Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Waarom kies je voor geprimed uienzaad?

Extreem weer, felle buien en een koud voorjaar zorgden de laatste jaren regelmatig voor problemen bij de opkomst van uien. Met geprimed uienzaad blijken die problemen veel minder aan de orde te zijn. Hoe werkt dat primen van uienzaad? Dit is het op gang brengen van het zaad en op precies het juiste moment weer stopzetten van het ontkiemingsproces.

Zodra het zaadje daarna wordt geplant en voldoende water krijgt, zal het veel sneller ontkiemen dan wanneer het niet geprimed zou zijn. De voordelen Omdat de eerste stap al is gezet, zal de opkomst op het land heel uniform zijn en het vlagbladstadium mooi egaal. Iedere teler gaat daar voor. Het betekent bijvoorbeeld dat je veel gemakkelijker het juiste moment kunt bepalen waarop je onkruid gaat bestrijden. Heel belangrijk ook: een egaal gewas geeft een mooie, gelijkmatige afrijping. Daardoor is het moment dat je een antispruitbehandeling geeft veel beter te bepalen. Dat vergroot de slagingskans. Een laatste voordeel is dat een egaal gewas een mooie uniforme maatsortering geeft.

Maar geprimed zaad is wel duurder dan ongeprimed zaad? Ja, dat klopt. Omdat het proces nu eenmaal veel bewerkelijker is. De zekerheid dat het zaad opkomt is echter veel hoger, zodat je tot 10% minder zaad nodig hebt. Dat compenseert het prijsverschil al grotendeels en verklaart, zeker met de extremere weersomstandigheden in het achterhoofd, dat steeds meer telers voor geprimed zaad kiezen.

Akkerbouwer Jaap Vos Vlissingen
Teelt jaarlijks ± 18 ha zaaiuien deels rood

"Ongeveer 10 jaar geleden begon ik met geprimed zaad van rode uien. Dat was op advies van Kees Smalheer van Monie. Vanwege de vlotte, egale opkomst en de uniforme partij uien aan het eind van het seizoen ben ik toen al snel ook de gele uien met geprimed zaad gaan zaaien. Op zwaardere grond zou ik iedereen adviseren om geprimed te zaaien. Bij 'normaal' zaad heb je snel de neiging om te diep te zaaien. Dat geeft vaak een onregelmatige opkomst. Geprimed zaad zaai ik minder diep. Het komt daardoor veel sneller en mooi gelijkmatig op.

Als er voldoende vocht is zal het zaadje snel ontkiemen. Ik heb een jaar gehad waarbij het na het zaaien langere tijd droog bleef. Ik was toen wel een beetje bang voor het resultaat bij opkomst. Gelukkig kwam het allemaal goed. Op het moment dat er regen kwam, had ik ook toen een mooie opkomst. De kosten hoeven geen bezwaar te zijn, vind ik. Omdat ik 10% minder zaad hoef te gebruiken, vallen de kosten per hectare enorm mee."


Wim Francke

Akkerbouwer Wim Francke - Biggekerke

Teelt jaarlijks 12-15 ha zaaiuien
"Ik zaai al minstens tien jaar geprimed uienzaad en raad het iedereen op Walcheren aan. We hebben hier namelijk veel kalkarme klei. Mijn percelen variëren tussen de 45-60% afslibbaar. Geprimed zaad geeft hier een mooie, gelijkmatige opkomst. Daardoor kan ik mijn onkruidbestrijding veel strakker plannen. Bovendien geeft het een egaler partij uien bij de oogst. Als ik de rekening van het uienzaad krijg, schrik ik altijd even. Maar als de uien dan mooi gelijkmatig boven komen, weet ik weer precies waarom ik voor geprimed uienzaad heb gekozen. Het enige nadeel dat ik soms ervaar is dat de tijd om de percelen af te branden erg kort is. Hier moet je echt rekening mee houden."

Bron: Uien Magazine, De Groot en Slot
Bron: De Groot en Slot
Publicatiedatum: