Turkse centrale bank op korte termijn zal ingrijpen. Zelfs als ze de rente ongemoeid laat, kunnen de vooruitzichten voor de lira de komende weken verbeteren. De kans is groot dat de inflatiesprong is toe te schrijven aan een verhoging van de belasting op alcohol en tabak. Als de inflatie in januari weer afneemt tot onder de officiŽle rentestand en de reŽle rente weer positief wordt, daalt de drempel om vermogen in lira aan te houden. Voorlopig zou ik dan ook eerder inzetten op een herstel van de Turkse munt na de harde klappen van de afgelopen tijd dan op een verdere daling.


Voor meer informatie:
Laurens Maartens
Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij
Beursplein 5
1012 JW Amsterdam
Tel: 020-5782434
Laurens@nbwm.nl

Laurens Maartens is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (www.nbwm.nl). Hij is in 1998 zijn loopbaan begonnen bij de Zwitserse bank UBS. Sindsdien is hij werkzaam geweest bij verschillende partijen in binnen- en buitenland. Hij geeft commentaar op de actuele valuta-ontwikkelingen in kranten, op websites en op de radio. Daarnaast verzorgt hij lezingen en trainingen voor ondernemers op het gebied van valutamanagement. Hij drukt daarbij deelnemers op het hart om vooral te kiezen voor eenvoudige en goedkope valutaproducten. Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.


Publicatiedatum: 11-1-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

21-6-2018 Coforta (The Greenery) stopt met GMO
21-6-2018 Belgische voedingsindustrie boomt maar Belgische markt verbrokkelt
21-6-2018 Tegenmaatregelen EU op invoerheffingen VS gaan vrijdag in
21-6-2018 Wat ben je met export wanneer je je eigen markt te grabbel gooit?
21-6-2018 Bulgaarse groentenexport fors gegroeid in het eerste kwartaal 2018
21-6-2018 Oproep tot bescherming Griekse merken met 'MacedoniŽ'
21-6-2018 Problemen met incasso bij werken in de Verenigde Staten
21-6-2018 "Het is nu 50/50 voor het pond"
21-6-2018 Dit moet je zien om te geloven
21-6-2018 Lijst Amerikaanse producten waarop China vergeldingsheffingen invoert
21-6-2018 "Vrede is van fundamenteel belang om het aantal hongerige mensen te verminderen"
20-6-2018 Tuinbouworganisaties willen EU-normen behouden
20-6-2018 'Enorme groep werknemers draagt helemaal niks bij aan de maatschappij'
19-6-2018 Jaarlijkse groei van de arbeidskosten 2% in het eurozone
19-6-2018 EU start handelsoverleg met AustraliŽ
19-6-2018 ItaliŽ blokkeert Ceta-akkoord tussen EU en Canada
19-6-2018 Ziekteverzuim naar record door supergriep
19-6-2018 Hoe verzegelde containers worden opengebroken
19-6-2018 Canadezen boycotten Amerikaanse producten en annuleren vakanties
19-6-2018 Centraal-Amerikaanse telers profiteren van uitwisseling met Belgische bedrijven