Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Solidaire landbouw: een deel van de oogst in plaats van een boodschappenlijstje

Met een handdruk begroet Wolfgang Gerull iedere afzonderlijke bezoeker van de jaarlijkse algemene vergadering van de solidaire landbouw (SoLawi) Nordheide, meldt ndr.de. "Het is hier een hele bonte mengeling, dat is het leuke. Het maakt niet uit wat men verder zoal in het leven doet, hier bij SoLawi zijn we allen gelijk. We zijn allemaal telers", vertelt de 64-jarige. De eerste voorzitter is blij met de iets meer dan 30 nieuwe leden - en het moeten er nog meer worden.Bedrijfskosten worden gedeeld
Het basisprincipe van solidaire landbouw baseert op het delen van de jaarlijkse kosten van een landbouwbedrijf. Aan het begin van een nieuw boekjaar berekent de teler zijn uitgaven voor het komende jaar. Daarbij inbegrepen zijn nieuwe investeringen, personeels- en reparatiekosten en alle productie- en teeltkosten. Door het kopen van zogenaamde oogstaandelen nemen de leden van SoLawi ieder een deel van de totale kosten op zich. Als tegenprestatie ontvangen ze daarvoor een jaar lang wekelijks de verse producten van het bedrijf die zij op verschillende uitdeelplaatsen op kunnen halen. Er wordt echter niet altijd hetzelfde productpalet geleverd - in de oogstkist bevindt zich dat wat op het moment rijp is.

Eén hectare oppervlakte voor SoLawi
Sinds haar oprichting in januari 2015 werkt SoLawi Nordheide samen met teler Matthias Keßler van BioHof Quellen in Wistedt (Niedersachsen). De 45-jarige stelt een oppervlakte van ongeveer één hectare voor de solidaire groententeelt ter beschikking. De teler runt zijn bedrijf sinds meer dan tien jaar samen met zijn vrouw Corinna en beschikt over een totaal areaal van 200 hectare. Hier leven 150 runderen en daarnaast nog eenden, ganzen en varkens. Matthias houdt zich hoofdzakelijk bezit met de vleesproductie. Desondanks ziet hij de in 2015 gestarte uitbreiding met de groententeelt voor SoLawi Nordheide als een grote verrijking. "Natuurlijk zijn er ook bedrijven die voor honderd procent aan solidaire landbouw doen en zich hier compleet op hebben gericht, dat werkt absoluut. Belangrijk is echter een realistische aanpak."

Verdubbeling van de oogstaandelen gepland
In het afgelopen jaar was de oogst van SoLawi Nordheide in 47 oogstaandelen verdeeld. Daarachter staan zo'n 100 personen. Voor het komende seizoen is er een verdubbeling van de oogstaandelen gepland. Dit ambitieuze doel is volgens Wolfgang Gerull absoluut haalbaar. "Dat is geen enkel probleem. De vraag is bij ons zeer hoog. Desondanks kan men niet onophoudelijk groeien. Op een gegeven moment is het klaar, anders wordt het te anoniem", aldus Wolfgang. De bedrijfskosten voor het aankomende jaar liggen volgens de nieuwe berekening op circa 70.000 euro. Bij de nagestreefde 100 oogstaandelen komt dat neer op een gemiddelde jaarlijkse bijdrage van 700 euro per oogstaandeel.

Biederronde maakt verschillende bijdragen mogelijk
Zo verschillend als de leden van SoLawi Nordheide zijn, zo verschillend zijn echter ook de financiële mogelijkheden. Voor een lidmaatschap bij SoLawi is dat echter geen probleem. De leden kunnen kunnen namelijk kiezen om ofwel de gemiddelde jaarlijkse bijdrage te betalen, of in een zogenaamde biederronde een vrij gekozen bedrag aangeven. "Natuurlijk moet dit wel redelijk zijn en niet volledig uit de lucht gegrepen. Binnen deze grenzen hebben we speelruimte. De één geeft iets meer, de ander iets minder. Hoofdzaak is dat de totale som uiteindelijk klopt", legt Wolfgang uit. Over het algemeen liggen de verschillen meestal op zo'n 100 tot 150 euro. De wekelijkse hoeveelheid groenten per oogstaandeel is ondanks de verschillende bijdragen gelijk.

Leden kunnen helpen bij de oogst
De gemeenschapsgedachte, het werk en het denken in netwerken staat bij SoLawi Nordheide op de voorgrond. Alle beslissingen worden gezamenlijk gemaakt en er wordt gebruik gemaakt van synergieën. "Wat we nodig hebben, is talent en vakmensen. Bent u goed in techniek en IT? Meldt u zich dan aan voor de ontwikkeling van onze oogstapp", zegt Wolfgang tegen zijn leden. Daarnaast kunnen de leden ook zelf actief worden en de telers op de akker en bij de oogst helpen. "De participatie is heel verschillend: sommigen zijn er altijd, bij weer en wind, anderen zie je nooit. Maar ook zij zijn uiteraard deel van onze gemeenschap."

SoLawi Nordheide is één van de 123 SoLawi-bedrijven in Duitsland die in een landelijk netwerk voor solidaire landbouw georganiseerd zijn.


Publicatiedatum: 20-1-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

18-5-2018 San Marino gaat voor volledig biologisch
18-5-2018 Zweedse landbouwraad wil meer bio
17-5-2018 Bio groeit sterk in het buitenland
17-5-2018 Aandeel biolandbouw en -bedrijven groeit in Vlaanderen
15-5-2018 Onverwacht grote belangstelling voor bio-druiventeelt Zuid-Afrika
15-5-2018 Almería wil areaal biologische kasteelt verdubbelen
15-5-2018 Verkoop biologische groenten en fruit in de lift in Denemarken
9-5-2018 Bio c’Bon pakt het groots aan in Japan
9-5-2018 "Het is essentieel om te beginnen met gezonde zaden"
8-5-2018 Udea bouwt nieuw pand op Foodpark Veghel
8-5-2018 Zal bio dezelfde fout maken als de reguliere sector?
7-5-2018 Onderzoeksresultaten biologische aardbeienrassen 2017
4-5-2018 Bio-asperges oogsten op zonne-energie
4-5-2018 "Momenteel weinig aanvoer bio-tomaten en -paprika's"
2-5-2018 Polen stelt strengere wetgeving in rondom biologische voeding
1-5-2018 Alnatura start 'Alnatura Express' met opening nieuw filiaal in Leipzig
30-4-2018 Nederlandse ondernemers verkennen Belgische bio-markt
30-4-2018 Denemarken: paddenstoelenteelt met koffiedrab
26-4-2018 Grootste Amerikaanse bio-fruitboomkweker krijgt forse boete
26-4-2018 Biologische teelt minder productief dan gangbare landbouw