Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Waarom kies je voor geprimed uienzaad?

Extreem weer, felle buien en een koud voorjaar zorgden de laatste jaren regelmatig voor problemen bij de opkomst van uien. Met geprimed uienzaad blijken die problemen veel minder aan de orde te zijn. Hoe werkt dat primen van uienzaad? Dit is het op gang brengen van het zaad en op precies het juiste moment weer stopzetten van het ontkiemingsproces.

Zodra het zaadje daarna wordt geplant en voldoende water krijgt, zal het veel sneller ontkiemen dan wanneer het niet geprimed zou zijn. De voordelen Omdat de eerste stap al is gezet, zal de opkomst op het land heel uniform zijn en het vlagbladstadium mooi egaal. Iedere teler gaat daar voor. Het betekent bijvoorbeeld dat je veel gemakkelijker het juiste moment kunt bepalen waarop je onkruid gaat bestrijden. Heel belangrijk ook: een egaal gewas geeft een mooie, gelijkmatige afrijping. Daardoor is het moment dat je een antispruitbehandeling geeft veel beter te bepalen. Dat vergroot de slagingskans. Een laatste voordeel is dat een egaal gewas een mooie uniforme maatsortering geeft.

Maar geprimed zaad is wel duurder dan ongeprimed zaad? Ja, dat klopt. Omdat het proces nu eenmaal veel bewerkelijker is. De zekerheid dat het zaad opkomt is echter veel hoger, zodat je tot 10% minder zaad nodig hebt. Dat compenseert het prijsverschil al grotendeels en verklaart, zeker met de extremere weersomstandigheden in het achterhoofd, dat steeds meer telers voor geprimed zaad kiezen.

Akkerbouwer Jaap Vos Vlissingen
Teelt jaarlijks ± 18 ha zaaiuien deels rood

"Ongeveer 10 jaar geleden begon ik met geprimed zaad van rode uien. Dat was op advies van Kees Smalheer van Monie. Vanwege de vlotte, egale opkomst en de uniforme partij uien aan het eind van het seizoen ben ik toen al snel ook de gele uien met geprimed zaad gaan zaaien. Op zwaardere grond zou ik iedereen adviseren om geprimed te zaaien. Bij 'normaal' zaad heb je snel de neiging om te diep te zaaien. Dat geeft vaak een onregelmatige opkomst. Geprimed zaad zaai ik minder diep. Het komt daardoor veel sneller en mooi gelijkmatig op.

Als er voldoende vocht is zal het zaadje snel ontkiemen. Ik heb een jaar gehad waarbij het na het zaaien langere tijd droog bleef. Ik was toen wel een beetje bang voor het resultaat bij opkomst. Gelukkig kwam het allemaal goed. Op het moment dat er regen kwam, had ik ook toen een mooie opkomst. De kosten hoeven geen bezwaar te zijn, vind ik. Omdat ik 10% minder zaad hoef te gebruiken, vallen de kosten per hectare enorm mee."


Wim Francke

Akkerbouwer Wim Francke - Biggekerke

Teelt jaarlijks 12-15 ha zaaiuien
"Ik zaai al minstens tien jaar geprimed uienzaad en raad het iedereen op Walcheren aan. We hebben hier namelijk veel kalkarme klei. Mijn percelen variëren tussen de 45-60% afslibbaar. Geprimed zaad geeft hier een mooie, gelijkmatige opkomst. Daardoor kan ik mijn onkruidbestrijding veel strakker plannen. Bovendien geeft het een egaler partij uien bij de oogst. Als ik de rekening van het uienzaad krijg, schrik ik altijd even. Maar als de uien dan mooi gelijkmatig boven komen, weet ik weer precies waarom ik voor geprimed uienzaad heb gekozen. Het enige nadeel dat ik soms ervaar is dat de tijd om de percelen af te branden erg kort is. Hier moet je echt rekening mee houden."

Bron: Uien Magazine, De Groot en Slot
Bron: De Groot en Slot

Publicatiedatum: 20-1-2017

  

Ander nieuws uit deze sector:

30-4-2018 Kees Hanse krijgt Schouten niet aan zijn kant over CBS-cijfers
10-10-2017 Kleine knoflookteler groeit uit tot bedrijf van 600 hectare
19-7-2017 Populariteit Italiaans knoflook in de lift
11-7-2017 The Garlic Farm uitgeroepen tot beste Britse leverancier 2017
9-6-2017 Biesheuvel Knoflook mikt op verdere groei met nieuwbouw
8-3-2017 Geen ruimte voor Deense uienexport
27-1-2017 Fotoreportage excursie Van Meir Uien naar Nieuw-Zeeland
30-11-2016 Bostock Nieuw-Zeeland klaar voor de uienoogst
31-10-2016 Brits uienseizoen had dit jaar twee gezichten
1-7-2016 15% meer rode uien uit het Italiaanse Cavasso
22-6-2016 Deens uien- en rabarberseizoen in volle gang
10-6-2016 Uien als voorvrucht voor aardbeienplanten
29-4-2016 Rivapak introduceert roze ui in Australië
25-3-2016 Toch bijtelling voor auto die naar uien stinkt
14-3-2016 "Goede exportvraag naar Indiase uien"
6-10-2015 "Per afzetland werken we met één retailer en importeur"
17-7-2015 Aanpak overlast van uien in Steenbergse loods
30-6-2015 Franse Anjou sjalotten krijgen binnenkort Beschermde Geografische Afkomst
18-5-2015 Polen: Subsidiefraude uien- en worteltelers: 49 miljoen euro
16-2-2015 VS: Uienareaal blijft stabiel